• Új influenza - Egy kínai vakcinából egy oltás is elég

    Szerző:
    WEBBeteg

    Kínában engedélyezték csütörtökön az első ottani gyártású vakcinát az új influenza ellen. A gyártó Sinovac szerint az oltóanyagból egyetlen adag is elég a védettség kialakulásához. Ez áttörést ígér a világjárványt okozó influenza elleni küzdelemben, mert eddig a szakértők többsége azt feltételezte, hogy az oltást kétszer kell majd beadni.

    "A Sinovac oltóanyagát hivatalosan jóváhagytuk" - jelentette be sajtóértekezleten Csang Vej, a kínai gyógyszer-engedélyezési hatóság bejegyzési főosztályának vezetője.

    Hirdetések

    Előtte a hatóság honlapján rövid közlemény jelent meg, amely szerint "a pekingi Sinovac cég oltóanyagának klinikai kipróbálása befejeződött, az eredmények szerint a vakcina nagyon biztonságos".

    A Sinovac már augusztus közepén, a klinikai kipróbálás után közölte, hogy a vakcinájából egy adag is kialakítja a védettséget. Ez nagy előnyt jelent, mert könnyebb a lakosság tömeges oltása egy olyan vakcinával, amelyet csak egyszer kell beadni, és persze ugyanannyi oltóanyagból kétszer annyi embernek jut.

    A Sinovac elnöke, Jin Vej-tung nemrég az AFP francia hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy "semmilyen negatív hatást sem tapasztaltunk, az oltóanyag biztonságos és megbízható".

    A kínai kormány év végére 65 millió ember beoltásával számol az 1,3 milliárdos lakosságból. Ez a népesség 5 százaléka.

    A kínai gyógyszerhatóság előtt még 9 másik gyógyszergyár újinfluenza-vakcinája vár engedélyezésre. A döntések szeptember közepére várhatók.

    25 gyógyszergyár teszteli az új influenza elleni vakcináját

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A világon 25 gyógyszergyár teszteli a világjárványos influenza elleni vakcináját. Az összes oltóanyag 80 százalékát 5 óriás cég fogja előállítani: a francia Sanofi-Pasteur, a brit GlaxoSmithKline és AstraZeneca, az amerikai Baxter és a svájci Novartis.

    Az Európai Unióban az oltóanyagokat legkorábban október végén engedélyezhetik. Ezt Jakab Zsuzsa, az európai gyógyszerhatóság elnöke közölte a héten. Az új influenza elleni védőoltás felnőtt klinikai tesztjei legkorábban szeptember végén vagy október elején érnek véget. Ezért az oltóanyag engedélyezése nem várható előbb, mint október vége - mondta.

    Az északi félteke gazdag országai összesen 1 milliárd adag oltóanyagra adtak már le rendelést a nagy gyáraknak.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme a leggyakoribb tévhitek.

    Európa keleti részén a legmagasabb az influenza-aktivitás

    Rendkívül intenzíven terjed az influenza Európa keleti részén, Ukrajna és Oroszország is erről adott jelentést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összefoglalójában. Magyarországon a 6. héten 43.700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Járvány idején a fertőzés megelőzésében az általános személyi higiénés magatartás a döntő, ennek egyik legegyszerűbb módja a rendszeres és alapos kézmosás.

    Több mint 20 százalékkal emelkedett az influenzás megbetegedések száma

    Az országban lassan terjed az influenza, országszerte 12 800, az előző héthez képest csaknem 22 százalékkal több beteget regisztráltak - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OKE) legfrissebb jelentésében.

    Az influenzaoltás ötven felett csökkenti a szívroham veszélyét

    Egy új kutatás szerint az influenza ellen védőoltás majdnem felére csökkentheti a szívroham valószínűségét az ötven év felettieknél.

    ÁNTSZ: egyre több az influenzás beteg

    Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is kimutatták - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

    Már lehet oltatni influenza ellen

    Bár az enyhe idő bizakodásra adhat okot, aligha úszhatjuk meg a valódi őszt, minden szépségével és betegeskedésével együtt. Még mielőtt azonban elrohannánk a drogériába a papírzsebkendő készleteket feltölteni, tegyünk egy rövid kitérőt a háziorvosnál, s kérjünk influenza elleni védőoltást!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.