• Jól van a szívátültetésen átesett csecsemő

    Szerző:
    WEBBeteg

    Jól van az a 11 hónapos kislány, aki március 14-én szívátültetésen esett át. A csecsemő egy másik baba szívét kapta, a több mint háromórás műtét alatt. Az Európában is ritkaságszámba menő beavatkozást az Országos Kardiológiai Intézet végezte, a részleteket szerdán ismertették.

    Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón azt mondta: ez a kimagasló teljesítmény nem az egészségügyi reformról szól, hanem a hazai ellátórendszer sikere, amely naponta 400 ezer beteggel foglalkozik.

    Hirdetések

    Az Országos Kardiológiai Intézet tavaly április óta végezhet szívátültetést gyerekeken. Tavaly októberben egy 8 éves kisfiú esett át a műtéten, ő azóta is jól van. A 11 hónapos Zsófi harmadikként került a várólistára, veleszületett szívizom betegsége miatt. Eddigi élet nagy részét kórházban töltötte, a donorszívet várva azonban egyre romlott az állapota. Több mint 100 nap elteltével érkezett a hír egy 13 hónapos csecsemőről, akinek a szíve megfelelő lehet a kislány számára. A sebész team 3 és negyed óra alatt elvégezte az átültetést; a donorszív a műtét 107 percétől kezdve önállóan dobogott - mondta Hartyánszky István, az operáció vezetője. A 11 hónapos Zsófi azóta is jól van, de élete végéig egy három komponensű gyógyszert kell szednie, nehogy kilökődjön az új szerv. Egy kisgyermek esetében ez különösen nagy kockázattal jár, hisz elég egy pár napig tartó hányás vagy hasmenés, és gond adódhat ebből.

    Az első szívátültetést 1967-ben végezték, de gyermeken csak 1984-ben hajtottak végre hasonló beavatkozást. Ez egy jóval bonyolultabb eljárás, nagyobb kockázattal jár, ráadásul a donorszívnek is megfelelő méretűnek kell lennie. Európában évente 4-5 gyerek szívtranszplantációt végeznek, csecsemőkön azonban csak elvétve.

    Magyarországon évente körülbelül 5-10 gyermek szívátültetésre lenne szükség, de sajnos nincs mindenki számára megfelelő donorszerv, vagy ha igen akkor nem érkezik meg időben. A fejlett nyugati országokban a hasonló korosztályú szívbetegek 30-40 százalékának egy ideiglenesen beültetett műszív tartja fenn ezalatt a keringést. Magyarországon eddig csak két felnőtt vett részt a kardiológiai intézet műszív programjában; a szakemberek most azt szeretnék elérni, ha ezt a kezelést a szívbeteg gyermekekre is ki lehetne terjeszteni.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Elvégezték az első magyarországi gyermek-tüdőtranszplantációt

    A 13 éves Dorka cisztás fibrózisban szenvedett, igen leromlott egészségi állapotban került fel múlt év decemberében a transzplantációs listára. A műtétet a Semmelweis Egyetem és az Országos Onkológiai Intézet együttműködésében március végén végezték el, a gyerek jelenleg rehabilitációját tölti, már nincs steril körülmények között. Merkely Béla, a SE klinikai rektorhelyettese a műtét kapcsán arról beszélt, hogy ezzel a beavatkozással ismét lépett előre egyet a magyar szervtranszplantáció.

    Lara új szívet kapott!

    Találtak donort, új szívet kaphatott a 184 napja műszívvel élő másfél éves Lara a fővárosi Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben - derül ki Ofner Péter, az intézmény főigazgatójának vasárnapi közleményéből.

    Lara: eltelt fél év, nincs új szív

    Éppen fél éve kapott műszívet Lara. Az egyéves kislánynak mielőbb új szívre lenne szüksége. Orvosai szerint nagyon le van gyengülve a szervezete, így egy fertőzés akár végzetes is lehet.

    Stabil a 15 hónapos kislány állapota

    Stabil az állapota annak a 15 hónapos kisgyereknek, aki múlt szerdán kapott műszívet - áll a műtétet végző Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet hétfői közleményében. Magyarországon ez volt a második sikeres műszív-beültetés gyermeken.

    Hamarosan hazamehet a szívátültetésen átesett Mirjam

    Hamarosan hazavihetik szülei az alig három hete szívátültetésen átesett Mirjamot. A kislány az első olyan gyerek Magyarországon, akit a transzplantáció előtt 34 napig műszív tartott életben - olvasható a Népszabadságban.

    Négy hónapig élt szív nélkül

    Négy hónapon át élt szív nélkül egy amerikai tinédzser, életműködését gép tartotta fönn, míg megfelelő donorra várt - közölték a floridai hatóságok csütörtökön.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.