• Vércukor- és vérnyomásmérés 530 patikában

    Szerző:
    WEBBeteg

    Már nemcsak ingyenes vércukormérésre van lehetőség a narancssárga felkiáltójeles patikákban, hanem egyre több helyen már vérnyomásmérést is végeznek, májustól pedig koleszterinszint mérés is lesz - jelentette be Erős Antónia az Egy csepp figyelem Alapítvány sajtótájékoztatóján.

      Linkajánló

   • Helyszínek, időpontok - Egy csepp figyelem Alapítvány
   • Magyar Hypertonia Társaság
   • 2005 novemberben 55 úgynevezett narancssárga felkiáltójeles patika volt, mára számuk meghaladja az 530-at. Ezeken a helyeken idén már nemcsak ingyenes vércukormérést, hanem - a Magyar Hypertonia Társasággal való együttműködés részeként - vérnyomásmérést is végezhet bárki, májustól pedig koleszterinszintjüket is ellenőrizhetik az érdeklődők - mondta Erős Antónia, az RTL Klub híradósa. H

    árom év alatt egyébként csaknem százezer ember mérte meg vércukrát patikákban az Egy csepp figyelem Alapítvány kezdeményezésére.

    Rendszertelen étkezés, kevés testmozgás

    A tavaly az alapítvány által indított egyetemi egészségfelmérő program eredményeit összegezve Szellő István, az RTL Klub híradósa elmondta: a három vidéki és három budapesti egyetemen végzett vizsgálatból kiderül, hogy a hallgatók csaknem 70 százalékának családjában van magas vérnyomásos beteg, felénél fordul elő szív- és érrendszeri betegség, több mint 40 százalék családjában jelen van a cukorbetegség, valamint 35 százaléknál van jelentősen elhízott személy a rokonok között.

    Hirdetések

      A Legegészégesebb sztár

    Az alapítvány keresi a Legegészégesebb sztárt is. Először a Barátok közt című szappanopera két szereplője, Balogh Edina és Réti Barnabás, valamint Szellő István végeztette el a vizsgálatokat.

    A felmérés rámutat: a fiatalok táplálkozási szokásaikra jellemző, hogy nagy részük soha nem reggelizik, holott ez az egyik legfontosabb étkezés. A fehér kenyeret választják a teljes kiőrlésű helyett, és szinte egyáltalán nem esznek halat. Friss zöldséget és gyümölcsöt is kevesen fogyasztanak naponta, főleg a férfiak nem eszik ezeket.

    A hallgatók egyötödének számára nincs szervezett testnevelés az egyetemen. Ahol van, ott a fiataloknak több mint a harmada nem él a sportolás lehetőségével. A hallgatól napi 3-4 órát ülnek a számítógép előtt, a női hallgatók ennél kevesebbet.

    Az Egy csepp figyelem Alapítvány egyetemi egészségfelmérő programja idén is folytatódik: négy egyetemen végzik el a hallgatóknál a testsúly, testmagasság és hastérkörfogat mérését, valamint a vérnyomásukat és vércukrukat is meghatározzák. Ezzel párhuzamosan ismét kitöltetnek velük egy kérdőívet az életmódjukkal kapcsolatos kérdésekkel.

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    A koleszterinszint mérése

    A VLDL, LDL, összkoleszterinszint növekedés és a HDL szint csökkenés fokozza az érelmeszesedést és az ezzel összefüggő betegségeket, mint szívinfarktus, stroke, érbetegségek kockázatát. Ezért is fontos a koleszterinszint mérése.

    Nem törvényszerű, hogy betegebbek legyünk 40 év felett!

    Sokaknál a kor előrehaladtával nemcsak a vérnyomás lesz egyre magasabb, de a koleszterin- és a vércukorszint is nő. Bizonyos természeti népeknél viszont az öregedéssel együtt egyáltalán nem romlanak ezek az értékek. A fő különbség a táplálkozásukban van.

    Központban az egészség

    A vérnyomás, a vércukor és a koleszterinszint ellenőrzésével több olyan betegség is megelőzhető, mely későn felismerve a páciens életébe kerülhet.

    Már heti 12 perc edzés is elég az egészséghez norvég kutatók szerint

    Már heti 12 percnyi intenzív mozgás is elég ahhoz, hogy egészségesek és jó kondícióban maradjunk - állítják norvég kutatók. A 12 perces kemény edzést még csak nem is egy szuszra, hanem három részre osztva javasolják.

    Mire jó a maratoni futás?

    A maratoni futóversenyeken rendszeresen elinduló férfiaknak és nőknek ritkábban van magas vérnyomásuk, emelkedett vérkoleszterin-szintjük vagy cukorbetegségük, mint azoknak, akik nem teszik ki magukat ilyen nagy fizikai terhelésnek. Az érdekes eredményeket a Medicine and Science in Sports and Exercise közölte.

    Szívbajok ellen mindenkinek egyetlen tabletta

    Mi történnék, ha egyszerre csak lenne olyan gyógyszer, amely megelőzné a szívbetegségek kialakulását? A reggeli kávé után bevennénk a csodaszert, amely megakadályozná koszorúereinkben a vér megalvadását és ezáltal a szívinfarktust, gátolná a zsírok lerakódását az érrendszerben, csökkentené a magas vérnyomást és szép, nyugodt ütemre járatná vérkeringésünk motorját, a szívet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.