• Tengeri kagylóba lépve is elkapható a Hepatitis

    Szerző:
    WEBBeteg

    Kevés magyar turista számol azzal, hogy Törökországban jelentős a hastífusz, egyéb mediterrán országokban pedig a Hepatitis-A kockázata. Ráadásul ez utóbbit úgy is el lehet kapni, ha véletlenül rálép valaki egy fertőzött kagylóra.

    Az indulás óta, csaknem 60 utazási iroda csatlakozott az Országos Tisztifőorvosi Hivatal kezdeményezéséhez, amelynek célja, hogy felhívják a turisták figyelmét a külföldön rájuk leselkedő megbetegedésekre.

    Hirdetések

    Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal áprilisban indította el a 3Plusz Programot ("Megbízhatóság, Egészség és Biztonság az utazásban"), amelynek célja, hogy felkészítse a turistákat a külföldi nyaralások egészségügyi kockázataira.

    A www.utazaselott.hu internetes portálon országonként, és betegségenként is rá lehet keresni a szükséges információkra. A honlapon utazási irodák is regisztrálhatnak, és szabadon felhasználhatják az ott lévő tájékoztató anyagot. Munkatársaik részt vehetnek a Tisztifőorvosi Hivatal tréningjein is, amelyen megtanítják nekik, hogyan kell felkészíteniük az ügyfeleiket a nyaralások előtt.

    Tisztában lenni a veszélyekkel

    A Tisztifőorvosi Hivatal az idegenforgalmi cégektől nem azt várja, hogy szakszerű felvilágosítást adjanak az utasaiknak, hanem azt, hogy felhívják a figyelmüket az egészségtudatos magatartásra.

    A turisták legyenek tisztában azzal, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek rájuk külföldön, illetve azokkal a fertőzési lehetőségekkel, amelyekkel Magyarországon sohasem találkozhatnak - mondta Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője.

    Külföldről importáljuk a fertőzést

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Magyarország világelső a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek tekintetében, vagyis nálunk kap el a legkevesebb ember, oltással megelőzhető betegségeket.

    Kanyaró például az ezredforduló óta nem volt idehaza, miközben Angliában tavaly 13-an haltak bele és idén tavasszal is járvány volt. Éppen a hatékony hazai védelem miatt, óvatlanok a magyar turisták, hiszen külföldön sem számítanak olyan kórra, amivel itthon évek, netán évtizedek óta nem találkoztak.

    Ócsai Lajos arra figyelmeztet, hogy a legkedveltebb turisztikai célpontokon is óvatosnak kell lenni. Törökországban például a hastífusz gyakori, és időnként járványos méreteket is ölt. Itthon évente 1-2 "importált" esetet diagnosztizálnak az orvosok olyanoknál, akik külföldről hozták haza a fertőzést.

    Az európai országokban is vigyázni kell. A mediterrán vidékeken, tehát Horvátországban, Olaszországban, Spanyolországban vagy Görögországban például nagy a kockázata a Hepatitis-A fertőzésnek. A vírust főleg szennyezett vízzel, nem kellően átsült ételekkel, például kagylóval, osztrigával lehet elkapni.

    Azt sem szabad elfelejteni, hogy helyenként a tengerbe folyik a szennyvíz, amitől a kagylók is fertőződhetnek a humán vírussal. Ha pedig valaki szerencsétlen módon éppen egy ilyen kagylóba lép bele, nem kizárt, hogy elkapja a Hepatitis-fertőzést.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A skarlát tünetei

    Dr. Árki Ildikó

    Több pesti óvodában is megjelent a betegség. Mire érdemes odafigyelni?

    A csökkenő libidó ellen

    T. Zs., fordító

    A ginzeng lehet az a természetes vágyfokozó, amely sokak problémáján segíthet!

    Milyen betegségeket okozhat Haitin a...

    A földrengés súlytotta Haiti fővárosát a tiszta ivóvíz hiánya miatt számos betegség fenyegeti. Miután az emberek megfelelő higénia...

    Felnőttkori bárányhimlő - Kinek kellene...

    A bárányhimlő a közhiedelemmel ellentétben nem csupán a gyermekekre veszélyes, hanem bizony a felnőttekre is. Milyen tünetekkel jár a...

    Hogyan előzzük meg a tüdőgyulladást?

    A tüdőgyulladás leggyakrabban azért alakul ki, mert immunrendszere valami miatt (átmenetileg vagy tartósan) gyengébb. Egészsége...

    Székletvizsgálaton jártunk

    A tápcsatorna egy nagyon fontos szervünk, így jelzésértékű lehet a széklet állaga, szaga és formája. Számos betegség, kórokozó...

    Betegségek utazás alatt - Mire figyeljen...

    Sokan választanak távoli országokat úti célként, ilyenkor a több órás utazás kisebb-nagyobb rosszulléteken kívül akár komolyabb...

    Tények és tévhitek a vízfogyasztásról

    Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos egészségünk megőrzése szempontjából az, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű...

    A Parkinson-kór szövődményei

    A Parkinson-kóros betegek több mint fele idővel depressziós lesz, ám a betegséggel együtt járó szövődmények ezen kívül számos más...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA