• Gyurcsány: ébresztő!

    Szerző:
    WEBBeteg

    A miniszterelnök szerint felelős polgári demokráciában nem szabad a vasárnapihoz hasonló népszavazási kérdéseket feltenni, amelyek arról szólnak: szeretnének-e az emberek valamilyen szolgáltatást ingyenesen igénybe venni - jelentette ki hétfőn a parlamentben Gyurcsány Ferenc.

    A miniszterelnök a Fidesz korábbi szlogenjét idézve ébresztőt kiáltott, mert szerinte "ebből így, ilyen népszavazásokkal nem lesz erős Magyarország, márpedig erős és modern Magyarország kéz a kézben járnak".

    A kormányfő napirend előtti felszólalásában hibának nevezte, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) engedélyezte a Fidesz népszavazási kezdeményezéseit a vizitdíj, a tandíj és a kórházi napidíj eltörléséről, mert Gyurcsány szerint ez a referendum káros az országnak.

    Hirdetések

    A kormányfő elmondta azt is: a kabinet végrehajtja a többség akaratát még akkor is, ha szerinte az nem jó döntés. Gyurcsány szerint a népszavazással Magyarország összességében inkább veszít, mint győz.

    A miniszterelnök szerint ma Magyarországon nagyon erős az ingyenesség illúziója, amivel nagyon nehéz szembe menni. Gyurcsány ugyanakkor azt is elismerte, hogy a mai kormánypártok 2002 és 2006 között hozzájárultak ennek az illúziónak a virágzásához, miszerint "elegendő csak akarni és teljesítmény nélkül" növekszik az ország.

    Navracsics: Gyurcsány nem képes vezetni

      Kedden tárgyal az Országgyűlés

    Kedden délben kezdi meg az Országgyűlés a vizitdíj, a kórházi napidíj illetve a tandíj eltörléséről szóló kormánypárti és fideszes törvényjavaslatok együttes általános, majd részletes vitáját - jelentette be hétfőn Szili Katalin házelnök a Házbizottság rendkívüli ülése után. Kedden négyórás időkeretben tárgyalják a képviselők a két törvényjavaslatot, módosító indítványokat pedig szerda délután egy óráig lehet benyújtani. A tervek szerint az Országgyűlés jövő hétfőn szavaz az előterjesztésekről - tette hozzá Szili Katalin. A Fidesz még vasárnap éjszaka benyújtotta - faxon - törvénymódosító csomagját a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről, a kormány pedig hétfő reggel 8 órára, hivatalnyitásra juttatta el előterjesztését Szili Katalin titkárságára.

    Navracsics Tibor biztos abban, hogy a vasárnapi népszavazás eredménye nyomán Gyurcsány Ferenc, hatalma megtartása érdekében, jelentős kormányátalakítást hajt végre. A Fidesz frakcióvezetője a miniszterelnök hétfői napirend előtti felszólalására reagálva azt mondta a parlamentben: szerinte azért kudarcos ez az ország, mert Gyurcsány Ferenc nem képes vezetni.

    A politikus keserűnek és sértettnek minősítette a kormányfő napirend előtti felszólalását: szerinte az szánalmas összeesküvés-eleméleten alapul, amelybe az újságíróktól kezdve az Alkotmánybíróságig mindenkit bevont.

    A KDNP-s Semjén Zsolt reagálásban Gyurcsány Ferenc szavait egy olyan bukott ember gondolatainak minősítette, aki Magyarország miniszterelnökének képzeli magát. Szerinte egy ilyen elsöprő eredményű referendum után a kormány vagy végrehatja a nép akaratát, vagy lemond.

    Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője elismerte, hogy a kormányoldal vereséget szenvedett, de mint mondta: egy olyan vereséget, amely után fel kell állni.

    Dávid Ibolya, az MDF elnöke szakértői tanács felállítását javasolta a kialakult helyzetben, mert szerinte a referendum eredményként válság lesz az egészségügyben. Az MDF azt szeretné, ha a köztársasági elnök tenne javaslatot arra, kik legyenek a tanács tagjai. A politikus alkotmányos válságról is beszélt, mert mint mondta: Európában még sehol nem fordult elő, hogy ilyen, a költségvetést érintő kérdésekben népszavazást tartottak volna.

    Kóka János (SZDSZ) szerint a népszavazást érintő kérdésekben nem szakértői, hanem politikai döntéseket kell hozni. Mint mondta: az emberek adó és járulékfizetési morálja olyan rossz, hogy amiatt az egyensúly nem fenntartható. Meg kell teremteni annak módját, hogy a jelenleginél többen fizessék az egészségbiztosítási járulékot - tette hozzá.

    A miniszterelnök viszontválaszában Navracsics Tiborhoz szólva leszögezte: hatalmas bakot lőttek a Fidesz tanácsadói a kormányátalakítás ötletével. Gyurcsány Ferenc a parlamentben jelenlévő miniszterekhez fordulva kijelentette: "ne aggódjanak, továbbra is miniszterek maradnak."

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    Címkék:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Inkontinens beteg a családban: érzelmi és szociális szempontok

    A súlyos inkontinencia sok család életét megnehezítheti, és gyakran kényszerből olyan döntést hoznak a családtagok, hogy az érintett beteget ezért ápolási otthonba helyezik el, pedig nem minden esetben ez az egyedüli megoldás. Mégis mi váltja ki ezt az érzelmileg nehéz döntést?

    Mi okozhat vállfájdalmat? - A vállízületi artrózisról

    A vállízület porckopását nevezzük vállízületi artrózisnak. Ez a betegség a vállízületet alkotó két ízület bármelyikének kopását jelentheti.

    Mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tudásteszt

    Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van. Egészséges életmód mellett ennek veszélye csekély, ám mai rohanó és stresszes világunkban bárkivel előfordulhat, hogy túlhajszolja magát, kimerül, és szervezete tartalékai nem elegendőek a vitaminigény fedezésére. Ön tudja, milyen tünetekkel járnak a hiánybetegségek?

    Hátfájás, nyaki panaszok, ízületek - Tíz gyakori kérdés a reumatológusnál

    Csokorba szedtük a leggyakrabban előforduló kérdéseket a reumatológia témakörében. Milyen kérdéseket intéznek a betegek a leggyakrabban a reumatológushoz?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.