• ÁNTSZ: lényegesen javult a kórházi étkeztetés

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az utóbbi három hónapban lényegesen javult a kórházakban a betegétkeztetés - ezt állapította meg az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) februári ellenőrzése.

    A szolgálat 208 intézménynek küldött el egy 36 kérdést tartalmazó ívet. A válaszokból kiderült: az egészségügyi tárca decembertől életbe lépett rendelete után minden kórház biztosítja a napi egyszeri kisétkeztetést és 30 százalékkal nőtt az igény szerinti folyadékfogyasztás lehetősége is.

    Hirdetések

    December óta a magyar kórházak átlagosan csaknem 160 forinttal költhetnek többet egy beteg napi étkeztetésére: a rendelet előtt ez 393 forint volt, december óta 550 forintra emelkedett - jelentette be Horváth Ágnes egészségügyi miniszter az ÁNTSZ ellenőrzésének eredményét bemutató szerdai tájékoztatón. Hozzátette: éves szinten a kórházi betegétkeztetés javítására a tárca intézkedésének köszönhetően 8 milliárd forinttal több jut.

    Az otthoni étkeztetést is tanítják

    A minisztérium rendelete előtt az országban csupán 40 kórházban volt élelmezési munkacsoport, a rendelet hatálybalépése után már 156-ban működik ilyen - emelte ki az ellenőrzés eredményei közül Falus Ferenc. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta: ez azért is fontos, mert az ilyen munkacsoportok állapítják meg, hogy egy-egy beteg esetében milyen étrend az, amely hozzájárulhat a gyógyulásukhoz. Ráadásul a kórházban működő dietetikus szakemberek a hozzátartozókat is megtaníthatják arra, hogy milyen ételeket készítsenek majd az otthon lábadozó betegnek.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Szuperbaktériumok - Az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása

    A penicillin Fleming általi felfedezése 1928-ban, majd rutinszerű gyógyszerként való bevezetése 1941-ben indította el a különböző baktériumok örökítő anyagaiban is azokat a változásokat, melynek következményeként mára multi drug rezisztens kórokozókról, vagy, ahogy a köznyelv nevezi, szuperbaktériumokról beszélhetünk, mely az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása lesz a XXI. században.

    Klinikai vizsgálatok - Lehetőség mindenki számára

    A klinikai vizsgálatok intézményi menedzsmentjének optimalizálása érdekében tanácsadást, konzultációs lehetőséget kínál a kórházak vezetői részére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A Magyar Kórházszövetség XXX. Kongresszusán az OGYÉI standján az Intézet szakértői várják az érdeklődő kórházvezetőket, akiket adott esetben saját intézményeikben is felkeresnek, személyre szabott tanácsadással segítve azt, hogy többféle szempontból is a lehető leghatékonyabb módon élhessenek a klinikai vizsgálatok kínálta lehetőségekkel.

    Kullancsencephalitis és Lyme-kór - Most van itt a megelőzés ideje!

    Tavasztól nyárig és ősszel a legaktívabbak a kullancsok. A közönséges kullancs számos kórokozót hordozhat és terjeszthet: Lyme-kór és vírusos agyvelőgyulladás. Az agyvelőgyulladás esetében rendelkezésre áll védőoltás, amelynek köszönhetően folyamatosan csökken a betegek száma, de más is van a háttérben.

    Influenza - Újabb látogatási tilalmakat léptettek életbe

    Az országos influenzajárvány miatt újabb látogatási tilalmakat léptettek életbe Budapesten és vidéken.

    Influenza - További kórházakban rendeltek el látogatási tilalmat

    Az országos influenzajárvány miatt további egészségügyi intézményekben rendeltek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat.

    Minden kórházat ellenőriz az ÁNTSZ

    Átfogó, minden hazai kórházra kiterjedő ellenőrzés-sorozatot kezdett az ÁNTSZ - írja a Magyar Nemzet. A kisebb, területi kórházakat már végigjárták az ellenőrök, most a kiemelt intézmények következnek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások