• Ismét a magyar csapat nyert!

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ismét a magyar csapat nyerte meg a nemzetek pontversenyét, s a legeredményesebb transzplantált női és férfi sportoló szintén magyar versenyző lett a Transzplantált és Dializált Betegek Európai Versenyén, amelyet idén Írországban rendeztek meg.

    Az augusztus 8. és 15. között immár hatodik alkalommal megrendezett sportversenyre 23 európai országból 342 résztvevő érkezett. A rajthoz állt transzplantáltak között voltak máj-, vese-, szív-, csontvelő-, tüdőátültetett betegek, egyes versenyzők pedig több új szerv segítségével kaptak esélyt az életben maradásra, majd a felépülés után a minőségi életre, a sportolásra.

    Hirdetések

    A szervátültetés sikerét mutatja az a tény, hogy az új szervvel élő és a művesekezelést kapó betegek számára tíz évvel ezelőtt indított speciális versenyeken ma már számtalan sportágban mérik össze erejüket a résztvevők. Idén Dublinban az úszás, asztalitenisz, tenisz, röp-, tollaslabda, kerékpározás, minimaraton mellett a darts és a nálunk kevésbé ismert petang szerelmesei is megmérkőztek egymással.

      Transzplantáció és várólista


    Az egészségügyi törvény előírásai szerint azt a beteget, akinél szerv- vagy szövetátültetés orvosilag indokolt, és megfelel a külön jogszabályban foglalt feltételeknek, fel kell venni a szerv-, illetve szövettípusonként vezetett országos várólistára. Transzplantáció és várólista>>

    A nemzetek pontversenyét az előző évek eredményeihez hasonlóan, immár hatodik alkalommal a 40 sportolóval felvonuló magyar csapatnak sikerült megnyernie. Második a házigazda Írország csapata lett, a harmadik helyre pedig Németország - transzplantált, illetve művese kezelésben részesülő - versenyzői kerültek.

    A legeredményesebb transzplantált női és férfi sportoló szintén magyar versenyző lett - Jung Andrásné és Mezei Gergő vehette át a legjobb teljesítményért járó medált - mondta el az MTI-nek Berente Judit, a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európai Sportszövetségének elnöke.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    Megrendezik a világ első online Nemzetközi Diagnosztikai Bajnokságát

    A verseny során az orvostanhallgatók lehetőséget kapnak arra, hogy összehasonlítsák klinikai tudásukat és diagnosztikus képességeiket - ugyanazokat a virtuális betegeket kell legpontosabban, szakmailag megfelelő, de költség- és időhatékony módon diagnosztizálniuk.

    Átadták az ország harmadik Anyák Házát

    Az ünnepélyes átadóval a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórházban létrejött az ország harmadik Anyák Háza. Az Anyák Háza Országos Program pályázat 5.000.000 forintos fődíjából megújultak a már 20 éves Mamaszobák. Olyan kórtermeket alakítottak ki, ahol szülő és gyermeke a gyógyulás végéig együtt maradhat.

    Robotok a sebészetben, bionyomtatás, NETpatika

    Milyen mértékben veszik át a feladatainkat a robotok? Mire lesz képes a 3D? Ki kell-e mozdulnunk, ha tablettákra lesz szükségünk? A következő 50 évben várható fejlődésekről, lehetőségekről tartott jövőkonferenciát a Pécsi Tudományegyetem.

    Érzékszervi hibás palackozott üdítőitalt kellett kivonni a forgalomból

    Közérdekű fogyasztói bejelentések alapján indított vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Fonyódi Ásványvíz Kft. által forgalmazott Jana eper és guava ízű üdítőitallal kapcsolatban. Az 1,5 literes kiszerelésű termékek egy részénél - a vásárlói jelzések szerint - vegyszerre emlékeztető, idegen szagot lehetett érezni, emellett opálos, úszó, lebegő pelyheket tartalmaztak. A problémát a hatóság akkreditált laboratóriumi vizsgálatai is megerősítették.

    Tbc-t mutattak ki egy pécsi egyetemistánál

    Fertőző tüdőtuberkulózist mutattak ki Pécsett egy egyetemi hallgatónál, akit a pozitív vizsgálati eredményt követően azonnal elkülönítettek, és megkezdték gyógyítását.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.