• Bűntény az afrikai orvosok elcsábítása?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A világ egyik legrégibb orvosi szaklapja szerint bűncselekményt követnek el azok a gazdag országok, amelyek elszipkázzák az Afrikában kiképzett orvosokat. A kemény hangú cikk szombaton jelenik meg a Lancet című folyóiratban.

    Az Egyesült Államokban, Kanadában, Nagy-Britanniában és Ausztráliában több mint 13 ezer olyan orvos dolgozik, aki fekete Afrikában végezte tanulmányait. Többségüket speciális munkaerő-toborzó cégek csábították el. Vannak olyan afrikai országok, amelyekben már több orvos vándorol ki a gazdag országokba, mint amennyi évente végez az egyetemeken.

    A délkelet-afrikai Malawiban például 50 ezer lakosra egy orvos jut, míg nagy-Britanniában 126.

    Hirdetések

    Becslés szerint 1998 és 2002 között Ghanának 46 millió eurónak megfelelő pénzbe került azoknak az orvosoknak a kiképzése, akik nem otthon, hanem Nagy-Britanniában dolgoznak. Nagy-Britannia pedig 86 millió eurónak megfelelő oktatási költséget takarított meg azzal, hogy ezeket a ghanai orvosokat alkalmazza.

    A Lancet cikke szerint az afrikai orvosok elcsábításával a gazdag országok tönkre teszik a szegény országok egészségügyi rendszerét. "Ezt a gyakorlatot nemzetközi bűnténynek kell tekinteni" - szögezi le a Lancet.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Elindult Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat!

    2016. december 20-án ünnepélyes sajtótájékoztató keretében indították el hivatalosan Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázatot az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalban. A helyszín nem véletlen: a hivatal harmadjára támogatja a nemes versengést, amelynek célja, hogy az emberséges és szakmailag is elhivatott gyógyítókra, a példaértékű orvos-beteg kapcsolatokra és a háziorvosok kitartó, szolgálatkész munkájára irányítsa a szélesebb nyilvánosság figyelmét.

    Önkéntes orvosok végeznek vizsgálatokat Erdélyben

    Október 4. és 9. között ismét Erdélyben végez vizsgálatokat a Nemzetközi Gyerekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvos csapata - tájékoztatta az MTI-t a szervezet.

    Ki nyerte meg Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázatot 2014-ben?

    Zombor Gábor egészségügyi államtitkár és Balogh Sándor/ OTH/ OALI/ a zsűri elnöke átadták Az év praxisa a Kárpát-medencében díjait a hazai és a határon túli háziorvosoknak és munkatársainak az Emberi Erőforrás Minisztérium Arany János utcai épületében.

    Ugye önnek is van egy története?

    Finisben Az év praxisa a Kárpát medencében pályázat!

    A fiatalabb orvosok kitettek leginkább a betegek agressziójának

    Az orvosok 13 százaléka szerint kifejezetten gyakori, hogy a mindennapi tevékenység során a betegek jogi szempontból támadóan, fenyegetőzően lépnek fel a szakemberekkel szemben.

    Az elégedett betegek szívesebben értékelik az orvosukat az interneten

    Az orvosok népszerűsége és a róluk írt online értékelések közötti összefüggést mutatta ki egy felmérés.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.