• A segélyező megsegítése

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel két éves stratégiai együttműködési megállapodást kötött a GlaxoSmithKline gyógyszeripari vállalat. Az esemény kapcsán a WEBBeteg a segélyszervezet jószolgálati nagykövetével, Dr. Lévai Anikóval is beszélgetett.

    A Segélyszervezet és a gyógyszercég közös célja, hogy minden szereplő a maga területén, sajátos eszközeivel támogassa a rászoruló gyerekeket, és tegyen a hátrányos helyzetű családban élők egészségvédelme érdekében is.

    Hirdetések

      Társadalmi felelősségvállalás

    A gyógyszeripari vállalat képviseletében Leitner György ügyvezető igazgató ismertette a jelenlévőkkel, hogy a GSK üzleti stratégiájában milyen fontos szerepe van a társadalmi felelősségvállalásnak. Célkitűzéseiknek megfelelően a vállalati adományozás, segítségnyújtás, az anyagi támogatás mellett munkatársaik - közös programokban - segítő önkéntesként is részt vesznek.
    Az együttműködés keretén belül a működésre szánt pénzügyi segítségnyújtáson túl a GSK évente kétszer szervez közös Egészségnapot a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet által működtetett Családok Átmeneti Otthona intézményrendszer valamelyik egységében. A GSK felajánlotta, hogy minden Átmeneti Otthonban élő gyerek és felnőtt részére felkínálja védőoltásait, ezzel alakítva ki védelmüket például a méhnyakrák vagy a hepatitisz ellen.

    Az 1991-ben alapított, hazánk egyik legnagyobb, kiemelten közhasznú, karitatív szervezete munkája középpontjába a bajba jutott családok támogatását állítja, példájukkal a társadalmi szolidaritásra kívánnak másokat is ösztönözni. A Segélyszervezet vezetője, Lehel László arról beszélt, hogy a határokon átnyúló humanitárius tevékenység mellett a szociális problémákkal küzdő hazai rászorulókra is figyelnek. 16 intézményüknek 47 különféle szolgáltatása érhető el - például a családon belüli erőszak elől menekülők számára, de védőernyőt próbálnak nyújtani a hajléktalanok, vagy akár az utcán csellengő gyerekek feje fölé.

    Tanoda elnevezésű programjuk célja az iskolai felzárkóztatás, a korrepetálás, a szabadidős foglalkozások megszervezése. Hazai szociális intézményeiken keresztül évente 200 ezernél több esetben nyújtanak segítséget a hozzájuk forduló egyéneknek, gyerekes családoknak. Szociális központjaikban (Budapesten a XIII. és a XXIII. kerületben, Miskolcon, Debrecenben, Szolnokon, Orosházán, Olaszliszkán, Gyulán) a szükséget szenvedők helyi igényei szabják meg a szociális munka területeit.

    A protokoll események mögött

    A segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Dr. Lévai Anikó, Orbán Viktor kijelölt miniszterelnök felesége követendő példaként állította más hazai nagyvállalatok elé a GSK szerepvállalását, illetve a most született együttműködési megállapodást. Arra is kitért, hogy az Országos Módszertani Családok Átmeneti Otthona nevű intézmény miben nyújt kiemelkedőt a hazai szociális és fejlesztő tevékenységben. Az összesen mintegy 120 személynek biztonságos lakhelyet nyújtó otthonok mellett működik családsegítő, gyermekjóléti szolgálat, roma fejlesztési program. Végeznek utcagyerek gondozást, házi betegápolást, és a szociális tanácsadás, krízis intervenciós, drog-prevenciós, rehabilitációs programok mellett munkaközvetítéssel is foglalkoznak.

    A jószolgálati nagykövet - aki 15 éve áll kapcsolatban a Segélyszervezettel és a 21 éve alapított Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat számára is végzett munkát - a WEBBeteg kérdésére azt is elmondta, kiemelt feladatának tartja, hogy részt vegyen a szervezet működésének jogi segítésében is. A segélyezés, az adománygyűjtés és maga a segítő munka ugyanis csak tisztán kidolgozott jogi alapelveket követve működhet. E terület szabályozásáról bölcsész és joghallgatók számára szokott egyetemi előadásokat tartani.

    Beszélgetésünkben külön is kiemeli dr. Lévai Anikó, hogy "sem gazdasági (adott terméket előtérbe toló), sem politikai, sem vallási (térítést megvalósító) érdek nem érvényesülhet a segélyezésben, és semmilyen körülmények között nem lehet személyiségi jogokat sérteni." Bármennyire is "hasznos" lehet egy-egy drámai helyzetben lévő személy bemutatása, a részvét és a szolidaritás felkeltésére más utat kell választani. Nem szabad visszaélni a bajba jutott kiszolgáltatott helyzetével.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Arra a kérdésre, hogy mi minden van a protokoll mögött, az elmúlt évek eseményeiből példákat sorolt Lévai Anikó Beszélt arról, hogy mennyi szervezéssel jár a rászorulók és az adományozók összekapcsolása - e téren ugyanakkor számtalan, véletlenszerű, váratlan esemény segíti a megoldást.

    Mint abban az esetben, mesélte el a WEBBeteg képviselőjének, amikor egy svédországi telefonhívást fogadott, amely arról szólt, hogy egy iskola lecseréli bútorzatát, és a teljes berendezést átadnák, csak a szállítást kellene megszervezni. Gyors választ kértek. A jószolgálati nagykövet, éppen segélyezési helyszínre menet ajándék-dinnyét válogatott gumicsizmában a dinnyeföldön állva, gyerekekkel körülvéve folytatta a telefonbeszélgetést, felnézett az égre, úgy sóhajtotta, "hát persze, hogy tudok olyan hazai iskolát, ahol boldogan használnák a bútort, de honnan szerezzek most kamiont a szállításhoz?".

    A dinnyeföld gazdája ezt meghallotta, s máris készen állt a megoldás. Mivel a szezon idején heti két alkalommal fuvarozott dinnyét, éppen Svédországba, azonnal vállalta, hogy visszafelé felrakja a több osztályterem megtöltéséhez elegendő iskola-padokat, szertár szekrényeket, és viszi a megjelölt iskolába.

    - "Az ilyen események is hozzájárulnak a segélyezési munka eredményességéhez és adnak sok örömet", fejezte be a beszélgetést Lévai Anikó jószolgálati nagykövet.

    (WEBBeteg - Fazekas Erzsébet)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    26 000 órányi jótékonyság az AbbVie-től

    Az AbbViebiogyógyszer vállalatnál a Week of Possibilities a jótékonykodásról szól: világszerte 50 országból, 6000 munkatárs, 26 000 órát fektet abba, hogy rászoruló helyi közösségeket segítsenek.

    A karácsonyi hangulathoz az illatok is hozzátartoznak!

    Illóolajokkal, finom teákkal már most az otthonunkba varázsolhatjuk a Karácsonyt. Ilyenkor gondoljunk a rászorulókra is, akiknek egy-két apró ajándékkal feledhetetlenné tudjuk varázsolni a szeretet ünnepét.

    A Gyermekmentő Szolgálat célja minél több beteg és rászoruló gyerek segítése

    Minél több beteg és rászoruló gyerek, valamint gyermekintézmények segítése a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) fő célja, amely a közmédia Jónak lenni jó! című adománygyűjtési kampányának idei kedvezményezettje.

    Adakozó Kedd 2015 - Van élet a Fekete Pénteken és a Kiber Hétfőn túl?

    Ittál már jezsuita bort? Voltál már Ágyszínházban? Tudod, hogy miben segíthetnek a terápiás kutyák a Rett Szindrómás lányoknak? Mit bankol egy Élelmiszerbank? Ezek a témák csak ízelítők azokból az ügyekből, melyeket a 13600 Adhat Vonalon keresztül csupán egy telefonhívással, vagy sms-sel lehet támogatni.

    Jótékonysági koncert az Operaházban a beteg gyermekekért

    Jótékonysági hangversenyt tartanak a Magyar Állami Operaházban a daganatos és leukémiás gyermekekért október 19-én.

    Blues koncerttel segítenek az autizmussal élő embereknek

    Április 19-én vasárnap a Budavári Művelődési Házban blues koncertet adnak az autizmussal élő gyerekek, fiatalok támogatására. A MOZAIK Egyesület szervezésében megvalósuló eseményen a Mojo Workings, a Blues Rádió Budapest, valamint Ferenczi György és a Rackajam zenél.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.