• Átalakulhat az egészségügy finanszírozása

    Szerző:
    WEBBeteg

    A kormánypártok továbbra sem tervezik a vizitdíj és a kórházi napidíj kiesése után keletkező hiány pótlását a költségvetésből, azonban az MSZP új finanszírozási rendszer kidolgozását kezdeményezte az egészségügyi alapellátásban és a járóbeteg-szakellátásban.

    A módosítást a kormány által benyújtott - a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről szóló - törvényjavaslathoz nyújtotta be az egészségügyi bizottság hétfőn. Ez felhatalmazná a kormányt - vagyis az Egészségügyi Minisztériumot (EüM) - hogy "dolgozza ki az egészségügyi alapellátás és járóbeteg-szakellátás megfelelő működését biztosító új finanszírozási rendszert és legkésőbb április 30-ig terjessze az Országgyűlés elé."

    A Független Hírügynökség információi szerint az új finanszírozási rendszer egyfajta teljesítmény-elv szerint juttatna nagyobb összeget az egészségügyi rendszerbe. Az egyik elképzelés szerint például a szakorvosi vizsgával rendelkező orvosok havonta kiegészítő juttatást kapnának. A módosítás ugyanakkor nem juttatná vissza a rendszerbe a vizitdíj és a napidíj eltörlésével kieső teljes összeget.

    Kiszorulhat a magántőke

    Hírügynökségi információk szerint a koalíciós pártok nem várják meg az ősszel esedékes népszavazást az egészségbiztosítási reform átalakítása kapcsán, várhatóan még a tavaszi törvényhozási ciklusban módosítják az egészségbiztosítás átalakítását célzó törvényt.

    Hirdetések

    A kormánypártok valószínűleg úgy módosítják a jogszabályt, hogy abból kihagyják a magántőkét, vagyis a 2009-től felálló 22 új pénztár 100 százalékos állami tulajdonban maradhat. Így az MSZP eredeti elképzelése valósulhat meg, amely közel áll ahhoz, ami a reform kapcsán a Fidesz is hangoztatni szokott.

    Mibe kerül az országnak?

    Gyurcsány Ferenc szerint a Fidesz és a KDNP a népszavazással olyan terhet raktak Magyarország nyakába, amely akár az adócsökkentést is hátráltathatja. A miniszterelnök azt mondta: nincs benne dac vagy sértettség, a kormány elvégzi a feladatát, és megszünteti a három díjat, de kérdés, hogy ez mibe fog kerülni az országnak. Az Országgyűlés ma szavaz a népszavazással eltörölt díjakkal kapcsolatos törvényjavaslatokról. A kormány elképzelése szerint április elsejétől nem kellene fizetni az egészségügyért és a felsőoktatásért.

    A Fidesz a kormányzati negyedre szánt 142 milliárdból pótolná a bevételkiesést. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes-szóvivője azt mondta ez az összeg körülbelül nyolc évre lenne elég erre a célra. A kormányszóvivő szerint azonban ez nem megoldható. Az a pénz, amiről Cser-Palkovics András beszélt, nem az államé ugyanis. Azt magánbefektetők biztosították volna a komplexum megépítéséhez, az állam pedig 20-25 év alatt fizette volna vissza- fogalmazott Daróczi Dávid.

    Hivatalos a népszavazás végeredménye

      Hivatalos végeredmény

    A hivatalos végeredmény szerint a választópolgárok 50,51 század százaléka, összesen 4 millió 61 ezer 15 ember voksolt, a választók többsége úgy döntött: töröljék el a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, és ne vezessék be a tandíjat Magyarországon. A kórházi napidíj eltörlésével kapcsolatban 3 385 981 választó, az érvényesen szavazók 84,08 százaléka voksolt igennel, míg nemmel 640 936-an szavaztak. A vizitdíj eltörlésére 3 321 313 -en voksoltak, ami az érvényes szavazatok 82,42 százaléka volt, a nem szavazatok száma ebben a kérdésben 708 283 volt.

    Hétfő délután négy órától hivatalossá vált a március 9-i országos, ügydöntő népszavazás végeredménye, nem érkezett ugyanis érdemi panasz, amely megtámadná azt. Választási kifogást az Országos Választási Bizottsághoz (OVB), illetve a Legfelsőbb Bírósághoz (LB) lehetett eddig benyújtani.

    Madarász Gabriella, a Legfelsőbb Bíróság közigazgatási kollégiumának szóvivője elmondta, hogy a népszavazás kapcsán egyetlen választási kifogás érkezett, de az sem az eredmény ellen. A panasz ráadásul az érdemi vizsgálatra alkalmatlan volt, ezért elutasították, tartalmáról a szóvivő nem beszélt. Benkő István, az Országos Választási Iroda sajtóreferense pedig azt közölte, hogy az OVB-hez egyetlen kifogás sem érkezett.

    A népszavazás eredménye három évig köti az Országgyűlést, vagyis ennyi ideig nem dönthet azzal ellentétesen.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Tényleg tovább élnek a nők, mint a férfiak?

    A nő a család egészségőre. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a nők jobban odafigyelnek saját maguk és családjuk életmódjára, egészségére, a rendszeres szűrővizsgálatok meglétére. Többek között ez is közrejátszhat abban, hogy jóval hosszabb életre számíthatnak, mint a férfiak. (x)

    Mikor aktuálisak a legfontosabb szűrések?

    Az évek múlásával egyre több szűrővizsgálat válik aktuálissá. Ennek ellenére sokan már csak akkor kapnak észbe, amikor baj van, pedig az időben kiszűrt betegségek nagy része gyógyítható lenne. Magunktól csak nagyon ritkán megyünk el ilyen céllal az orvoshoz, ami különösen igaz a férfiakra, a nők ilyen szempontból tudatosabbak. Összegyűjtöttük, milyen életkorban melyek a legfontosabb vizsgálatok.

    Egy egészséges megoldás az Ön nyugalmáért: mire jó az egészségpénztár?

    Az egészségpénztár egy olyan megtakarítási lehetőség, melynek segítségével idejében felkészülhet a nem várt egészségügyi kiadásokra, valamint olyan szolgáltatásokat is igénybe vehet, melyek extra költsége az egészségpénztári megtakarítások nélkül túl nagy terhet róna a családi kasszára.

    Az egészségbiztosítás nem luxus: összegyűjtöttük az előnyeit

    Annak ellenére, hogy a legtöbben félünk a betegségek esetleges szövődményeitől, mégis az emberek többsége sokszor csak akkor keresi fel orvosát, mikor már komoly panaszai vannak. A helyzetet súlyosbíthatja az egyes vizsgálatok, műtétek hosszú várólistája. Az egészségbiztosítást érdemes már akkor megkötni, amikor egészségesek vagyunk, hiszen egy hirtelen betegség vagy baleset esetén is azonnal segítséghez jutunk, és orvosilag indokolt esetben a fix havidíjért a legtöbb esetben korlátlan számú szolgáltatást vehetünk igénybe. (x)

    TAJ-kártya - Érdemes ezekkel tisztában lenni

    Szeretné tudni, milyen procedúra előzi meg a TAJ-kártya kiváltását? Mi történik, ha elveszíti vagy ellopják? Mikor kell fizetni érte? Most minden kérdésére választ adunk.

    Külföldön él, de itthon jár orvoshoz? - Bírságot kaphat

    Sokan elfelejtkeznek róla, pedig 10 000-től 100 000 Ft-ig terjedő bírságot is kaphat, aki külföldön él, dolgozik, mégsem jelentkezik ki a magyar egészségbiztosítási rendszerből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.