• Speciális jelzőlámpára gyűjtenek Nyíregyházán

    Szerző:
    WEBBeteg

    A vakok, gyengénlátók közlekedését és a környékbeliek nyugalmát segítő speciális jelzőlámpákat szeretnének Nyíregyházán a látássérültek. Olyan jelzőlámpákról van szó, amelyek csak akkor adnak hangjelzést, ha a látássérült ember jár a közelben.

    Lecserélnék a folyamatosan hangjelzést adó, jelzőlámpás csomópontokat a nyíregyházi látássérültek. Ezek helyett egy olyan készüléket telepítenének a város két legforgalmasabb kereszteződésébe, amelyek csak akkor adnak hangjelzést, ha látássérült ember jár a közelben, akinél kis távirányító van. Ha ezzel a lámpa közelébe ér, a gép "bejelentkezik", és a jelzőlámpás csomópont üzenetet küld rá. A gép bemondja, hová kell állnia az illetőnek, majd ha piros a lámpa, akkor figyelmezteti. Ha pedig zöldre vált, akkor szól, hogy elindulhat a zebrán.

    Hirdetések

    A technológia előnye, hogy a látássérültek akár éjszaka is tudnak önállóan közlekedni, a környékbelieket pedig nem zavarja az állandó sípolás, hiszen csak akkor hallják a lámpa hangjelzését, ha látássérült ember jár a közelben - mondta a Független Hírügynökségnek Nagy György, a Nyírségi Látássérültek Egyesületének munkatársa.

    Az újfajta berendezéseket Csepelen már használják, és előnye, hogy magyar fejlesztésről van szó, vagyis ha meghibásodik a rendszer, könnyedén meg lehet javítani. Egy-egy jelzőlámpa kialakítása 100 ezer forintba kerül, a két nyíregyházi csomóponthoz és a kis távirányítók beszerzéséhez nagyjából kétmillió forintra lenne szükség. Mivel a városnak most nincs pénze erre, az egyesület magántőkét vonna be a munkába. Ehhez kérik szponzorok és adakozók segítségét - tette hozzá Nagy György.

    A segítő szándékú érdeklődők a Nyírségi Látássérültek Egyesületénél jelentkezhetnek, telefonon a (06-42) 401-865-ös számon, illetve e-mailben a [email protected] címen.
    Személyesen is fel lehet őket keresni munkanapokon Nyíregyházán, a Vay Ádám körút 4-6. 1/113 B. cím alatt. Az egyesületről bővebben a www.nyirvake.extra.hu internetes oldalon lehet olvasni.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Hogyan okozhat vakságot a cukorbetegség?

    A cukorbetegség szövődményei közül az egyik legsúlyosabb a szemek állapotát érinti. Az elváltozások hosszú ideig tünetmentesek maradhatnak, gyakran már visszafordíthatatlan stádiumban kerülnek felismerésre.

    Akár vaksághoz is vezethet - A magas vérnyomás szövődményei

    Mind a mai napig, amikor valaki azt mondja, hogy hipertóniában, azaz tartósan fennálló magasvérnyomás-betegségben szenved, a legtöbben csak legyintenek rá. Hiszen kinek ne lett volna már egy kicsit magasabb az értéke, mint a megszokott, és hát az sem lehet nagy gond, ha többször is előfordul. Pedig nem szabad félvállról venni, mert a magas vérnyomás veszélyes betegség!

    Vakságot is okozhat a dohányzás

    Jelentősen ronthatja a látást a dohányzás, akár vakságot is okozhat - mondta Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának egyetemi tanára.

    A vakság leggyakoribb oka a cukorbaj

    A cukorbetegség a felnőtt lakosság körében a fejlett világban a leggyakoribb vaksági ok. A csak egy kis cukrom van felfogás nem helyén való. Cukorbetegség esetén az egész életét ennek megfelelően kell átszervezni, átértékelni.

    Innovatív szolgáltatás segíti ezentúl a látássérülteket

    Infokommunikációs távszolgáltatást indít látássérülteknek a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ).

    Programok a fehér bot világnapja kapcsán

    Kiállításokkal, számos figyelemfelhívó és tájékoztató programmal várja a látássérült, vak és a látó közönséget a Vakok Állami Intézete, a fehér bot világnapjához kapcsolódóan.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.