• Védőoltással több tízezer haláleset lenne elkerülhető

    Szerző:
    WEBBeteg

    Tízezrek vesztik életüket éves szinten az Amerikai Egyesült Államokban olyan betegségekben, amelyek védőoltással elkerülhetők lennének. Amerikaiak milliói maradnak védtelenek minden évben a tüdőgyulladással, influenzával és egyéb fertőző betegségekkel szemben.

    2008-ban mindössze a felnőtt lakosság harmada kapott oltást a szezonális influenza szövődményeként fellépő tüdőgyulladás ellen - áll a Trust For America''s Health (Amerika Egészségéért Szövetség), az Infectious Diseases Society of America (Fertőző Betegségek Amerikai Társasága), valamint a Robert Wood Johnson Alapítvány által közzétett jelentésből.

    Hirdetések

      Tudta?


    Magyarország világelső a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek tekintetében: nálunk fertőződnek meg a legkevesebben oltással megelőzhető betegségekkel. Olvasson többet a védőoltások magyarországi hatákonyságáról >>

    Bár Pneumovax néven elérhető a felnőtteket a Streptococcus pneumoniae fertőzések elleni oltás, az amerikai egészségügyi hatóságok szerint mindössze az oltásra szorulók negyede kapja meg az injekciót. A gyerekek a Prevnar nevű szer révén védettek a streptococcus pneumoniae hét törzse ellen.

    Az összesítésekből kiderült: az immunizáció aránya különösen alacsony a kisebbségi etnikai csoportok körében. Míg 2008-ban az idősebb fehérek 69 százaléka kapott a szezonális influenza elleni védőoltást, addig ez az arány az idősebb afroamerikaiaknál csak 53, az idősebb spanyolajkú lakosságnál pedig csak 51 százalék volt.

    Ugyanabban az évben a teljes felnőtt lakosság mindössze 36 százaléka oltatta be magát a szezonális influenzával szemben, és alig két százalék kapott a tetanusz, a diftéria és a szamárköhögés elleni injekciót - derült ki a jelentésből.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az oltások elmaradásának oka leginkább a korlátozott fedezetű biztosításokban, a magas költségekben, valamint a korlátozott hozzáférésben rejlik. Mindezek mellett azonban a félretájékoztatás szerepe sem elhanyagolható - hívták fel a figyelmet a szervezetek.

    Évente az amerikai felnőttek milliói maradnak oltások nélkül, ez pedig nem kevesebb mint ötvenezer, egyébként könnyedén megelőzhető halálesethez, illetve megbetegedéshez vezet - hangsúlyozta a jelentés.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme a leggyakoribb tévhitek.

    A nátha és az influenza hatékony megelőzése

    Főként ősszel és télen szenvednek sokan a vírusfertőzés következtében kialakuló nátha, azaz a megfázás tüneteitől. Nem létezik olyan módszer, amivel a megfázás teljes bizonyossággal megelőzhető lenne, ám mégis tehetünk a kockázat csökkentése érdekében. Az influenza ellen azonban van védőoltás, amelynek beadatása az influenza elleni védekezés leghatékonyabb módja.

    Influenza elleni védőoltás: kockázat vagy védelem?

    Vannak, akik feleslegesnek vagy károsnak ítélik, mások a tűtől félnek - számos oka lehet annak, hogy az éves influenza elleni védőoltást a legtöbben a végtelenségig halasztják. Ám az influenza súlyos betegség, ezért javasolják a szakértők a magas kockázatú csoportba tartozók számára a védőoltást.

    Influenza elleni védőoltás: kinek érdemes beadatni?

    Télen megkezdődik az influenza szezonja. Aki biztos védettséget szeretne a vírusokkal szemben, idejében oltassa be magát! Főleg az időseknek, a krónikus betegeknek és a munkájuk során sokakkal kapcsolatba kerülő embereknek ajánlott a védőoltást beadatni.

    Influenzaszezon: a szívbetegeknek életveszélyes is lehet a vírusfertőzés!

    A szívbetegek számára különösen fontos az influenza elleni védekezés, mert sokkal veszélyesebb számukra a vírus, mint az alapvetően egészségeseknek. Nagyobb a – sokszor fatális kimenetelű – szövődmények kockázata, de a keringési rendszert is rendkívül megterheli a vírus által okozott magas láz. A halálozások nagy részéért ilyenkor a kialakuló keringési elégtelenség felelős, melyet a magas testhőmérséklet, a folyadékveszteség és a kóros anyagcsere-folyamatok váltanak ki. A Magyar Kardiológusok Társasága most a szezonális, főként az influenza elleni védőoltások fontosságára hívja fel mindenkinek a figyelmét.

    Ingyenesen kaphatnak védőoltást a pedagógusok is

    Más rizikócsoportok mellett az idei évtől ingyenesen kaphatnak influenza elleni védőoltást a pedagógusok is - jelentette be Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos Szegeden.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.