• Évente 19-20 milliárd forint hálapénzt fizetünk

    Szerző:
    WEBBeteg

    Három hónap alatt - novemberben, decemberben és januárban - az emberek összesen 44 milliárd forintot költöttek az egészségükre Magyarországon - derül ki a Szonda Ipsos csütörtökön közzétett jelentéséből.

    A magyarok 13 milliárd forintot költöttek januárban vényköteles gyógyszerekre, recept nélküliekre és táplálék-kiegészítőkre pedig 14,8 milliárdot. Novemberben, decemberben és januárban fogorvosra 3,7 milliárdot, vizitdíjra 1,8, magánorvosra 1,1 milliárdot fizettek ki.

    Januárban a magyar felnőttek csaknem fele, 45 százalékuk váltott ki receptköteles gyógyszert, 37 százalékuk vásárolt vény nélküli készítményt és 28 százalék táplálék-kiegészítőt. A lakosság ez utóbbi két kategóriában - "öngyógyító szerekre" - fejenként 1189 forintot költött, ez az összeg 20 százalékkal haladta meg a vényre felírt, támogatott gyógyszerek után kifizetett önrész nagyságát.

    Hirdetések

    A lakosság több mint a fele, 53 százaléka három hónap alatt legalább egyszer elment háziorvosához, negyede volt szakrendelésen is, és 4 százaléka kórházi ellátást kapott. Magánorvosnál az emberek 3 százaléka járt.

    A valós összeg nagyobb lehet

    A közvélemény-kutató vizsgálata szerint egy magyar felnőtt havonta átlagosan 194 forintot fizet ki hálapénzre - ennek alapján egy évben összesen 19,6 milliárd forint hálapénzt adnak oda. A Szonda Ipsos elemzése szerint a valós összeg valószínűleg nagyobb ennél, mivel a megkérdezettek nem szívesen válaszoltak erre a kérdésre, és feltehetően kevesebb pénzt is vallottak be a ténylegesnél.

    A kutatásból kiderül még: a magasabb iskolai végzettségűek többet költenek egészségügyi kiadásokra, mint a kevésbé iskolázottak. Emellett a jobb anyagi körülmények között élők másféle termékeket vesznek, mint a szegényebbek.

    A legmagasabb státuszúak sokkal többet költenek magán-egészségügyi ellátásra és hálapénzre, viszont az ő gyógyszerkiadásaik elmaradnak a többi csoport költségei mögött. Januárban például erre fejenként 592 forintot költöttek, míg a teljes felnőtt lakosság átlagosan 979 forintot. A budapestiek is sokkal többet fizettek egészségügyi termékekért és a különböző ellátásokért, kiadásaik 40 százalékkal haladják meg az országos átlagot. A férfiak és nők egészségkosara is különbözik: a sport kategória kivételével a nők többet költenek a férfiaknál.

    A felmérést február elején készítették, 1500 magyar felnőtt megkérdezésével.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    Szénanátha: gyógyszer, spray, szemcsepp?

    Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható, és hatékonyan kezelhető. Ha Ön tartós tünetekkel küzd, ne folytasson folyamatos öngyógyszerelést, inkább kérje ki szakorvos tanácsát!

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Hogyan utazzon gyógyszereivel?

    A gyógyszerekkel való utazás - még ha vényköteles készítményekről is van szó - nem olyan egyszerű. Cikkünkből megtudhatja, hogyan utaztathatja gyógyszereit legálisan, bármi is legyen az úti cél.

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.

    Sok betegségnél lehet segítség a plazmaadás

    A vérplazmaadás olyan gyógyszerek előállítását teszi lehetővé, amik a vérzékenységben szenvedő vagy az immunhiánnyal született betegek életét segítik. A plazmaadás során a vér alakos elemeit visszaadják a donornak, és a saját plazmát 72 óra alatt pótolja a szervezet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.