Áttörés a dengue-láz megfejtésében

Független Hírügynökség
megjelent:

Tajvani tudósok felfedezték a dengue-láz egyik veszélyes formájának okát. Bizonyos esetekben az egyébként csak enyhe lázat okozó vírus életveszélyes sokkot vált ki. A kutatásról a Nature című brit tudományos magazin csütörtöki száma adott hírt.

A dengue-lázat 4 vírus okozhatja. Bármelyik is fertőzi meg a szervezetet, a következmény csak enyhe láz, és örök életre szóló védettség ezzel a vírussal szemben. Azonban, ha az első fertőzés után a 4 közül egy másik vírus támadja meg a szervezetet, akkor nagyon súlyos állapot alakulhat ki, bőr- vagy belső vérzésekkel kísért magas láz, sokkos állapot, amely akár halálhoz is vezethet.

A trópusokon évente 50 millió ember kap dengue-lázat, és 24 ezer hal bele. Az egész világon, összesen 2,5 milliárd ember van kitéve a dengue-fertőzés veszélyének. A vírus, Afrika forró égövi területein mindenütt jelen van. A fő terjesztője egy szúnyogfajta, amely az általános felmelegedés következtében, valószínűleg a mai mérsékelt égövben is meg fog élni.

Az orvosok eddig nem tudták, mi az oka annak, hogy a másodlagos fertőzés következtében, az immunrendszerhez tartozó citokinok "ámokfutásba" kezdenek, és súlyos gyulladást idéznek elő.

A tajpeji Jang-Ming Egyetem kutatói kiderítették, hogy mi váltja ki a túlzott citokintevékenységet: az, hogy a dengue-vírus interakcióba lép, az immunsejt felszínén található CLEC51 molekulával.

Amikor a tudósok kísérleti egereken, antitestekkel beavatkoztak a vírus, és a CLEC51 molekula reakciójába, akkor nem lépett fel gyulladás, viszont az immunrendszer többi eleme normálisan működött. Az antitesttel kezelt egerek 50 százaléka, le tudta győzni a vírust. A kutatók szerint a felfedezés új, humán terápiák kidolgozásához nyitja meg az utat.

(FH)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Ujj Zsófia Ágnes és Bak Marianna
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kiss Csilla Márta, gyermekgyógyász, Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.