• Debrecen perli az OEP-et

    Szerző:
    WEBBeteg

    Pert indít és versenyhivatali eljárást kezdeményez az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ellen Debrecen önkormányzata, hogy a háziorvosok megkaphassák a vizitdíj miatt kieső bevételt.

    Gazdasági erőfölénnyel való visszaélés, illetve tisztességtelen piaci magatartás miatt bepereli a debreceni önkormányzat az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat (OEP) - közölte Kósa Lajos sajtótájékoztatóján.

    A hajdú-bihari város polgármestere szerint erre azért van szükség, mert a háziorvosok olyan szerződést kötöttek a pénztárral, amely megakadályozza őket abban, hogy érdemben felléphessenek a finanszírozási gondok - konkrétan a vizitdíj eltörlése után kieső bevételek miatt.

    Hirdetések

    Az önkormányzat két héten belül beadja a keresetet a bíróságra, illetve a Gazdasági Versenyhivatalnál is eljárást kezdeményeznek. Kósa Lajos elmondta: az egészségügyi törvény alapján a pénztár köteles finanszírozni az ellátást, mivel azonban a kormány egyértelművé tette, hogy nem pótolja a vizitdíjjal kieső bevételeket, a háziorvosi praxisok tarthatatlan helyzetbe kerültek.

    Az OEP-pek kötött szerződéseik alapján hiába változik a támogatási rendszer, az orvosok nem kezdeményezhetnek egyeztetést arról, vagyis nem kényszeríthetik ki az OEP-től, hogy finanszírozza a szolgáltatást, az elvégzett munkát.

    Ez a megállapodás a jelenlegi helyzetben veszélyezteti az ellátást, és mivel erről az önkormányzatnak felelőssége gondoskodni, Debrecennek minden jogalapja megvan a próbaperhez, amihez bármely más önkormányzat csatlakozhat - hangsúlyozta a Fidesz alelnöke.

    Debrecen polgármestere szerint a heteken belül elinduló próbapernek országos hatása lehet.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Mire való az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

    A legtöbben nem vagyunk tisztában külföldre utazásunk során azzal, hogy mely esetekben milyen egészségügyi szolgáltatásokat vehetünk igénybe térítésmentesen, magyar társadalombiztosítással rendelkezve. Talán sokak számára meglepő, de az Európai Unió tagállamaiba utazva az Európai Egészségbiztosítási Kártya birtokában ugyanazokra az ellátásokra vagyunk jogosultak, mint a helyi állampolgárok.

    Új szájon át szedhető terápiákat fogadott be az OEP a tüdőrák kezelésére

    Az eddig kizárólag egyedi méltányossági kérelemmel alkalmazható készítmények társadalombiztosítási támogatással 2017. április 1-től érhetők el.

    Új terápiát fogadott be az OEP (NEAK) az idiopathiás tüdőfibrózis kezelésére

    Az eddig kizárólag egyedi méltányossági kérelemmel alkalmazható készítmény társadalombiztosítási támogatással 2017. január 1-jétől érhető el.

    Új, szájon át szedhető terápiákat fogadott be az OEP a tüdőrák kezelésére

    Az eddig kizárólag egyedi méltányossági kérelemmel alkalmazható készítmények társadalombiztosítási támogatással 2017 januárjától érhetők el.

    Bürokráciacsökkentés: egy lépés előre

    Az év elején bejelentett bürokráciacsökkentő programban az egészségügy is vastagon érintett. A program része az OEP megszüntetése, amely ellen szakmai szervezetek is tiltakoztak. Az intézményi átszervezésekről a döntés megszületett, ám a mai napig nem látszanak annak részletei, hogy a változások pontosan hány közalkalmazottat érintenek. A Miniszterelnökség a közelmúltban közölte: a létszámleépítés nem érinti az egészségügyi dolgozókat. Hírösszefoglaló.

    Házi betegápolás, otthoni szakápolás... - Milyen lehetőségek vannak?

    Ha valamelyik hozzátartozónk, szerettünk megbetegszik, nem hagyhatjuk sorsára, muszáj valamilyen megoldást találni. A lehetőségeket alapvetően két szempont szerint lehet besorolni: a beteg személy fogyatékos-e, azaz ez hivatalosan azt jelenti, részesül-e fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, illetve magasabb összegű családi pótlékban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.