• Törvénymódosítás a védőoltások miatt

    Szerző:
    WEBBeteg

    Hamarosan bírósághoz is fordulhatnak azok a szülők, akik nem akarják, hogy gyermekük megkapja a kötelező védőoltásokat, ám az állam mégis erre kötelezi őket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az oltásokat nem kell beadni - számolt be az RTL Klub Híradója.

    A védőoltás ma Magyarországon mindenkinek kötelező. Mégis évente körülbelül 10-20 szülő nem szeretné, ha gyerekét beoltanák. Az orvosok szerint a félelmek alaptalanok, mert az oltóanyagok korszerűek, és kevés a mellékhatásuk.

    Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének vezetőségi tagja szerint a szülők azért nem hiszik el, hogy megbetegszik a gyerek a védőoltások hiányában, mert mindenki más beoltatja a gyerekét, így tulajdonképpen nincs, akitől megkapja a betegséget.

    Hirdetések

    A szülői akarat ellenére a törvény szerint a tisztiorvosi szolgálat elrendelheti a kötelező oltások beadását. Eddig ez ellen nem volt jogorvoslat, amit az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek talált, ezért a törvényt késve ugyan, de most módosítják.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal főosztályvezetője azt mondta, a jogorvoslati lehetőséget biztosítani kell az állampolgárok számára, viszont utána természetesen a védőoltást mindenkinek be kell adni.

    Vagyis lényegében nem változik semmi, ugyanis a bíróság dönthet arról, hogy be kell-e adni az oltást.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    9 kérdés, amire minden szülő tudni szeretné a választ

    A gyermeket nevelő szülők számára igen fontos, hogy a gyermekük egészsége érdekében tájékozódjanak a kicsik számára kötelező, valamint ajánlott védőoltásokkal kapcsolatban. Összegyűjtöttük a leggyakoribb és legtöbb aggodalmat okozó kérdéseket a témában. (x)

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.

    Európai Immunizációs Hét: minden védőoltást kapott ember hozzájárul egy mindenki számára egészségesebb jövőhöz

    A védőoltások hatásosak. Az elmúlt 60 év során több gyermekéletet mentettek meg, mint bármilyen egyéb orvosi beavatkozás. A WHO Európai Régiójának többi országával együtt Magyarországis április 23. és 29. között ünnepli az Európai Immunizációs Hetet, hogy felhívja a figyelmet: minden embernek joga és felelőssége, hogy védve legyen az oltások által megelőzhető betegségekkel szemben.

    Ingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás

    2019. január 1-jétől felkerül az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé a bárányhimlő elleni vakcina, ami egy újabb, jelentős lépés az esetenként súlyos szövődményekkel járó betegség elleni küzdelemben.

    Kanyaróval fertőződött meg Budapesten egy 14 hónapos magyar kislány

    Nagy kérdés, kiket fertőzhetett még meg: ez a betegség ugyanis már a tünetek megjelenése előtti napokban fertőz. Legyőzöttnek hitt betegség tért újra vissza, ezúttal nem a román határ mentén, hanem Magyarország szívében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.