• Gyógyszerszennyezési "vád" Kína ellen

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az amerikai egészségügyi hatóságok csütörtökön bejelentették, hogy Kínából származó alapanyagok vannak abban a véralvadásgátló szerben, amely feltehetőleg 19 ember halálát okozta az Egyesült Államokban - közölte az AFP hírügynökség.

    Egyelőre nem közölték, hogy milyen szennyező anyagot vagy anyagokat találtak az úgynevezett heparin készítményben, amelynek gyártója egy amerikai cég.

    Hirdetések

    A szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerhivatal (FDA) február 11-én közölte, hogy a gyártó, a Baxter International korlátozott számban visszavonta a szert, bő két héttel később pedig az egész Egyesült Államok területéről bevonták az összes készítményt. A Baxter csak négy halálesetet ismert el eddig a szerrel összefüggésben.

    "Egyelőre nem tudjuk, hogy szennyezettek-e azok a véralvadásgátló szerek, amiket világszerte kapni lehet, de nyomozunk" - mondta az FDA egyik vezetője.

    Az FDA azt is közölte, hogy egy ugyancsak véralvadásgátló Németországban sok betegnél súlyos allergiás reakciókat váltott ki. Azt még nem tudni, hogy Németországban is voltak-e halálesetek a szer miatt.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Szénanátha: gyógyszer, spray, szemcsepp?

    Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható, és hatékonyan kezelhető. Ha Ön tartós tünetekkel küzd, ne folytasson folyamatos öngyógyszerelést, inkább kérje ki szakorvos tanácsát!

    Hogyan utazzon gyógyszereivel?

    A gyógyszerekkel való utazás - még ha vényköteles készítményekről is van szó - nem olyan egyszerű. Cikkünkből megtudhatja, hogyan utaztathatja gyógyszereit legálisan, bármi is legyen az úti cél.

    A hisztaminintolerancia

    A hisztamin nevű anyag a szervezetben a legnagyobb mennyiségben az úgynevezett hízósejtekben és a bazofil sejtekben termelődő és raktározódó vegyület. Ha a tároló sejtekből felszabadul az immunrendszer védelmi részeként, a gyulladás kialakításában van fontos szerepe.

    Együtt élni az allergiával: hogyan készítsük fel gyermekünket

    Az allergián a szervezetünk túlérzékenységi reakcióját értjük az egészségesek számára ártalmatlan, környezetünkben jelenlévő anyagokkal (allergénekkel) szemben.

    Amiket rosszul tudunk az allergiáról

    Habár az allergiások száma folyamatosan emelkedik, a betegséggel kapcsolatban még mindig sok tévhit kering a köztudatban. A leggyakoribb tévedéseket tisztázzuk dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológussal, a Budai Allergiaközpont főorvosával.

    Gyógyszerbiztonság: új adatbázisba kerülnek az étrend-kiegészítők

    Megújul egyebek mellett az étrend-kiegészítők és a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek adatbázisa – köszönhetően egy, az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló projektnek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.