• Hamarosan létrejönnek az egészségpénztárak

    Szerző:
    WEBBeteg

    Két héten belül megalakulnak az egészségbiztosítási pénztárak. Február végéig az állam 22 pénztárat hoz létre, a magánbefektetők nyártól pályázhatnak a kisebbségi tulajdonrészre. Úgy tűnik azonban, hogy a biztosítótársaságok nem nagyon érdeklődnek az új lehetőség iránt.

      Miről is szól a törvény?

    Melyik egészségbiztosítási pénztárhoz fogunk tartozni? Hogyan működnek és miből gazdálkodnak? Hogyan történik majd a beutalás és a pénztárváltás? Milyen ellátásokra leszünk jogosultak? 
    A Webbeteg jogásza a törvényről.

    Hétfőn a parlament másodszor is elfogadta a biztosítási törvényt, amit az államfőnek keddig alá kell írnia. Két héten belül megalakulnak a pénztárak is. Minden megyében egy, Budapesten pedig négy. A 22 pénztárat 20 milliós törzstőkével alapítja az állam.

    A február végére megalakuló pénztárak még egyszemélyes részvénytársaságok lesznek. Ezeknek a cégeknek a kisebbségi tulajdonrészét értékesítik, ami a nyár folyamán indul el, és el fog tartani egészen késő őszig - mondta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter.

    Hirdetések

    A pénztárak kisebbségi tulajdonosait, vagyis a magánbefektetőket két fordulóban választják majd ki. Első körben az alkalmasságot vizsgálják, a második fordulóban pedig a legtöbb pénzt kínáló cég kapja meg egy-egy terület ellátási jogát.

    Kérdéses, hogy lesznek-e magánbefektetők

      Kockázatok és mellékhatások

    A parlament hétfőn nem támogatta a Fidesz által kezdeményezett, az új egészségbiztosítási rendszerrel kapcsolatos népszavazás kiírását. A legnagyobb ellenzéki párt szerint ugyanakkor lesz népszavazás, és támogatják az Albert-házaspár népszavazási kezdeményezését. 
    Az egészségbiztosítási törvénnyel kapcsolatos bizonytalansághoz hozzájárul az is, hogy a törvényhez csaknem 40 végrehajtási rendeletet kell még elkészíteni, legkésőbb év végéig, amelynek a részleteit még nem ismerheti sem a szakma, sem a befektetők.

    Az még kérdés, hogy kik fognak licitálni. Az egyik nagy biztosítási cégnél az RTL Klub Híradójának azt mondták, nem szállnak be, és szerintük így döntött a biztosítók többsége is. Három évig ugyanis egyáltalán nem vehetik ki a profitot, és utána is csak a nyereség 1 százalékát. Ezért úgy számolnak, hogy a befektetés több mint 20 év alatt térülne meg, de politikai kockázat is van benne, ezért is nem akartak kamera elé állni.

    Gaál Péter, az Egészségügyi Menedezserképző Központ egészségpolitikai szakértője úgy gondolja, hogy a biztosítók az utolsó pillanatig ki fognak várni, és ez azért van, mert lényeges kérdések tisztázatlanok még, így nem lehet üzleti, befektetési tervet összeállítani. Szerinte bárki is lenne a befektető, addig nem tudja kalkulálni bevételét, amíg azt sem tudni, hogy például mennyi lesz az egy-egy biztosított után járó fejkvóta.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Az egészségbiztosítás nem luxus: összegyűjtöttük az előnyeit

    Annak ellenére, hogy a legtöbben félünk a betegségek esetleges szövődményeitől, mégis az emberek többsége sokszor csak akkor keresi fel orvosát, mikor már komoly panaszai vannak. A helyzetet súlyosbíthatja az egyes vizsgálatok, műtétek hosszú várólistája. Az egészségbiztosítást érdemes már akkor megkötni, amikor egészségesek vagyunk, hiszen egy hirtelen betegség vagy baleset esetén is azonnal segítséghez jutunk, és orvosilag indokolt esetben a fix havidíjért a legtöbb esetben korlátlan számú szolgáltatást vehetünk igénybe. (x)

    A szülőtartást törvény szabályozza hazánkban

    Különös helyzeteket produkál az életünk a születéstől egészen az elmúlásig. Amikor szülőkké válunk, a világ legszebb és legtermészetesebb küldetése, hogy gyermekünk minden lépéséről gondoskodunk, mígnem önállóvá válik - jó esetben. Ugyanakkor számtalan történetet hallunk arról, hogy a felnőtt gyermek miként hagyja magára - érzelmileg, fizikailag és anyagilag is - szüleit kiszolgáltatott élethelyzetükben. Miben segíthet a törvényi szabályozás?

    Mire való az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

    A legtöbben nem vagyunk tisztában külföldre utazásunk során azzal, hogy mely esetekben milyen egészségügyi szolgáltatásokat vehetünk igénybe térítésmentesen, magyar társadalombiztosítással rendelkezve. Talán sokak számára meglepő, de az Európai Unió tagállamaiba utazva az Európai Egészségbiztosítási Kártya birtokában ugyanazokra az ellátásokra vagyunk jogosultak, mint a helyi állampolgárok.

    Rövidebb várakozási idők, gyors diagnosztikai vizsgálatok

    Hosszas várakozási időket kerülhet el, és sokat spórolhat egészségügyi kiadásain, aki előrelátóan gondoskodik egészségéről. Korábban csak kevesek engedhették meg maguknak, hogy magánintézményeknél vegyenek igénybe CT- vagy MR-vizsgálatokat, viszont egy új szolgáltatásnak köszönhetően kis havi ráfordítással bárki számára elérhetők az amúgy költséges diagnosztikai vizsgálatok. Advertisement

    Ellátás külföldön: a szükséges ellátás

    Az orvosilag szükséges egészségügyi ellátások körének meghatározása az adott tagállam hatáskörébe tartozik, az ellátás szükségességéről kétség esetén az ellátást nyújtó orvos dönt.

    Mi történik, ha beüt egy daganatos betegség?

    Óriási érzelmi és anyagi teher is a rákbetegség, amely egyre több embert érint Magyarországon. Háromszázezer magyar ember szembesül ma azzal, hogy a terápiák sok százezres költsége mellett, a munkából való kiesés miatt, a jövedelme is alaposan lecsökken. (x)

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások