• Hatályon kívül helyeznék a biztosítási reformot

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Fidesz és a KDNP törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek az egészségbiztosítási reform-törvény hatályon kívül helyezéséről - jelentette be szerdai tájékoztatóján Orbán Viktor.

    A Fidesz elnöke emlékeztetett arra, hogy az Albert-házaspár népszavazást kezdeményezett az egészségbiztosítási rendszer átalakítása kapcsán. Orbán szerint a Fidesz és a KDNP javaslatának elfogadásával a kormánypártok megspórolhatnának "még egy március 9-ét."

    Az ellenzéki pártelnök ugyanakkor leszögezte: ha a kormánypártok nem szavazzák meg a javaslatukat, akkor felajánlják segítségüket az egészségügyi népszavazást támogató civil szervezeteknek.

    Hirdetések

    A Fidesz azt szeretnék ha visszaállna az egészségpénztárakról szóló törvény kihirdetése, vagyis február 18-a előtti állapot a magyar egészségügyben. Orbán indoklásában kiemelte: a kormány többek között az egészségügy átalakításakor egyoldalúan felrúgta a 2006-os választások alkalmával az emberekkel kötött társadalmi szerződést. Márpedig a Fidesz szerint vissza kell térni ehhez a megállapodáshoz, hiszen akkor a kormánypártok programjukban például azt állították, hogy az egészségügyet nem újabb sarcok beszedésével, hanem a járulékokból modernizálják.

    Orbán Viktor hozzátette: ha a kormány ragaszkodik is az egészségbiztosítás reformjához, akkor "azt ne egy népszavazáson próbálja ki, hanem írja bele a 2010-es választási programjába."

    Megelőzhető a népszavazás

    Az Albert-házaspár népszavazási kezdeményezésével kapcsolatban az ellenzéki politikus emlékeztetett: a civil szervezetek már összegyűjtötték a szükséges aláírásokat csak még nem nyújtották azokat be. Márpedig ha benyújtják, "akkor onnan nincs viszaút, szeptember és november között biztosan lesz népszavazás" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

    A pártelnök ugyanakkor leszögezte: amennyiben a kormánypártok leszavazzák a mostani törvényjavaslatukat, akkor sem veszik át az újabb népszavazás "gondnokságát", de felajánlják segítségüket a civil szervezeteknek.

    Csak kormányzati akarat kérdése

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A március 9-i referendummal kapcsolatban Orbán kifejtette: a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlése 2008-ban 15,8 milliárd forint kiesést jelent, ami a költségvetés kevesebb mint egyezreléke. Orbán szerint ezért pusztán kormányzati akarat lenne a kieső összeget a költségvetésből pótolni. Amennyiben pedig a kormánypártok leszavazzák a parlmentben a költségvetési átcsoportosítás javaslatát, akkor a Fidesz "újabb és újabb javaslatokat terjeszt be" és nem hagyják, hogy "a kormány kicsinyes bosszút álljon az embereken a népakarat miatt."

    A Fidesz elnöke arra a kérdésre, hogy a március 9-i népszavazással elkergethető lett-e a kormány úgy válaszolt: "a kormány vagy hajlandó azt tenni, amit az emberek akarnak, vagy csak idő kérdése, hogy az emberek mikor szereznek hatalmi értelemben is érvényt az akaratuknak."

    Nem tudják, mit akar a Fidesz

    Nyakó István az MSZP szóvivője úgy reagált: a Fidesz nem szeretné, ha megmaradna a február 18-át követő állapot, az MSZP peidg nem szeretné ha visszaállna a február 18-át megelőző állapot, innen kell közelíteni az álláspontokat. A szóvivő hozzátette: most már tudják mit nem szeretne a Fidesz, de arra is kiváncsiak lennének, mit akar a legnagyobb ellenzéki párt. Az MSZP megvárja a Fidesz és a KDNP törvényjavaslatát és csak azután dönti el támogatja-e azt.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    Címkék:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Inkontinens beteg a családban: érzelmi és szociális szempontok

    A súlyos inkontinencia sok család életét megnehezítheti, és gyakran kényszerből olyan döntést hoznak a családtagok, hogy az érintett beteget ezért ápolási otthonba helyezik el, pedig nem minden esetben ez az egyedüli megoldás. Mégis mi váltja ki ezt az érzelmileg nehéz döntést?

    Mi okozhat vállfájdalmat? - A vállízületi artrózisról

    A vállízület porckopását nevezzük vállízületi artrózisnak. Ez a betegség a vállízületet alkotó két ízület bármelyikének kopását jelentheti.

    Hátfájás, nyaki panaszok, ízületek - Tíz gyakori kérdés a reumatológusnál

    Csokorba szedtük a leggyakrabban előforduló kérdéseket a reumatológia témakörében. Milyen kérdéseket intéznek a betegek a leggyakrabban a reumatológushoz?

    Mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tudásteszt

    Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van. Egészséges életmód mellett ennek veszélye csekély, ám mai rohanó és stresszes világunkban bárkivel előfordulhat, hogy túlhajszolja magát, kimerül, és szervezete tartalékai nem elegendőek a vitaminigény fedezésére. Ön tudja, milyen tünetekkel járnak a hiánybetegségek?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.