• Díjazták a leginnovatívabb magyar fejlesztést

    Szerző:
    WEBBeteg

    Magyar Termék Nagydíjjal és a Leginnovatívabb Termék Díjjal ismerték el a külföldön is sikeres, hazai fejlesztésű laborműszert.

    Magyar Termék Nagydíjat és egyben a Leginnovatívabb Termék Díját nyerte el 2010-ben a száz százalékban hazai tulajdonú high-tech vállalkozás, a 77 Elektronika Kft. terméke. A cég által kifejlesztett vizeletlaboratórium-rendszert számos magyar és külföldi kórház használja. A készülék egy teljes laboratórium egy rendszerben: képes a teljes vizeletanalízis automatikus elvégzésére, így az eddiginél gyorsabb, részletesebb és megbízhatóbb laboratóriumi vizsgálatok végezhetők, segítve az orvosokat a még pontosabb diagnózis meghatározásában.

    Hirdetések

    A 77 Elektronika Kft. által kifejlesztett kémiai vizelet-analizátor és vizeletüledék-elemző készülék összekapcsolásával létrehozott, integrált laborautomata rendszer is bekerült a Magyar Termék Nagydíj díjazottjai közé. A berendezés egyben elnyerte a Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ különdíját, a Leginnovatívabb

    Termék Díjat is. Az elismeréseket 2010. szeptember 2-án, az Országházban adták át.
    A most díjazott, magyar fejlesztésű készülék a világ számos kórházában, 50 országban üzemel - nagy előnye, hogy költséghatékony és felhasználóbarát módon tudja kielégíteni a laboratóriumok növekvő igényeit, hiszen automatikusan képes a teljes vizeletanalízis elvégzésére, és az orvosok számára pontos információval szolgálni a vizelet kémiai és üledék-összetételéről egyaránt.

    A több magyarországi kórházban – így például a Pécsi Tudományegyetem Klinikáján – is alkalmazott rendszer első egysége a kémiai vizelet-analizátor. Ez a készülék (LabUMat) egyszer használatos csíkok leolvasásán keresztül szolgál információval a vizelet 11 kémiai paraméteréről. Az elemzést végző szakembernek mindössze annyi a dolga, hogy betöltsön egy tubus tesztcsíkot a készülékbe, elhelyezze a vizeletmintákkal teli kémcsöveket, majd egyetlen gombnyomással elindítsa a mérést. Az eredmények automatikusan bekerülnek egy adatbázisba, ahonnan később bármikor lekérdezhetők. A készülék másik nagy előnye, hogy nagyméretű, színes, érintőképernyős kijelzője rendkívül egyszerűvé teszi a kezelését.

    Az automata vizeletlaboratórium második egysége az automata vizeletüledék elemző (UriSed), mely a világon elsőként – a manuális mikroszkópos méréshez hasonlóan – képes egész látóterű, nagy felbontású, digitális felvételeket készíteni a mintában lévő üledékről. A teljes látóteres képeken minden sejt látható, ami a vizeletmintában megtalálható volt. A gép egy alakfelismerő szoftver segítségével ki is értékeli a felvételeket, ami azért fontos, mert a nem automata vizsgálatok eredményeinek pontossága általában függ a vizsgáló személy felkészültségétől, precizitásától és pillanatnyi koncentráló képességétől is. Mivel a folyamat ennél a módszernél teljesen automatizált, a szakembereknek az időigényes manuális munka helyett az eredmények validálását kell elvégezni, ezzel jelentősen lerövidítve a leletadási időt (TAT). Újdonság az is, hogy a mintákról rendszeresen eltárolt képek segítségével az üledék mennyiségének időbeli változása is könnyen követhető, ami sok betegségnél lényeges plusz információt ad a kezelőorvosnak.

    „Rendkívül büszkék vagyunk a csaknem egy évtizedes kutatási és fejlesztési munkánk eredményére. Fejlesztés-orientált családi vállalkozásként az elmúlt közel huszonöt évben mindig az innovációt és az állandó, megbízható minőséget tartottuk fő alapelveinknek, melynek köszönhetően vércukorszintmérő készülékeink 1998 évi elismerése után immár másodszor érte cégünket az a megtiszteltetés, hogy elnyertük a Magyar Termék Nagydíjat. Külön öröm számunkra, hogy az Innostart Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ a mi fejlesztésünknek ítélte oda a Leginnovatívabb Termék Díját is” – hangsúlyozta a Parlamenti díjátadón Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója.

    (WEBBeteg)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága!

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    Megrendezik a világ első online Nemzetközi Diagnosztikai Bajnokságát

    A verseny során az orvostanhallgatók lehetőséget kapnak arra, hogy összehasonlítsák klinikai tudásukat és diagnosztikus képességeiket - ugyanazokat a virtuális betegeket kell legpontosabban, szakmailag megfelelő, de költség- és időhatékony módon diagnosztizálniuk.

    Átadták az ország harmadik Anyák Házát

    Az ünnepélyes átadóval a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórházban létrejött az ország harmadik Anyák Háza. Az Anyák Háza Országos Program pályázat 5.000.000 forintos fődíjából megújultak a már 20 éves Mamaszobák. Olyan kórtermeket alakítottak ki, ahol szülő és gyermeke a gyógyulás végéig együtt maradhat.

    Robotok a sebészetben, bionyomtatás, NETpatika

    Milyen mértékben veszik át a feladatainkat a robotok? Mire lesz képes a 3D? Ki kell-e mozdulnunk, ha tablettákra lesz szükségünk? A következő 50 évben várható fejlődésekről, lehetőségekről tartott jövőkonferenciát a Pécsi Tudományegyetem.

    Érzékszervi hibás palackozott üdítőitalt kellett kivonni a forgalomból

    Közérdekű fogyasztói bejelentések alapján indított vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Fonyódi Ásványvíz Kft. által forgalmazott Jana eper és guava ízű üdítőitallal kapcsolatban. Az 1,5 literes kiszerelésű termékek egy részénél - a vásárlói jelzések szerint - vegyszerre emlékeztető, idegen szagot lehetett érezni, emellett opálos, úszó, lebegő pelyheket tartalmaztak. A problémát a hatóság akkreditált laboratóriumi vizsgálatai is megerősítették.

    Tbc-t mutattak ki egy pécsi egyetemistánál

    Fertőző tüdőtuberkulózist mutattak ki Pécsett egy egyetemi hallgatónál, akit a pozitív vizsgálati eredményt követően azonnal elkülönítettek, és megkezdték gyógyítását.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.