Milyen betegségeket okozhat Haitin a vízhiány?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A földrengés súlytotta Haiti fővárosát a tiszta ivóvíz hiánya miatt számos betegség fenyegeti. Miután az emberek megfelelő higénia nélkül, nagyszámban vannak kis helyen összezsúfolva, máris nagy a különféle járványok veszélye, melyet súlyosbít, hogy nincs tiszta ivóvíz sem.

Nagy a veszélye a különböző Salmonella baktériumok okozta fertőzéseknek, mint a hastífusz (kórokozója a Salmonella typhi nevű baktérium, mely fertőzött vízzel és élelmiszerekkel szóródik.

A hastífusz tünetei

A hastífusz és a paratífusz tünetei több héttel a megfertőződés után - azaz sokaknál hazatérés után - jelentkeznek. A betegség ellen létezik védőoltás.
Hazánkban csak elvétve fordul elő >>

A fertőzés gyakori hordozója a légy vagy más, a székletben szaporodó rovarok.). Emellett a cryptosporidium nevű parazita okozta fertőzés is veszélyezteti a lakosságot. Ez az élősködő az egyik leggyakoribb oka a szennyezett ivóvízzel terjedő, általában 2-3 hétig tartó hasmenést, hányást, lázt okozó betegségnek.

Az ilyen jellegű kórokozók máris ott vannak Port-au-Prince zsúfolt utcáin, ahol a tiszta ivóvízhez jutás azelőtt sem volt könnyű, hogy a 7-es erősség földrengés porrá zúzta volna a vízvezeték hálózatot.

Emberek ezrei táboroznak jelenleg a Champ de Mars-on, mely a főváros legnagyobb parkja, mivel hajléktalanná váltak, vagy egyszerűen csak félnek újra a négy fal közé menni. A parkban nincsen semmiféle higéniai lehetőség, így az emberek eldobott műanyag tányérokra, ételhordókba végzik szükségüket. Hasonló állapotok uralkodnak városszerte mindenütt, ám szakértők bíztatónak tartják, hogy a kolera még nem ütötte fel a fejét a városban.

Nem győzik azonban hangsúlyozni, hogy a hasmenéses megbetegedések - különösen az idősek, gyerekek, betegek vagy kismamák esetében – még enyhe lefolyás esetén is halálosak lehetnek, ha az alapvető higénés viszonyok, illetve a folyadékveszteség pótlását biztosító tiszta víz hiányoznak.

A földrengés előtt 21 nyilvános egészségügyi ellátó központ volt, ebbe beletartozik az a 4 kórház is, melynek a 3.5 millió lakost kellett ellátnia, akik fele nyomornegyedekben élt. Ezeknek nagy része most olyan súlyosan megrongálódott, hogy használhatatlanná váltak, a maradék pedig akut ellátást igénylő betegekkel túlzsúfolt.

A városnak nagy szüksége lenne antibiotikumokra, fájdalomcsillapítókra, mivel a készletek kifogyóban vannak. A világ minden részéről érkeznek az állami és magánfelajánlások, segélyek, ám a helyszínen állomásozó segélyező szervezetek attól tartanak, hogy az állandó krízis hamarosan erőszakba fog átcsapni. Már most is érkeznek jelentések fosztogatásokról, s az emberek egyre elkeseredettebbek.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: MedPage Today; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Kulcsár Flóra, medikus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.