• Folytatódik a védőnői méhnyakrákszűrési program

    Szerző:
    WEBBeteg

    Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár ígéretet tett arra, hogy folytatódik a védőnői méhnyakrákszűrési program, amelyet mind a tárca, mind a védőnői szolgálat sikeresnek ítél.

    Az államtitkár a védőnők napja alkalmából pénteken, Budapesten rendezett ünnepségen a köszöntőjében konkrét pénzügyi ígéreteket nem tett a szakmának, de - mint mondta - arra fog törekedni, hogy a védőnői munkát ösztönző források közvetlenül eljussanak hozzájuk.

    Hirdetések

    Odor Andrea vezető védőnő az MTI-nek elmondta, sikeres a tavaly indult védőnői méhnyakrákszűrési mintaprogram, hiszen országszerte számos esetről tudnak, ahol a védőnő közreműködése révén jelentek meg szűrésen olyan nők, akik 10-15 éve nem jártak nőgyógyásznál. A program 2009-ben indult azzal a céllal, hogy a védőnők aktív közreműködésével elsősorban a kistelepüléseken élőket próbálják rávenni, hogy jelenjenek meg a szűrésen. A védőnői kompetenciát kiszélesítve, a programban résztvevő szakembereket kiképezték a mintavételre. Nyugat-Európa számos országában már "bevett gyakorlat", hogy nem a nőgyógyász szakorvos, hanem az asszisztens vagy a háziorvos végzi a rövid, fájdalommentes vizsgálatot.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Odor Andrea elmondta még, hogy több mint kétszáz védőnő hiányzik az ellátórendszerből, és több szakmai programot kidolgoztak arra, hogy különböző ösztönzőkkel a pályán tartsák a szakembereket. Az anyagi feltételeken túl említette a letelepedéshez nyújtandó segítséget, az egyéni közlekedési feltételek megteremtését, a kedvezőbb munkafeltételek vagy a jobb eszközellátottság megteremtését. Mint mondta, más képet mutat a védőnői ellátás a nagyvárosokban és a kistelepüléseken. A nagyvárosokban túl sok gondozandó édesanya és gyermek jut egy-egy védőnőre. Az aprófalvas településeken viszont folyamatosan csökken a gyermekszám, így a védőnőket ezeken a helyeken egyre nehezebb teljes munkaidőben foglalkoztatni. A népegészségügyi program keretében őket szeretnék bevonni a háziorvosi praxisok munkájába.

    Védőnői hálózat: Magyarországon egyedülálló

    Idén 95 éves a magyarországi védőnői szolgálat. Az anya-, csecsemő-, gyermek-, ifjúság- és családvédelem hagyományai az előző századra nyúlnak vissza. 1915-ben alapították meg az Országos Stefánia Szövetséget, amelynek feladata az akkor riasztó csecsemőhalandóság, a különböző járványok visszaszorítása volt. Később - 1927-ben - alakult meg a Zöldkeresztes Egészségvédelmi Hálózat, majd 1940-ben egyesült a két szervezet.

    Jelenleg több mint négyezer területi védőnő, ezer iskolai és mintegy 50 kórházi védőnő dolgozik. Ilyen jellegű szolgálat Európában csak Magyarországon létezik.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A HPV-oltás biztonságos és hatékony

    A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás biztonságos és hatékony védelmet nyújt a fiatal lányok és nők számára a méhnyakrák kórokozója ellen - derült ki egy új, független tanulmányból, amely megerősítette az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi megállapításait.

    Életmódváltás már a fogantatás előtt!

    Az önmegfigyelésen túl törekedni kell az esetleges ártalmas, a magzatot vagy az anyai szervezetet károsító tényezők kiküszöbölésére. Sőt, a leendő apáknak is ki kell venniük a részüket a felkészülésből!

    Hogyan szűrhető ki a Down-szindróma?

    Sok gond, probléma merülhet fel egy terhesség során. Legtöbbször nem is gondolunk arra, hogy sajnos nem minden magzat egészséges. A Down-szindróma a leggyakrabban előforduló kromoszómarendellenesség.

    Évente egy szűrővizsgálat is életet menthet

    A daganat keletkezésének folyamatában az első lépcső csupán egyetlen sejt működésének zavara, mindaddig viszont, amíg ez az elváltozás 1 centis lesz, minimum 5 év telik el.

    A HPV elleni védőoltás

    A HPV (humán papillomavírus) okozta fertőzés sajnos egyre gyakoribb. A HPV a méhnyakrák kórokozója, mely ellen létezik védőoltás. A HPV elleni védőoltás széles körben javasolt, legideálisabb esetben a szexuális élet megkezdése előtt, hiszen a HPV elleni oltás szempontjából azok a legalkalmasabbak, akik még nem élnek szexuális életet. De a HPV elleni oltás beadatása minden szexuálisan aktív nőnek ajánlott.

    Átadták a Védőnők a gyermekáldásért díjat

    Páratlan önzetlenségük és maximális hivatástudatuk miatt kaptak kitüntetést azok a védőnők, akik sokat tettek nemcsak a várandósok és szoptatós kismamák, valamint az újszülöttek érdekében, hanem eredményesen foglalkoztak olyan párokkal is, akiknél nem volt fogamzás és szerettek volna kisbabát. A kitüntetést Ács Rozália és Terényiné Bicsák Ágnes vehették át Novák Katalintól, az EMMI Család és Ifjúsági ügyekért felelős államtitkárától.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások