• Kétszer annyian kapnának ingyenes vakcinát

    Szerző:
    WEBBeteg

    Duplájára emelkedhet Magyarországon az ingyenesen beadott inluenza elleni oltások száma. Magyarországon jelenleg elvileg 1,3 millió ember kaphat ingyen védőoltást, így például a krónikus betegek, a 60 év felettiek.

    A lépéssel nemcsak a megbetegedések és az ezzel járó szövődmények számát lehet visszaszorítani, de egy esetleges influenza világjárvány ellen is nyújtana bizonyos fokú védelmet -mondta Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnöke.

    Egyelőre azt nem tudják még, hogy mikortól kaphatnak többek ingyen a szerből és kiket érinthet majd a kedvezmény. Az egészségügyi bizottság szerdai ülésén tájékoztatót hallgatott meg az influenza világjárvány elleni felkészülés helyzetéről.

    Hirdetések

      A magánvállalatok érdeke is

    Kökény Mihály szerint érdemes lenne továbbá itthon is meghonosítani azt a külföldön már bevett gyakorlatot, hogy a stratégiai ágazatokban a magánvállalatok is készleteznek gyógyszereket dolgozóiknak, illetve felvilágosító előadásokat tartanak nekik.

    Magyarországon jelenleg elvileg 1,3 millió ember kaphat ingyen védőoltást, így például a krónikus betegek, a 60 év felettiek. A térítésmentes vakcináknak január közepéig körülbelül a 80 százalékát használták fel.

    Az egészségügyi bizottság szerdai ülésén ismét szóba került annak lehetősége, hogy duplájára kellene emelni az ingyenes oltások számát márcsak azért is, mert a keresztimmunitás miatt az oltások bizonyos fokú védettséget nyújtana egy esetleges világjárvány esetén akkor is, más típusú vírus jelentkezne.

    Arról, hogy kik tartoznának a kedvezményezett körbe, illetve mikortól lenne érvényes nem lehet részleteket tudni. Kökény Mihály csak annyit mondott: belátható időn belül.

    Változhat az oltóanyag

    Magyarország egyébként nemzetközi összehasonlításban is jó helyen áll a felkészülésben, az Európai Uniós járványügyi központja legalábbis jónak minősítette Magyarország felkészülését.

    Felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az influenza elleni gyógyszerkészletek között vannak oylanok, amikkel szemben ellenállás alakult ki, így elképzelhető, hogy változni fog az ajánlott termékek köre - mondta Kökény Mihály.

    Az egészségügyi bizottság rendszeresen áttekinti a világjárvány elleni felkészülés állását, nincs jel arra, hogy nőtt volna a fenyegetettség.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    Címkék:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Inkontinens beteg a családban: érzelmi és szociális szempontok

    A súlyos inkontinencia sok család életét megnehezítheti, és gyakran kényszerből olyan döntést hoznak a családtagok, hogy az érintett beteget ezért ápolási otthonba helyezik el, pedig nem minden esetben ez az egyedüli megoldás. Mégis mi váltja ki ezt az érzelmileg nehéz döntést?

    Mi okozhat vállfájdalmat? - A vállízületi artrózisról

    A vállízület porckopását nevezzük vállízületi artrózisnak. Ez a betegség a vállízületet alkotó két ízület bármelyikének kopását jelentheti.

    Mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tudásteszt

    Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van. Egészséges életmód mellett ennek veszélye csekély, ám mai rohanó és stresszes világunkban bárkivel előfordulhat, hogy túlhajszolja magát, kimerül, és szervezete tartalékai nem elegendőek a vitaminigény fedezésére. Ön tudja, milyen tünetekkel járnak a hiánybetegségek?

    Hátfájás, nyaki panaszok, ízületek - Tíz gyakori kérdés a reumatológusnál

    Csokorba szedtük a leggyakrabban előforduló kérdéseket a reumatológia témakörében. Milyen kérdéseket intéznek a betegek a leggyakrabban a reumatológushoz?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.