• Hatmillió H1N1-elleni vakcinát rendel a kormány

    Szerző:
    WEBBeteg

    A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy 4+2 millió vakcinát rendel a H1N1 vírus elleni védekezés részeként az Omninvesttől összesen körülbelül 6 milliárd forint értékben - jelentette be az egészségügyi miniszter szerdán.

    Székely Tamás kifejtette: négymillió vakcinát a legveszélyeztetettebb rétegek kapnak - a hat hónap és három év közötti gyermekek, a terhes kismamák, a 65 éven felüliek, illetve a 60 év aluliak, akik egyéb a H1N1 fertőzést elősegítő betegségben szenvednek.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ezen belül 500 ezer oltóanyagot kapnak az ország működésében kiemelten fontos dolgozók, így például a betegekkel érintkező egészégügyi alkalmzottak, a rendfenntartó erők munkatársai, a stratégiai fontosságú vállalatok vezetői, illetve a közszolgáltatók munkatársai. A fennmaradó kétmillió vakcinát patikai forgalomba hozzák majd.

    A szakminiszter hangsúlyozta: az oltóanyagot a kormány az Ominvesttől rendeli a mindenkori influenza-ellenes oltóanyag áráért, ami körülbelül 1100 forint darabonként. A vállalat október első heteiben kezdi meg a szállítást és november végére áll rendelkezésre a teljes mennyiség.

    Arra a kérdésre, hogy miért nem írtak ki közbeszerzést a vakcinák beszerzésére Székely Tamás azt válaszolta: a piacon szereplő többi cég hasonló terméke négyszer annyiba kerülne, egy helyett két oltásból állna és csak februárra szállítanának.

    A szakminiszter elismerte ugyanakkor, hogy a hazai oltóanyag klinikai kísérletei még hátra vannak, de szerinte ez nem probléma. Székely Tamás arra a kérdésre, hogy mi történik ha a járvány "nem vár" októberig azt felelte: nagy valószínűséggel várni fog.

     Az új influenza tünetei és terjedése 

    A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. A betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak. Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.

    (Független Hírügynökség)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Emmi: a kormány biztosítja a gyermekeknek szükséges oltóanyagot

    Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága szerint átmeneti készlethiány alakult ki a gyermekkori védőoltásokhoz szükséges egyik oltóanyagból, azonban július 10-től kiszállították a tartalékot, a további oltóanyag-mennyiség kiszállítását pedig pénteken kezdik, és a vakcina hamarosan az ország minden részébe megérkezik.

    Influenza: Kapható lesz három komponensű oltóanyag

    Egyértelmű szakmai konszenzust ígért az őszi-téli influenza-helyzet kapcsán az egészségügyért felelős államtitkár. Szócska Miklós a parlament egészségügyi bizottságának szerdai ülésén úgy fogalmazott, az idei szezonra ugyan "nem kiáltanak farkast", de felkészültnek kell lenni.

    Hiány van az alapvető oltóanyagokból Németországban

    A Német Gyermekorvosok Szövetségének elnöke kedden nyilatkozatban tiltakozott amiatt, hogy nem állnak rendelkezésre azok az alapvető oltóanyagok, amelyek a csecsemők, illetve gyermekek számára elsődlegesen szükségesek.

    H1N1 - Amerikában lecsengőben az újinfluenza második hulláma

    A klinikai kísérleteket végző Quest Diagnostics szakemberei által közzétett jelentése, megerősíti az amerikai egészségügyi hatóságok arról szóló beszámolóját, hogy a vírus visszahúzódóban van, és második csúcspontját októberben érte el.

    H1N1 - Hogyan lehet hozzájutni az oltóanyaghoz?

    Olyan, központi patikák kijelölését kezdeményezi az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) vezetője, amelyekben folyamatosan kapható lesz a H1N1 elleni vakcina - értesült a WEBBeteg. Kárpáti Zsuzsanna a szaktárca vezetőjének intézkedésétől reméli, hogy megszűnik a jelenlegi kaotikus állapot.

    Influenza: jövő héttől olthatják a 3-18 éveseket

    Várhatóan a jövő héten a 3-18 éves korosztály, majd ezután a 6 hónapos és 3 év közöttiek új influenza oltóanyagának forgalomba hozatali engedélye is kiadható lesz. Erről Székely Tamás beszélt hétfőn a parlamentben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.