A legfontosabb kérdések a Zika-vírusról

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Egyre nagyobb aggodalom övezi már Európában is a Zika-vírus terjedését, amely leginkább terhes nőkre jelent veszélyt. Az Egészségügyi Világszervezet február 1-jén tartott tanácskozása után globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a Zika miatt. Mit kell tudni a vírusról? Magyarországon is tartanunk kell a fertőzéstől?

A Zika-vírus egy szúnyog által terjesztett betegség, melyet a szúnyogok Aedes fajai (ázsiai tigrisszúnyog és egyiptomi szúnyog) terjesztenek, ugyanazok, melyek a dengue-láz és chikungunya vírus terjesztéséért is felelősek. Ezek a szúnyogok leginkább a nappali órákban csípnek, azonban beltéri és kültéri körülmények között is túlélnek. A WHO szerint világszerte 3-4 millió embert fog érinteni a betegség, bár azt nem lehet előre megjósolni, mennyi idő alatt.

Hol fordulhat elő a Zika-vírus?

Kutatók először 1947-ben, Ugandában, egy sárgalázat kutató projekt során rhesus majmokban találkoztak a vírussal. Néhány évvel később, 1952-ben azonosították az első emberi eseteket Ugandában és Tanzániában. Habár a legtöbb Zika-vírus fertőzést a trópusi területekről jelentették (pl. Brazília, Kolumbia, Paraguay, Suriname, Venezuela, Francia Guayana), fennáll a lehetősége a fertőzésnek a trópusi éghajlattal rendelkező, mocsaras, magas hőmérsékletű városokban is, ahol magasabb a szegények aránya, pl. New Orleans, Houston.

Ugyanakkor már más területekről is jelentettek Zika-vírusos eseteket, így Afrika egyes részein, Ázsiában, Amerikában, Óceániában, de Európában is. Tekintettel arra, hogy a vírust terjesztő szúnyogfaj az egész világon megtalálható, a betegség valószínűleg újabb országokat is érinteni fog.

Bővebben Globális egészségügyi vészhelyzet a Zika-vírus miatt

Tények a Zika-vírusról
  • A Zika-vírus esetek jellemzően a trópusi éghajlaton fordulnak elő.
  • Az USA-ban előforduló esetek trópusi utazáshoz kapcsolódnak.
  • A Zika fertőzés tünetei egy hétig tartanak.
  • A fertőzöttek többségénél nem jelentkeznek tünetek.
  • Nagyon ritka az olyan Zikavírus-fertőzés, mely kórházi kezelést igényel.
  • Az anyai Zika fertőzés és az újszülött mikrokefália közötti kapcsolatot még vizsgálják.
  • Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a fertőzés szoptatással átadható a gyermeknek.
  • Még nincs kezelési módszer a betegségre.
  • A megelőzés legfontosabb eleme a szúnyogcsípések kerülése.

Miről ismerhető fel a fertőzés?

A Zika-vírus tünetei nem jellegzetesek, a fertőzöttek 80%-a tünetmentes, akinél pedig a tünetek jelentkeznek, akár egy hétig is tarthatnak. A diagnózist általában vérteszt erősíti meg. A fertőzés csak ritkán olyan súlyos, hogy kórházi kezelést vonjon maga után, még ritkábban halálos kimenetelű.

A leggyakoribb tünetek:

  • láz
  • kiütés
  • ízületi- és izomfájdalom
  • kötőhártya-gyulladás
  • fejfájás
  • szem mögötti fájdalom
  • hányás
  • egyes esetekben Guillian-Barre szindrómát okoz a vírusfertőzés, mely egy olyan ritka, de súlyos autoimmun betegség, ami a központi idegrendszert érinti és bénulást is okozhat

Hogyan terjed a Zika-vírus?

A vírust elsősorban a világ szinte minden táján megtalálható szúnyogfaj (Aedes) terjeszti. Mivel a fertőzött betegek nagy része tünetmentes, akaratlanul ők is terjeszthetik a vírust. Ez azt jelenti, hogy a világ egyik részén megfertőzött beteg utazás során a világ másik részén élő szúnyogra terjesztheti át a vírust, ami majd tovább terjeszti azt.

A Zika szexuális úton is terjedhet, noha eddig még csak kevés betegről bizonyosodott be, hogy így fertőződött meg. Olyan esetről is beszámoltak már, ahol a vírust a beteg spermájában találták meg.

Feltételezések szerint a vírus fertőzött vérrel, így transzfúzióval is terjedhet. Az anyatejjel történő fertőződésről egyelőre nincsenek adatok, a szakemberek továbbra is a szoptatás folytatását javasolják.

Magyarországon is tartanunk kell a fertőzéstől?

Magyarországon nincsenek meg a feltételei a Zika-vírus okozta járvány kialakulásának, hiszen a vírust terjesztő tigrisszúnyogok rendkívül alacsony számban vannak jelen Magyarországon - mondta Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa.

Miért veszélyes a várandósokra a Zika?

Amennyiben egy terhes nő fertőződik meg a Zika-vírussal, fennáll a veszélye, hogy átadja a vírust a magzatnak. Feltételezések szerint a Zika felelős részben vagy teljesen a mikrokefália (kóros kisfejűség) és egyéb születési rendellenességek hirtelen növekedésének (közel 4000 eset ismert) a fertőzött területeken. A kutatók véleménye szerint a vírus a kismama véréből átjut a placentán át a magzatba, és megfertőzi azt. A fertőzés negatív hatást gyakorol a magzati agyfejlődésre, így a baba rendellenesen kicsi fejjel születik, mely betegséget mikrokefáliának nevezik.

Mikrokefália (kóros kifejűség)

Mikrokefália - Forrás: CDC A mikrokefália rövid élettartammal, többszörös fejlődési- és értelmi fogyatékossággal (pl. törpeség, arctorzulás, mentális retardáció, hiperaktivitás, görcsrohamok) járó súlyos betegség. A betegséget környezeti és genetikai tényezők is okozhatják, jelenleg nincs közvetlen kezelési módszer rá, de bizonyos kiegészítő terápiákkal és fejlesztéssel segíthető a csecsemő fejlődése.

Mi okozhatja még a mikrokefáliát?

A Zika emellett a központi idegrendszer egyéb területein is okozhat elváltozásokat, így látás- vagy halláskárosodást is.

A mikrokefália legnagyobb kockázatát az jelenti, ha az anya a terhesség első trimeszterében - amikor a legfontosabb agyfejlődési folyamatok történnek - fertőződik meg. Ugyanakkor a terhesség egész ideje alatt kerülni kell a Zika-vírussal fertőzött területekre való utazást!

Ha egy nő a Zikavírus-fertőzés után pár hónappal esik teherbe, károsodhat a magzat?

Nincs rá bizonyíték, hogy a vírus tovább él a szervezetben a betegség akut fázisa és annak elmúlása után.

Hogyan állapítható meg a fertőzés?

Akik Zika-vírussal fertőzött területen voltak, és a betegség tüneteit tapasztalják magukon, vizsgálatra kerülnek. Ehhez vért vesznek, amelyben a vírus genetikai alkotórészének jelenlétét tesztelik. A kutatók antitesteket is keresnek, melyet a szervezet a vírus ellen termel – ám az antitest tesztek hamis eredményt is adhatnak, ha a vizsgált személynek vannak hasonló, szúnyogok által terjesztett vírusok (pl. sárgaláz, dengue-láz) elleni antitestjei.

Ha a kismama amiatt aggódik, hogy a magzat megfertőződött-e, ultrahanggal vizsgálják vagy kérhet magzatvízvizsgálatot is.

Valamennyi egészségügyi szolgáltató, amely mikrobiológiai laboratóriumi vizsgálattal megerősített zikalázat diagnosztizál, azt le kell jelentse a megbetegedés helye szerint illetékes megyei kormányhivatal járási hivatala népegészségügyi osztályának.

Hogyan kezelhető a vírusfertőzés?

Jelen pillanatban a Zika-vírus ellen nem létezik hatásos kezelési módszer. A betegek számára az orvosok a következőket ajánlják:

  • pihenés
  • fokozott folyadékbevitel a kiszáradás megelőzésére
  • láz-és fájdalomcsillapítók alkalmazása

Ne használjon aszpirint vagy más nem-szteroid gyulladáscsökkentő szert, amíg a dengue-lázat ki nem zárták, a vérzés veszélye miatt! Terhes nőknél a mikrokefália kizárása érdekében a magzati fejlődést és növekedést ajánlott 3-4 hetente vizsgálni.

Hogyan lehet védekezni a vírus ellen?

Mivel jelenleg nem létezik védőoltás a vírus ellen, a szúnyogcsípések megelőzése létfontosságú a fertőzés elkerülése érdekében.

Javasolt teendők, ha a fertőzött területre kell utaznia:

  • DEET, picaridin, IR335 vagy para-metán-diol, esetleg citrom vagy eukaliptusz olaj tartalmú rovarriasztó használata,
  • hosszú ujjú felsőrészek és hosszú nadrág viselése,
  • az ajtók- és ablakok szúnyoghálóval történő védelme,
  • ágy körüli szúnyogháló használata,
  • az állóvizes területek kerülése (mivel a szúnyog itt helyezi el petéit).

Terhes nők kerüljék a Zika-vírussal fertőzött országokba történő utazást. Ide tartoznak a következők:

  • Közép- és Dél-Amerika: Bolívia, Brazília, Kolumbia, Ecuador, El Salvador, Francia Guayana, Guatemala, Guayana, Honduras, Mexikó, Panama, Paraguay, Suriname, Venezuela
  • Karib térség: Barbados, Dominikai Köztársaság, Guadeloupe, Haiti, Martinique, Puerto Rico, Saint Martin, Amerikai Virgin-szigetek
  • Óceánia: Szamoa
  • Afrika: Zöld-foki szigetek

Zika-vírus elterjedése térkép - Forrás: CDC

Mindenképpen beszéljen orvosával, ha a fent említett országok valamelyikébe kell utaznia, illetve ha onnan visszatérve a Zika-vírus tüneteit tapasztalja!

Vakcina a Zika ellen?

Jelenleg nem létezik kifejezetten Zika-vírus elleni védőoltás. Általában mire egy vakcina az ötlettől a megvalósításig és alkalmazásig eljut, jellemzően 10-15 évet telik el. A GlaxoSmithKline megvalósíthatósági tanulmányok értékelésébe fogott annak érdekében, hogy megtudja, saját vakcina technológiájuk alkalmas-e a Zika-vírus ellen. Noha a Glaxo képviselője részleteket nem árult el, azt elmondta, hogy igyekeznek minél hamarabb végére járni a tanulmányok értékelésének.

Addig is a megelőzésre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni.

(WEBBeteg - Cs. K., fordító, Forrás: medicalhealthtoday.com, livescience.com, a kép forrása: CDC, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.