Amikor nincs elég anyatej - Melyik tápszer az ideális?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász frissítve:

Egy újszülött táplálására a legideálisabb az anyatej. Azonban sok esetben előfordul, hogy - különböző okok miatt - a szoptatás nem megvalósítható, és arra sincs lehetőség, hogy a baba édesanyjának lefejt tejét kapja. Ilyen esetekben kerülnek előtérbe a tápszerek, melyeknek köszönhetően a kicsik szoptatott kortársaikhoz képest gyakorlatilag szinte semmiféle hátrányt nem szenvednek.

A szülőknek, gyermekorvosoknak manapság jóval könnyebb dolga van, mint akárcsak pár évvel, netán évtizeddel ezelőtt, hiszen mára a tápszerek fejlesztése olyan, mondhatni professzionális szintre érkezett, amelyről korábban még csak álmodni sem mertek. Igen komoly kutatómunkák, kísérletsorozatok kapcsán sikerült a tápszerek összetételét az anyatejéhez minél hasonlatosabbá tenni, nem csupán fehérje - szénhidrát - zsírok - vitaminok tekintetében, hanem szem előtt tartva azokat az apróbb, mégis egy csecsemő szervezetének igen fontos mikronutrienseket, melyek tovább fokozzák a tápszerek minőségét.

Hogy mely életkorban milyen tápszert válasszon a szülő, azt a rendelkezésre álló tápszerek széles spektruma miatt a laikus szülő sokszor nehezen, vagy egyáltalán nem képes önmaga eldönteni. Ráadásul, a csecsemő/kisgyermek bizonyos betegségei is befolyásolhatják azt, hogy éppen milyen tápszer a legoptimálisabb számára. Cikkünk ebben próbál meg némi segítséget nyújtani, hangsúlyozván, hogy a gyermekorvossal vagy védőnővel történő személyes konzultáció a legtöbb esetben még eme információk birtokában sem kihagyható.

Ez a cikk is érdekelheti Az anyatejes táplálás jelentősége

Anyatej-helyettesítő tápszerek

A WHO jelenlegi ajánlása szerint a csecsemő legmegfelelőbb tápláléka élete első 6 hónapjában az anyatej. Ha saját édesanyjának a teje bármilyen ok folytán nem, vagy nem elegendő mennyiségben áll rendelkezésre (és a gyűjtött női tej sem elérhető, ill. alkalmazásával szemben az édesanyáknak averziói vannak), akkor olyan tápszerre van szükség, amely összetételében a 6 hónaposnál fiatalabb babák táplálására szolgál. Hogy ez mit jelent a valóságban? Teljesen logikus, hogy az édesanyák teje eltérő mennyiségben tartalmaz fehérjéket, energiát adó szénhidrátokat, lipideket, stb. akkor, amikor egy intenzíven növekvő, tápanyaghoz csak az anyatejből jutó babát táplál, mint amikor egy idősebb, már hozzátáplált – tehát tápanyagot számos egyéb „külső” forrásból nyerő – kisgyermeket. Pontosan emiatt tartalmaznak többek közt olyan aminosavakat, amelyeket a csecsemő szervezete nem vagy csak igen kis mennyiségben képes előállítani; illetve hosszú láncú telítetlen zsírsavakat, amelyek az idegrendszer, a látás fejlődésében nélkülözhetetlenek.

Az anyatej-helyettesítő tápszerek jelzése az 1-es, ez – csakúgy, mint az adagolásuk – minden dobozon fel van tüntetve. Ezeket a tápszereket a gyermekorvosok receptre írják, emiatt kizárólag a gyógyszertárakban szerezhetők be. Az anyatej-helyettesítő tápszerek íze natúr, de még így is előfordulhat, hogy a csecsemő – ki tudja, milyen okból – bizonyos márkákat elutasít, míg másokat szívesebben fogyaszt. Ezért a kicsi általi többszöri elutasítás esetén érdemes néhány hasonló, ugyanebbe a csoportba tartozó tápszert végig próbálni, már csak azért is, mert anyatej híján ez az egyetlen megoldás a kicsik optimális növekedéséhez, gyarapodásához.

Ez a cikk is érdekelheti A tápszer a legjobb alternatíva, ha nincs vagy túl kevés az anyatej

Anyatej-kiegészítő tápszerek
6 hónapos kortól már az addig kizárólag szoptatott babáknál is elkezdődik a hozzátáplálás, egyre növekvő mennyiségben, és ennek megfelelően, a szoptató édesanyák teje is ehhez idomulva változik. Az anyatej-kiegészítő tápszerekben „lekövették” ezeket az élettani változásokat, és ezen tápszerek így jobban hasonlítanak az éppen „elválasztódó” babák étrendjéhez. Természetesen, ezek is tartalmazzák mindazon makro- és mikronutrienseket, melyek az egészséges testi és szellemi fejlődéshez kellenek.

Ezen tápszerek a 2-es jelzést viselik, és akár recept nélkül is beszerezhetők gyógyszertárakban, drogériákban. Az anyatej-kiegészítő tápszerek íze nem csak natúr, hanem elérhetők már különféle egyéb ízesítésekkel. Itt is érdemes tehát kísérletezgetni, hogy a baba számára legalább 9 hónapos koráig ezen az úton is minél több tápanyag bejuthasson.

Junior tejitalok

A csecsemők nagyjából egy éves koruk körül rendszerint teljesen elválasztódnak (kivéve, amikor nem, és még 2, akár 3 éves korukig is élvezik az anyatejes táplálás nyújtotta előnyöket. A kisgyermek számára, egy éves koron túl rendelkezésre állnak az úgynevezett junior tejitalok: a tehéntejhez hasonló, ám annak allergizáló hatásától mentes innivalók, melyek a gyermek testi-szellemi fejlődéséhez szükséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmazzák.

A második életévben (1-2 éves korig) javasolt tejital jelzése az 1-es, a harmadik életévben (2-3 éves korig) a 2-es számmal ellátottak szükségesek. Bár a junior tejitalok kétségkívül jótékony hatással bírnak a fejlődő kisgyermeki szervezetre, ezek hiánya természetesen nem jelent hátrányt a többiek számára sem. Ilyen idős korra ugyanis az ízérzékelés már elég fejlett, és bizony szép számmal akadnak olyan gyermekek, akik egész egyszerűen elutasítják ezt a fajta italt, legyen az akármilyen ízesítésű.

HA-tápszerek és pépek

Az első doboz tápszer megvásárlása előtt (legyen az anyatej-helyettesítő, vagy anyatejpótló) mindig érdemes végiggondolni, hogy van-e a családban allergiában szenvedő beteg, azaz: fennáll-e a lehetősége annak, hogy a csecsemő allergiás alkatú. Ezt a kérdést a gyermekorvosok rendszerint felteszik, amikor 1-es típusú tápszert kell, hogy javasoljanak, de mivel a 2-es típusú tápszerek már vény nélkül elérhetők, a felelősség ebben a tekintetben nagyobb súllyal nehezedik a szülőkre. Amennyiben a válasz igen, akkor mindenképpen érdemes az úgynevezett HA (=hipoallergén) tápszerekből választani (illetve, anyatej-kiegészítő tápszerként ezt fogja felírni a gyermekorvos).

A HA tápszerek a fehérjéket a „szokásosnál” jobban hidrolizálva (széttörve) tartalmazzák, amellyel csökkentik a baba immunrendszerének ellene történő aktivizálódását. Ízük pont emiatt kicsit kesernyésebb lehet, nem egy esetben a gyermeknek hozzá kell „szoknia”, amit a szülő kis „csalással”, a tápszer „ízesítésével”, édesebbé tételével érhet el.

A HA tápszerek 1 éves korig vényre felírathatók, s így kedvezményes áron beszerezhetők. Értelemszerűen, lehetnek HA 1-es, HA 2-es jelzésűek, az ajánlott életkornak megfelelően. A hozzátáplálás megkezdése után alkalmazhatók az úgynevezett HA pépek is, melyek drogériákban, gyógyszertárakban vény nélkül vásárolhatók, a tejpépek kiváltására hasznosak.

Koraszülöttek táplálása
Az idő előtt világra érkezett babák táplálása – legalábbis az első hónapokban – jelentős megfontolásokat igényel, ehhez minden esetben a gyermekorvossal, illetve az újszülöttgyógyász-szakorvossal történő szoros együttműködés szükséges. Speciálisan az ő igényüknek van kifejlesztve néhány, ebbe a csoportba tartozó tápszer, amelyek segítségével mihamarabbi súlygyarapodás, illetve optimális testi és szellemi fejlődés érhető el.

Terápiás tápszerek

A csecsemők bizonyos megbetegedéseiben (amelyet természetesen alapos gyermekgyógyászati szakvizsgálat előz meg) szükség lehet speciális, úgynevezett terápiás tápszerek alkalmazására. Ilyen állapot lehet például az igazolt tejfehérje-allergia, a különféle emésztési és felszívódási zavarok, mint a laktózintolerancia, galaktozémia, a visszatérő hasfájás, szorulás, stb. Ezen tápszerek az adott kórképeknek megfelelő módon és összetételben tartalmazzák, illetve pont nem tartalmazzák azokat az összetevőket, amely segítségével a csecsemő különféle tünetei jelentős mértékben enyhíthetők.

Ezeket a terápiás tápszereket a gyermekorvosok javasolják, és kizárólag vény ellenében, a gyógyszertárakban szerezhetők be.

Létezik idősebb, 1 éves kor feletti gyermekek számára előállított változatuk, az úgynevezett speciális pépek (pl. szójapép a tejfehérje-allergiásoknak), melyek szintén szakorvosi javaslathoz, indikációhoz kötöttek.

Ez a cikk is érdekelheti Csecsemőtáplálás és táplálékintolerancia

Az AR-tápszerek

A csecsemők élettani sajátossága, hogy sokszor etetések után kiseb-nagyobb mennyiséget visszabuknak. Amennyiben ennek mértéke akkora szintet ér el, hogy a kibukott tej/tápszer mennyisége már a gyermek súlygyarapodásába zavar be, illetve a kicsik testi jóllétét veszélyeztetik, szóba kerülnek az úgynevezett AR (=antireflux) tápszerek. Ezek a tápszerek – az életkornak megfelelő szokásos összetétel mellett - tartalmaznak egy olyan anyagot, amely a baba gyomrában képes besűríteni a lenyelt mennyiséget, így az nehezebben kerül visszabukásra. Az AR tápszerekhez javaslatot a gyermekgyógyász szakorvos adhat.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerző: Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Máténé Áfra Viktória, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet - Dr. Kovács Tibor, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.