• Eltörölték a vizitdíjat és a kórházi napidíjat

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az egészségügyi miniszter kedden egyeztet a szakmai szervezetek és az egészségügyi kamarák képviselőivel arról, hogyan lehetne enyhíteni a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlése miatt keletkező károkat.

      A törvény

    A 2008. március 9-i országos ügydöntő népszavazásokon hozott döntések végrehajtásáról szóló törvény szövege letölthető.

    Az Országgyűlés hétfő este fogadta el a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot - 199 igen, 1 nem szavazattal, és 149 tartózkodás mellett. Április elsejétől nem kell vizitdíjat és kórházi napidíjat fizetni, szeptembertől pedig be sem vezetik a tandíjat. A kormány javaslatát az MSZP és az SZDSZ képviselői támogatták, az ellenzék tartózkodott.

    159 igen és 188 nem szavazattal, két tartózkodás mellett leszavazta viszont az Országgyűlés a Fidesz javaslatát, amely szerint idén költségvetési átcsoportosítással, jövőre pedig a játékadóból származó bevételből lehetett volna pótolni a három díj eltörlése miatt kieső bevételeket.

    Horváth Ágnes konkrét javaslatokat vár

    A miniszter még múlt héten azt mondta: a tárca nyitott minden olyan indítványra, amelyben pontosan meghatározzák, hogy a társadalombiztosítás keretein belül honnan csoportosítsanak át pénzt a háziorvosok, kórházak, szakrendelők kieső bevételeinek pótlására.

    Hirdetések

    A megbeszélésre több mint 10 szervezet képviselője kapott meghívást, többek között a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Éger István januárban még azt mondta, hogy a vizitdíj és a kórházi napidíj nem hozott jelentős bevételt, így támogatta eltörlésüket. A március 9-i népszavazás után viszont már arról beszélt, hogy a háziorvosok jelentős része csődbe megy a kieső vizitdíjak miatt. Duplájára kell ezért emelni a praxisok finanszírozását - tette hozzá.

    Az egészségügyi miniszter szerint a keddi egyeztetés akkor lesz komolynak nevezhető, ha a meghívott szakmai szervezetek képviselő nemcsak azt mondják majd, hogy több pénz kell, hanem azt is megjelölik, honnan teremtsék azt elő.

    A Népszava szerint Horváth Ágnes a miniszterelnökkel is tárgyal kedden a népszavazás utáni feladatokról. Hiller István oktatási és kulturális miniszter ugyancsak egyeztet ennek kapcsán kedden Gyurcsány Ferenccel.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A fogturizmus háttere - Vizitdíj bevezetését javasolják

    Orvosi vizitdíj bevezetését javasolja Nagy-Britanniában egy elemző csoport, amely megemlíti Magyarországot a csak "hivatalosan ingyenes" egészségügyi szolgáltatást nyújtó államok között.

    Ki emlékszik Horváth Ágnesre?

    A felnőtt magyar lakosság több mint fele nem tud olyan intézkedést említeni, amely Horváth Ágnes - volt egészségügyi miniszter - nevéhez köthető – derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a WEBBeteg kérésére készített felméréséből.

    Megszüntetné a vizitdíjat a csehek kétharmada

    Az egészségügyi vizitdíjat 2008. január elsején vezette be a jobbközép kormány. A téma azóta éles viták tárgya, nemcsak a koalíció és az ellenzék között, valamint a közvélemény körében, hanem a koalíció pártjai között is.

    Január 1-től fizetni kell az ellátásért Horvátországban

    Január elsejétől fizetni kell Horvátországban az orvosi ellátásért. A zágrábi kabinet reformja értelmében 15 kunát (mintegy 550 forint) kell fizetni a háziorvosnál minden egyes vizsgálatkor, illetve a felírt receptért.

    Mikor kell emelt összegű vizitdíjat fizetni?

    Figyelem! 2008. március 17-ei ülésnapján az országgyűlés elfogadta a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot. Ennek értelmében 2008. április 1-től nem kell vizitdíjat fizetni, ha felkeressük orvosunkat, továbbá kórházi napidíjat, ha fekvőbeteg ellátást veszünk igénybe.

    Népszavazás után - reform közben

    A biztosítói modellváltásról szóló törvény februári kihirdetésével új korszak kezdődik az egészségügyben. Ezt a változást vitatják meg szakértők a Népszabadság második egészségbiztosítási konferenciáján március 11-én.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.