• Szigorú dohányzás elleni intézkedés Macedóniában

    Szerző:
    WEBBeteg

    Szigorú intézkedés lépett hatályba a dohányzás ellen január elsejétől Macedóniában. Péntektől tilos dohányozni olyan helyeken, ahol ételt szolgálnak fel, legyen az szabadtéri, vagy zárt hely.

    Az intézkedés értelmében 2500 és 4500 euró közötti - átszámítva 675 ezer és 1,2 millió forint közötti - pénzbüntetésre ítélhetik annak a helynek a tulajdonosát, ahol megszegték a tilalmat.

    Hirdetések

    Megbüntetik azt is, aki dohányzik a tiltott helyen. Az illető 150 és 300 euró, vagyis 40 és 80 ezer forint közötti pénzbüntetésre számíthat, amennyiben tetten érik. Becslések szerint a balkáni ország kétmillió lakosának fele dohányzik. A tilalmat eredetileg 2008. decemberében akarták bevezetni, de aztán visszavonták, hogy legyen egy év felkészülési ideje az éttermek, vendéglők, bárok, kávéházak tulajdonosainak.

    A vendéglátóhelyek tulajdonosai azonban kérték a kormánytól, hogy lazítson a szigorításon, mivel a tilalom visszavetheti az üzletmenetet, vagyis csökkenhet a vendégforgalom, ami miatt állásokat kell megszüntetni, és az állam adóbevétele is kevesebb lesz. Macedóniában csaknem 35 százalékos a munkanélküliség jelenleg.

    (Független Hírügynökség)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Dohányzás - A leszokás módszerei

    A dohányosok - akár hiszik, akár nem - nikotinfüggőségben szenvednek. A cigarettázás során felszabaduló káros anyagok számos betegség okozójaként károsítják az egészséget és megrövidítik az illető életét.

    A dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka hazánkban

    A dohányosok körében 2-4-szer nagyobb a szívkoszorúér-megbetegedések és az agyvérzés kialakulásának valószínűsége, mint a nemdohányzóknál, a passzív dohányos felnőttek esetében pedig 25-30 százalékkal magasabb ez a kockázat.

    10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

    Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját a cigarettától.

    Dohányzás: súlyosabb következmények a kismamáknál, mint gondolták

    A legújabb kutatási eredmények szerint az eddig feltételezettnél is súlyosabb következményei vannak annak, ha egy kismama dohányzik vagy a környezetében cigarettáznak, mivel a magzat génjei úgy módosulnak, hogy annak nyoma az unokákban is felfedezhető.

    Légszomj - Milyen betegségekre utalhat?

    A nehézlégzés egy olyan tünet, amelyet bárki megtapasztalhat az élete során, nem kell komolyabb betegség hozzá - gondoljunk csak a megterhelő fizikai munkákra, a sportolás utáni pillanatokra vagy a nagy lelki megrázkódtatáskor jelentkező fulladásérzetre. Ezek mellett azonban számtalan betegség állhat a hátterében, ezért fontos a körülmények és a kiváltó okok tisztázása.

    Szinte biztosan kimutatható a főütőér-tágulat hasi ultrahanggal

    Szeberin Zoltán érsebész szerint bár védekezni nem lehet a főütőér-tágulat ellen, hasi ultrahanggal szinte biztosan megállapítható, és a beteg már a műtét után négy nappal elhagyhatja a kórházat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.