• H1N1 oltás - Előnyben a zarándokok

    Szerző:
    WEBBeteg

    Törökországban - miután az utóbbi napokban megugrott a világjárványos influenza halálos áldozatainak száma - hétfőn elkezdték oltani az orvosokat és ápolókat a betegség ellen. Az egészségügyi dolgozók mellett azok élveznek elsőbbséget, akik zarándokútra mennek a szaúd-arábiai Mekkába.

    Később más veszélyeztetettek is kapnak az oltást, ezek a kisgyerekek, a terhes nők, a cukorbajosok, a szívbetegek és a gyenge immunrendszerű betegek.

    Hirdetések

     Izraelben is oltanak

    Izraelben hétfőn megkezdték a lakosság oltását a világjárványos influenza ellen. Elsőnek a kórházi alkalmazottak és a 65 év alatti krónikus betegek kapják meg a védőoltást. A terhes nők és a 3 év alatti kisgyerekek november folyamán később kerülnek sorra, jelentette be az egészségügyi minisztérium. Izraelben eddig 39 emberéletet követelt a világjárványos influenza.
    Benjamin Netanjahu kormányfő júliusban utasította az egészségügyi hatóságokat, hogy annyi oltóanyagot szerezzenek be, amennyi a teljes 7,5 milliós lakosságnak szükséges.

    Az elsők között, kedden kapja meg az oltást az egészségügyi miniszter, Recep Akdag is, aki előtte hevesen bírálta azokat a szakembereket, akik kétségbe vonták a vakcina hatékonyságát és biztonságosságát.

    Törökország október végén kapta meg az első 500 ezer adag oltóanyagot.

    A 75 milliós ország 43 millió adag vakcinát tervez vásárolni, és legalább 28 millió lakost akar beoltani. a két szám közötti eltérés úgy adódik, hogy vannak vagy lehetnek olyan oltóanyagok, amelyekből két adagot kell beadni a védettség kialakításához.

    Törökországot májusban érte el a világjárványos influenza. Azóta Ankara 1.870 megbetegedést jelentett.

    Az első halálos eset október 24-én történt, a szám nem egészen 2 hét alatt emelkedett hétre. Nyolc beteg van súlyos állapotban, intenzív kórházi osztályon.

    (FH)
     

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

    Romániában újabb négy halálos áldozatot követelt az influenzajárvány

    Újabb négy influenzás beteg halt meg a múlt héten Romániában, ezzel immár nyolcra emelkedett a járvány áldozatainak a száma.

    Elkezdődött az influenzaszezon

    A megbetegedési mutató átlépte a járványküszöböt, a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján az országban január 15-21. között az előző hetinél 32,7 százalékkal többen, azaz 16 850 ember fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának kórházhigiénés és járványügyi felügyeleti főosztálya.

    Visszavonulóban az influenzajárvány - Aktuális információk

    A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés alapján az országban 2017. február 13. és 19. között 44 000 beteg fordult influenzás tünetekkel orvoshoz az előző heti 66 200 fővel szemben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.