• Gyógyszergyártók a betegek szemével

    Szerző:
    WEBBeteg

    Van még mit tenniük a magyarországi gyógyszergyártóknak megítélésük javítása érdekében - derült ki a Szinapszis Kft. 2007. őszén, krónikus betegek körében végzett felméréséből.

    A Szinapszis Kft. rendszeresen végez piackutatásokat a felnőtt lakosság körében egészségtudatossággal, betegségekkel kapcsolatban. A reprezentatív mintákon alapuló kutatások eredményei már több alkalommal rámutattak: a magyar lakosság mintegy 40 százaléka szenved valamilyen krónikus betegségben, és közel ugyanekkora a folyamatos gyógyszerszedők aránya is. A leggyakrabban előforduló megbetegedés a magas vérnyomás, amely minden negyedik-ötödik embert érinti, de jelentős az egyéb keringési problémákkal, cukorbetegséggel, mozgásszervi megbetegedéssel vagy allergiával küzdők aránya is.

    Hirdetések

    Habár Magyarországon a folyamatos gyógyszerszedők aránya 40 százalék feletti, a gyógyszergyártók megítélése nagyon vegyes - erre a piackutató cég 2007. őszén, krónikus betegek körében végzett kutatása mutatott rá.

    "Önnek mi a véleménye a gyógyszergyártókról?"
    (Szinapszis Kft. N=500 krónikus megbetegedésben szenvedő beteg)

    A betegek gyógyszercégekkel kapcsolatos spontán véleményeinek mintegy 13 százaléka pozitív jellegű ("hasznosak", "jó gyógyszereket gyártanak", "megbízhatóak", stb.), míg a válaszok egyharmada negatív tartalmú ("drágák", "jobb gyógyszereket is gyárthatnának", "öncélúak", "nem a beteg érdekeit nézik", "erőszakosak" stb.), ugyanakkor a megkérdezettek 36 százaléka nem tudott véleményt alkotni ebben a kérdésben. Magas említési aránya miatt külön kategóriát képezett azon válaszadók csoportja, akik a cégeket "profitorientált" jelzővel illették (17 százalék), hiszen ez értelmezhető előnyös és hátrányos tulajdonságként is.

    Nem csak a gyógyszer alapján ítélik meg

    A kutatásból kiderül: a betegek szerint a gyógyszergyárak elsősorban extraprofitot realizálnak, és mindig, minden körülmények között érvényesíteni tudják érdekeiket - ezen állításokkal a megkérdezettek közel 80 százaléka értett egyet. További 75 százalékuk véli úgy, hogy a gyógyszergyárak jelentős összegeket költenek kutatásra, új gyógymódok keresésére.

    A gyártók által vállalt társadalmi szerepvállalás csupán minden második megkérdezett szerint jelentős.

     

    "Ön mennyire ért egyet az alábbi, gyógyszergyárakkal kapcsolatos állításokkal?"
    (Szinapszis Kft., N=500 krónikus megbetegedésben szenvedő beteg)

    Fontos megjegyeznünk, hogy az itt bemutatott álláspontok a gyógyszercégekkel kapcsolatos összesített megítélést, illetve véleményeket tükrözik. Bármelyik gyártót is tekintjük, a jövőben egyre inkább szem előtt kell tartani azt a tényt, hogy egy beteg - vagy akár egy orvos - megbecsülését nem feltétlenül csak egy jó gyógyszerrel lehet kivívni, hanem a betegmegelőzést, egészségmegőrzést támogató prevenciós célú programokkal is. Ezek a kezdeményezések pedig a betegek mellett az egészséges embereket is fókuszba helyezik.

    (Kiss Katalin, Szinapszis Kft.)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Szelénpótlás, de hogyan?

    Mára a szelén egyike lett a leginkább tanulmányozott mikroelemeknek, mivel számos élettani folyamatban bizonyították fontos szerepét. Közvetlen vagy közvetett módon, de a szelénhiány számos betegség kialakulásában vagy kórképének súlyosbodásában játszik szerepet. De hogyan pótolhatjuk?

    Összefogás újfajta kezelések fejlesztésére a rák ellen

    A Boehringer Ingelheim és a Vanderbilt Egyetem bejelentette, hogy bővítik jelenlegi sikeres együttműködésüket újfajta rákellenes molekulák kifejlesztése céljából.

    Öregedés - Magyar kutatók fontos felfedezést tettek

    Az öregedés folyamatában szerepet játszó emberi fehérjéket azonosítottak magyar kutatók matematikai elemzéssel. Az ELTE genetika tanszéke és az MTA SZTAKI kutatói gépi tanulásos algoritmussal jellemezték az ember 24 ezer fehérjéjét, és meghatározták, hogy közülük melyek játszhatnak szerepet az öregedési folyamatokban - olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

    A túl sok munka szabálytalan szívritmust okozhat

    Egy új brit tanulmány eredménye szerint az elhúzódó munkavégzés nemcsak kimerítő, hanem egy gyakori és potenciálisan veszélyes betegség kockázatát is növeli.

    Meghosszabbítja-e a kávé vagy a tea a cukorbetegek életét?

    A diabétesszel diagnosztizált betegek számára sok étel és ital kerül tiltólistára, ám egy új kutatás szerint a kávét és teát nem kell kiiktatniuk, mivel mindkettő segíthet megelőzni a betegek idő előtti halálozását. Legalábbis akkor, ha a diabéteszben szenvedő beteg nőnemű.

    Hogyan hat a ginzeng az immunrendszerre? A tudományos vizsgálatok eredményei

    A ginzeng kedvező hatásáról gyakran hallani manapság. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy melyik növény is ez pontosan, mit érdemes tudni róla, és mikor érdemes alkalmazni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.