• "Dialízisháború" Szegeden

    Szerző:
    WEBBeteg

    A megállapodás ellenére a dialízist végző cég tovább pereskedik az egyetemmel, állításuk szerint ugyanis összesen 450 millió forinttal tartoznak nekik az elvégzett kezelések egy része után.

    Öt év után kivonul a szegedi klinikáról a művesekezeléseket végző Fresenius. A cég ügyvezető igazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta: hosszas tárgyalás után abban egyeztek meg a Szegedi Egyetemmel, hogy január helyett február végén fejezik be a kezeléseket Szegeden.

    Hirdetések

    Az egyetem cserébe átveszi tőlük az összes beteget és a cég dolgozóit is, így a páciensek várhatóan nem érzik meg a váltást. A megállapodás ellenére a dialízist végző cég tovább pereskedik az egyetemmel, állításuk szerint ugyanis összesen 450 millió forinttal tartoznak nekik az elvégzett kezelések egy része után.

    A betegellátás az első, így egy hosszú egyeztetés után abban állapodtak meg a Szegedi Egyetem vezetésével csütörtökön, hogy január helyett február végén vonulnak ki Szegedről, így lesz idő arra, hogy a betegeket átadják az egyetemnek - jelentette ki a dialízis kezeléseket végző Fresenius ügyvezető igazgatója a Független Hírügynökségnek. Zoltán György hozzátette: a megállapodás értelmében az egyetem visszaveszi az összes beteget és a dolgozókat is átveszik tőlük.

       A dialízis formái

    A szervezet só- víz-, és sav-bázis egyensúlyának fenntartásában illetve a mérgező anyagok eltávolításában létfontosságú vesék működése sok kórfolyamat miatt károsodhat. Ha a vesék működése kritikus szintre csökken, akkor az orvostudománynak kell beavatkoznia a páciens életének megmentése érdekében. Akut vagy krónikus veseelégtelenség esetén a vese működésének műszeres pótlására van szükség, ami szerencsére egy ideje már megoldható mind rövid, mind hosszú távon. Az eljárást dialízisnek nevezzük, melynek három formája van: hemodialízis, peritoneális dialízis, hemofiltráció.
    A dialízis formái >>

    Nem fizetett az egyetem?

    Ezen kívül vállalták azt is, hogy kifizeti nekik a szerződött gépek után járó pénzt. A Fresenius még 2004 decemberében kötött szerződést az egyetemmel Szeged dialízis ellátásának komplex megvalósítására. Ebben szerepelt egy új dialízis központ létrehozása is, de a cég ügyvezetője szerint miután a másik építtető elállt az építkezéstől, így ez nem jött létre.

    Zoltán György hozzátette: az egyetem ezen kívül nem tudta rendezni jogviszonyát a korábbi dialízis szolgáltatóval, emiatt a mai napig folynak a perek. A konfliktust az is mélyítette, hogy az OEP közben visszavonta a szegedi egyetemtől azt a támogatást, amelyeket a kapacitáson felüli kezelésekre kifizetett.

    A Fresenius 2005 szeptembere óta összesen 40 ezer művesekezelést végzett, állításuk szerint ennek felét nem fizették ki nekik: az egyetem 450 millió forinttal tartozik a cégnek. Jelenleg 90 beteget kezel a Fresenius a szegedi klinikán, a korábbi céghez 40 beteg jár. A Fresenius Szegeden kívül még 23 dialízis központban végez kezelést az országban.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A hemodialízis menete

    A hemodialízis egy testen kívül zajló vértisztítási eljárás, amire a veseelégtelenségben szenvedő betegeknek van szüksége. A beteg vére a testen kívül egy szűrőn keresztül tisztítódik meg, s tér vissza a vérkeringésbe.

    Mit tehet a cukorbeteg veséjének védelmében?

    Tudta-e Ön, hogy minden második ember halálát szív-érrendszeri betegség okozza? A cukorbetegek érrendszerében zajló, lényegesen felgyorsult érelmeszesedés 3-5x nagyobb kockázatot jelent a szívinfarktus, agyi infarktus kialakulására, míg a csökkent veseműködéssel élők számára a rizikó már 17-20-szoros.

    A peritoneális dialízis menete

    A hasi, vagy peritoneális dialízis egy testen belül zajló vértisztítási eljárás, amire a veseelégtelenségben szenvedő betegeknek van szüksége. A beteg vére a belső hasfalat és a belső szerveket borító hashártyán keresztül tisztul meg.

    Zoli világbajnok lett a vesetranszplantáció után

    Kóka Zoltánnal, a 25 esztendős vesetranszplantáción átesett szimpatikus, derűs, fiatalemberrel egy kellemes cukrászdába beszéltük meg a randevút, ahol élete sorsfordító helyzeteiről kérdeztem. Zoli a legtermészetesebb módon beszélt mindarról, amit eddig megélt, és elért az életben. Egy pillanatra sem volt bánatos, vagy szomorú. Önsajnálatnak nyoma sincs a viselkedésében. Azt vallja, hogy a betegsége tette erőssé, még lelkesebbé, kitartóbbá és optimistábbá.

    Új vesével 15 évesen

    Dávid alig egy hónapja kapott új vesét, hetente jár utógondozásra, mindennap gyógyszert kell szednie, figyelnie kell az étkezésre - gyökeresen megváltozott az élete. Történész szeretne lenni, szeptembertől kezdi a gimnáziumot.

    Óvja veséit, mentse meg a szívét - A vese világnapja

    Március második csütörtökén - idén március 10-én - tartják a vese világnapját a Nemzetközi Vesetársaság és a Vesealapítványok Nemzetközi Szervezete kezdeményezésére.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.