• Kedden jelentik be a kórházak adósságállományának összegét

    Szerző:
    WEBBeteg

    Jövő kedden, az egészségügyért felelős államtitkárság és az öt érintett szakmai szervezet egyeztetését követően hozzák nyilvánosságra hivatalosan a kórházak adósságállományát - közölte Szócska Miklós államtitkár csütörtökön.

     Az MR1-Kossuth Rádió szerdai információi szerint 71,5 milliárd forint a hazai kórházak adóssága, ebből majdnem 37 milliárd a lejárt tartozás. A Krónika szerkesztőségének birtokába jutott az a lista, amely az intézmények adósságát összesíti a bevallásuk alapján.

    Hirdetések

    Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár az MTI-nek csütörtökön úgy nyilatkozott, a felmérésre azért volt szükség, mert nem álltak rendelkezésre érvényes számok.

    Az adatok összegyűltek, az intézmények végig együttműködőek voltak, és végre sikerült megtudni, hogy mekkora adósságállomány, mekkora lejárt tartozás van a kórházaknál - közölte, hozzátéve, hogy ezek nyers adatok, amelyeket a jövő keddi egyeztetésen pontosítanak, majd nyilvánosságra hoznak. A következő lépés az - folytatta -, hogy megvizsgálják, mik okozták ezt az adósságállományt, valamint a szakmai szervezetek bevonásával átgondolják az esetleges konszolidáció feltételrendszerét.

    Vita a kérdőívek körül

    A Népszabadság szerdai számában azt közölte, információik szerint a kórházak első körben olyan kérdőívet kaptak az adósságállomány felmérésére, amely alkalmatlan volt az eltérő gazdálkodási renddel működő intézményektől érkező adatok összevetésére, egységesítésére, ezért múlt pénteken újabb pótkérdőívet juttatott el a tárca az intézményeknek. Az egészségügyi államtitkárság szerda délután cáfolta a lap értesülését.

    A Népszabadság azonban csütörtöki számában arról írt: július 28-án egy, a minisztérium által jegyzett levélben arról tájékoztatják az intézményeket, hogy a két nappal korábban kiküldött adatkérő táblázatban a bevételeket összegző képletet elrontották.

    Az államtitkár mindezzel kapcsolatban az MTI-nek kifejtette: öt szakmai szervezet által jóváhagyott kérdőívet küldtek ki. A felmérés közben értelemszerűen szükség volt pontosításokra, ez azonban módszertani részletkérdés, ezért "döbbenettel állnak" azelőtt, hogy valaki "módszertani kötözködést végez" ezzel kapcsolatban - mondta Szócska Miklós.

    A tárca kedden tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a fekvőbeteg-ellátó intézmények mindegyike kitöltötte és visszaküldte a pénzügyi helyzetét felmérő adatlapot a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkárságának. Hozzátették: az esetleges hiányok pótlása jelenleg zajlik, de az adatok kiértékelése már folyamatban van.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Szócska Miklós július 26-án levélben fordult a fekvőbeteg-ellátó szolgáltatók vezetőihez és fenntartóihoz az intézmények adósságállományának felmérése érdekében. Arra kérte az intézmények vezetőit, hogy augusztus 3-ig töltsék ki és küldjék vissza a pénzügyi helyzet felmérését célzó adatlapot, amelyet az érintett szakmai szervezetekkel együttműködésben aktualizáltak.

    Szócska Miklós ezt megelőzően az MTI-nek elmondta: a kórházaktól és a szakmai szervezetektől első körben begyűjtik azokat az információkat, amelyek alapján felépíthető egy egységes jelentési rendszer, jelenleg ugyanis nem lehet tudni, pontosan mekkora összeggel tartoznak az egészségügyi intézmények a beszállítóknak.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Itt nem számít a kapcsolatrendszer és a pénz

    Napjainkban több millió magyar ember él országhatárainkon kívül - kalandot keresnek, szerencsét próbálnak vagy egyszerűen csak belekényszerülnek. Néhány évvel ezelőtt a WEBBeteg.hu egykori orvosszakértője is úgy döntött, hogy inkább egy olyan országban nyújt segítséget, ahol a kapcsolatrendszer és a pénz helyett a tehetség és az elvégzett munka számít. Gondolatok a hazai oktatási rendszerről, az egészségügyről és a magyarok megítéléséről - beszélgetés Dr. Csuth Ágnessel.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Szuperbaktériumok - Az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása

    A penicillin Fleming általi felfedezése 1928-ban, majd rutinszerű gyógyszerként való bevezetése 1941-ben indította el a különböző baktériumok örökítő anyagaiban is azokat a változásokat, melynek következményeként mára multi drug rezisztens kórokozókról, vagy, ahogy a köznyelv nevezi, szuperbaktériumokról beszélhetünk, mely az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása lesz a XXI. században.

    Klinikai vizsgálatok - Lehetőség mindenki számára

    A klinikai vizsgálatok intézményi menedzsmentjének optimalizálása érdekében tanácsadást, konzultációs lehetőséget kínál a kórházak vezetői részére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A Magyar Kórházszövetség XXX. Kongresszusán az OGYÉI standján az Intézet szakértői várják az érdeklődő kórházvezetőket, akiket adott esetben saját intézményeikben is felkeresnek, személyre szabott tanácsadással segítve azt, hogy többféle szempontból is a lehető leghatékonyabb módon élhessenek a klinikai vizsgálatok kínálta lehetőségekkel.

    Leginkább a vidéki kórházakban lesznek változások

    Új struktúra szerint működik júliustól a fekvőbeteg-szakellátás. Az egységes állami kórházhálózat kialakítása nyomán egységes kapacitásszabályozást lehet érvényesíteni - vélik a minisztériumban. Úgy határozták meg az egészségügyi szolgáltatók területi ellátási kötelezettségeit, hogy ne legyen lefedetlen térség az országban. A járóbeteg-szakellátás rendszere most nem változik.

    Orbán: nemmel a vizitdíj felemelése ellen

    Ha sikertelen lesz a népszavazás, akkor azt a kormány úgy fogja értékelni, hogy az emberek elfogadják a vizitdíjat, amely akkor akár ezer forint is lehet - mondta Orbán Viktor szerdán délután Székesfehérváron.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.