Tüdőpestis Tibetben

Független Hírügynökség
megjelent:

A ritkának számító tüdőpestisben halt meg két ember egy Tibet keleti részén található faluban - közölte szerdán a kínai állami média. A hatóságok a Beijing Times című lap szerint azonnal megtették a szükséges intézkedéseket.

A tibeti egészségügyi hatóságokat pénteken értesítették, hogy a fővárostól kétszáz kilométerre dél-keletre található faluban két ember egy azonosítatlan betegség áldozat lett. A halottakat megvizsgálva a hatóságok megállapították, hogy a falusiakkal tüdőpestis végzett.

Hongkongi egészségügyi hatóságok elmondták, hogy a két ember egy házaspár volt. A 35 éves férfin szeptember 14-én jelentek meg az első tüntetek és hat napra rá halt meg, felesége pedig öt nappal férje után hunyt el.

A yersinia pestis nevű baktérium okozta tüdőpestis kezeletlenül hagyva szinte biztosan halált okoz, és csak azonnali, a fertőzés utáni 24 órán belül elkezdett antibiotikumos kezeléssel lehet gyógyítani. A baktériumot főleg rágcsálókon élősködő bolhák terjesztik, de a betegség emberről emberre is terjedhet, a tüdőpestisben szenvedő beteg tüdejéből felköhögött köpettel.

A Beijing Times beszámolója szerint a tibeti egészségügyi hatóságok azonnal megelőző és ellenőrző intézkedéseket léptettek életbe az érintett faluban. Új megbetegedés nem történt a környéken, és sikerült megállítani a vész terjedését - közölte a kínai lap.

(Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.