• Újabb francia asszony akar eutanáziát

    Szerző:
    WEBBeteg

    Tíz nappal Chantal Sebire halála után egy újabb francia nő kezdett küzdelmet azért, hogy meghalhasson orvosok segítségével. A 73 éves asszony Charcot-kórban szenved, aminek tünete a végtagok gyakori kificamodása, majd rendszeres törésük és deformálódásuk.

    Az idős nő három éve beteg, lábai már nem mozdulnak, nem tud járni, és a kór átterjedt a kezeire is. A lelkileg is megtört asszony meg akar halni, mielőtt teljesen lebénul. Jogi képviselője, Gilles Antonowicz közlése szerint az idős nő a nantes-i bíróságtól kérte, hogy orvos közremüködésével meghalhasson. Amennyiben ezt nem kapja meg, Svájcba viteti magát, és ott próbál végezni magával mások segitségével.

    Hirdetések

    Ez az ügyvéd képviselte a 10 napja elhunyt Chantal Sebire-t is. Az 52 éves nőt múlt szerdán találták holtan otthonában. Valószinűleg túladagolt altatóktól halt meg. Eutanáziakérelmét két nappal előbb utasította el a bíróság.

      Eutanázia Európában

    Az Európai Unióban csak három országban engedélyezik az eutanáziát, ezek: Belgium, Hollandia és Luxemburg. 
    Sebire halálával egy időben távozott eutanázia alkalmazásával Hugo Claus, 78 éves belga író, aki Alzheimer-kórban szenvedett.

    Chantal Sebire nagy szimpátiát váltott ki Franciaországban azzal, hogy kamerák elé állva a nyilvánosság előtt kért lehetőséget a "kegyes halálra". Az 52 éves Sebire arcát a rák egy ritka fajtája támadta meg: elviselhetetlen fájdalmai voltak, elveszítette arcvonásait, látását, szaglását, ízlelését.

    "Egy állatot sem kényszerítenének annyi szenvedésre, amennyin már átmentem" - jelentette ki az asszony, mielőtt Nicolas Sarkozy francia elnök közbenjárását kérte a kegyes halál engedélyezéséhez. A francia törvények szerint az orvos legfeljebb beszüntetheti bizonyos esetekben az életben tartó kezelést, de nem tehet olyasmit, amivel előidézi a gyógyíthatatlan beteg halálát. Sebire asszony korábban közölte, hogy nem fog fellebbezni a bírósági ítélet ellen, és más módon is meg tudja szerezni a szükséges gyógyszert.

    "Tudom, mit kell tennem, mire van szükségem, és ha nem tudom megszerezni Franciaországban, megszerzem máshol" - mondta nem sokkal halála előtt.

    (FH)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A demencia típusai és a várható életkilátások

    A demencia kifejezés olyan gyűjtőfogalom, amely számos szellemi leépüléssel járó kórképet foglal magába. A demencia tünetei közé általában a memóriazavar, a kommunikációs nehézségek, az ítélőképesség hanyatlása és a személyiségváltozás tartozik. A korai tünetek gyakran különösen fontosak a különböző típusú demenciák egymástól való megkülönböztetésére.

    Ön mennyit tud az Alzheimer-kórról?

    A szellemi leépülés az Alzheimer-kór velejárója, mivel ebben a betegségben az egészséges agyszövet degenerálódik, elsorvad. Jelenleg az intenzív kutatás ellenére az Alzheimer-kór kezelésére nem áll rendelkezésünkre hatékony terápia. Ön mennyit tud az Alzheimer-kórról? Töltse ki tudástesztünket!

    A demencia kivizsgálása, diagnózisa

    Ha valaki visszatérő feledékenységet tapasztal, szellemi leépülés, orvosi nevén demencia gyanúja merül fel. A szellemi leépülés, köztük az Alzheimer-kór, a közhiedelemmel ellentétben nem természetes része az öregedésnek. Oki kivizsgálása nagyon fontos, mert a memóriazavar mögött eltérő betegségek állhatnak, amelyek kezelése is jelentősen különbözik egymástól.

    Az Alzheimer-kór és tünetei

    Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt, olyan mértékig, ami a normális napi életvitelt, önellátást is lehetetlenné teszi.

    Megelőzhető-e az Alzheimer-kór?

    Ajánlott a rendszeres szellemi tréning, valamint az agyi erek (és egyben a szívkoszorúerek) elmeszesedésére hajlamosító rizikófaktorok kiiktatása, továbbá a fej sérüléseinek kerülése. Ezen túlmenően a tudomány még nem tudja biztosan, mit tehetnénk az Alzheimer-kór megelőzéséért.

    A belgák többsége támogatja a gyerekek halálhoz való jogát

    A belgák elsöprő többsége, 74 százaléka támogatja, hogy a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő kiskorúak is kérhessék orvosaiktól, hogy vessenek véget életüknek - derül ki a La Libre Belgique által szerdán közzétett, reprezentatív közvélemény-kutatási adatokból.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.