Kompromisszum az amerikai egészségügyi reform vitájában

MTI
megjelent:

A washingtoni szenátus demokrata párti tagjai kompromisszumra jutottak szombaton az egészségügyi reform vitájában, és ezzel biztosították a reformcsomag felsőházi elfogadásához szükséges 60 szavazatot.

A maratoni tárgyalás során beadta a derekát az utolsó demokrata párti szenátor, a nebraskai Ben Nelson is, miután párttársai eleget téve kérésének vállalták azt, hogy a szövetségi pénzalapokat nem fogják felhasználni terhességmegszakítás támogatására. Az abortuszellenes szenátor egyetlen szavazata hiányzott a reformcsomag felsőházi elfogadásához. Ehhez összesen 60 voksra van szükség.

A kompromisszum fontosságára utal, hogy az ügyben rögtön megszólalt Barack Obama amerikai elnök. "Közel egy évszázados küzdelem után az egészségügyi reform megvalósulásának küszöbére értünk az Egyesült Államokban" - mondta Obama.

A képviselőház már megszavazta a saját törvényverzióját a reformról. Ha a szenátusban is megszületik egy változat, akkor a kettőt januárban összehangolják, ismét elfogadják mindkét házba, és Obama utána aláírhatja az egészségügyi reformcsomagot.

Az új amerikai elnök belpolitikai programja szempontjából meghatározó egészségügyi csomag további 36 millió amerikaira terjesztené ki a betegbiztosítást, amely a következő években a tervek szerint már a lakosság 96 százalékának nyújtana ellátást.

Az elmúlt évtizedek legnagyobb változását jelenti az amerikai egészségügyi politikában, és már képviselőházi elfogadása is kulcsfontosságú győzelem volt Obama számára.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.