• Új koronavírus: kell-e tartanunk tőle hazánkban?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A legfrissebb adatok szerint Olaszországban is találtak új koronavírussal fertőzött embert: egy 45 éves férfi Jordániából utazott haza, családjából egy 42 éves nő és egy 2 éves kislány is érintett már. Az állapotuk stabil. Ezzel az esettel együtt összesen 53 igazolt közel-keleti légúti koronavírus-fertőzésről tud a WHO, ezek közül 30 halálos eset - tájékoztatta a WEBBeteget dr. Pusztai Zsófia, a WHO Magyarországi Irodájának vezetője.

    A közel-keleti légúti koronavírus szoros kontaktus esetén képes emberről emberre terjedni, nem árt tehát az óvatosság, a higiénés szabályok betartása, amennyiben a közel-keleti régióba, főként Szaúd-Arábiába, Katarba vagy az Egyesült Arab Emírségekbe utazunk nyaralni.

    Hirdetések

    A coronavírusok az emberi közönséges nátha második leggyakoribb kórokozói. Láztalan, erős orrfolyással járó kórkép - mondta érdeklődésünkre dr. Orosi Piroska tanszékvezető egyetemi docens (DEOEC - Kórházhigiéne és Infekciókontroll Tanszék). Egyes típusai hányást, hasmenést is okozhatnak.

    2003 óta a legismertebb koronavírus a SARS (atípusos tüdőgyulladás), a súlyos heveny légúti tünetegyüttes kórokozója, amely Hongkongból terjedt el - emlékeztet dr. Orosi Piroska. Az akkori SARS-járványban világszerte mintegy nyolcezren megbetegedtek, a fertőzöttek mintegy 10 százaléka meghalt. A halálozási arány sokkal magasabb volt az 50 év fölötti korosztálynál.

    Nincs ellene orvosság?


    „Sajnos, egyelőre nincsen ellene semmilyen orvosság. Ugyanis eddig nem tartották komoly vírusnak. A cégek nem voltak érdekelve ilyen gyógyszer kibocsátásában. Vakcinát pedig nem lehet gyorsan előállítani. Ez minimum három évet igényel és több milliárd dollárt. Vegyi szer gyorsabban előállítható."

    (Jurij Gendon, az Orosz Orvostudományi Akadémia Vírusellenes Szerek Tudományos Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa - MTI)

    A közel-keleti légúti koronavírus

    A jelenlegi új koronavírus 2012-ben jelent meg Szaúd-Arábiában. Idén májusban halmozódott a megbetegedés, amelynek kiindulópontja a közel-keleti régióhoz köthető.

    Súlyos, kórházi ellátást igénylő légúti megbetegedést okoz, főként tüdőgyulladást. Eddig 53 személyt fertőzött meg a koronavírus, közülük 30-an meghaltak. Főként idősebb, más alapbetegségben is szenvedő férfiak fertőzödtek meg eddig. Európában (Anglia, Franciaország és Németország) 4 halálesetről tudnak a hatóságok - az ő esetükben igazolható volt a vírus emberről emberre való terjedése.

    Fontos a higiénia!

    Az új koronavírus közvetlen veszélyt nem jelent számunkra, magyarokra, még nem találtak itthon fertőzött személyt. De ez nem jelenti azt, hogy nyugodtan hátradőlhetünk. A fertőzés kockázatának azok vannak kitéve, akik az Arab-félszigetre vagy az azzal szomszédos országokba utaznak. A legtöbb beteg Jordániából, Szaúd-Arábiából, Katarból és az Egyesült Arab Emírségekből származik. A szakemberek megnyugtatnak bennünket: viszonylag kevés utazás bonyolódik le a két régió között, de ha mégis ezekbe az országokba tervezünk utazást, tartsuk be a más esetekben is előírt higiénés szabályokat.

    Amennyiben valaki az érintett régióból érkezik haza és súlyos légúti tüneteket észlel magán, azonnal forduljon orvoshoz - tanácsolja Pusztai Zsófia, a WHO Magyarországi Irodájának vezetője. A hazai egészségügyi intézmények felkészültek az ilyen betegek ellátására, a jelzőrendszer is működik a klinikák és az ÁNTSZ között - mondta dr. Orosi Piroska tanszékvezető egyetemi docens.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mi történik a beteggel?

    Súlyos tünetek esetén a feltételezett beteg kórházba kerül, ahol az anamnézis felvétele során kiderül az is, hogy előzőleg a Közel-Keleten járt. Ebben az esetben a kezelőorvos azonnal jelzi az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) felé, hogy olyan súlyos fertőző beteg került az osztályra, akinél felmerülhet az új koronavírus, a MERS-CoV okozta megbetegedés gyanúja. Az OEK Légúti Vírus Laboratóriuma rendelkezik a megfelelő, gyors diagnosztikai eszközökkel ahhoz, hogy a feltételezett betegtől vett mintából 2-3 órán belül eredmény születhessen. Ezt követően jelentési rendszerünk azonnal továbbítja az információt a nemzetközi szervezetek felé - tájékoztatta portálunkat dr. Jankovics István, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Légúti Vírus Osztályának főorvosa.

    (WEBBeteg-T.A.,újságíró)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    A téli időszak egy fül-orr-gégész szakorvos szemével

    Gyermekek öröme, szülők feladata a télre felkészülni. A hideggel, hóval nemcsak a szánkózás, hógolyózás, hóemberépítés vidámsága, de a téli szezon betegségei is együtt járnak. Ha időben felkészülünk, nem ér váratlanul a zimankó. Az alábbiakban néhány tipikusan téli fül-orr-gégészeti betegség áttekintésével szeretném megkönnyíteni a hideg évszak átvészelését. (x)

    Hogyan előzzük meg a tüdőgyulladást?

    A tüdőgyulladás leggyakrabban azért alakul ki, mert immunrendszere valami miatt (átmenetileg vagy tartósan) gyengébb. Egészsége megőrzésével vagy akár védőoltással sokat tehet azért, hogy megelőzze a betegség kialakulását.

    A tüdőgyulladás elleni védőoltásról

    A tüdőgyulladás elleni védőoltást azoknak ajánlott beadatni, akik a baktérium vagy vírus okozta fertőzés fokozott veszélyének vannak kitéve, mint a kisgyermekek, idősek, cukorbetegek.

    Klímát használ? Számos problémát okozhat!

    A náthától az ízületi problémákon át az A-típusos tüdőgyulladásig számos betegséget okozhat a nem megfelelően karbantartott és beállított klímaberendezés - hívta fel a figyelmet Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos az M1 aktuális csatorna műsorában.

    A páratartalom hatásai szervezetünkre

    A túl alacsony és a túl magas páratartalom nem egészséges. A légutak a száraz levegőben kiszáradnak, köhögünk, komfortérzetünk csökken. A tartósan száraz levegő nemcsak egészségünknek, hanem fabútorainknak, ruházatunknak, növényeinknek sem tesz jót.

    A fertőző agyhártyagyulladás megelőzésének fontos eszköze a védőoltás

    A fertőző agyhártyagyulladás megelőzésének egyik legfontosabb eszköze a védőoltás - mondta Galgóczi Ágnes, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA