• Egy hónap alatt 360 ezer aláírás

    Szerző:
    WEBBeteg

    Már csaknem 360 ezer aláírást gyűjtöttek össze vasárnap délig a Liga Szakszervezetek, valamint szakmai és civil szervezetek az új egészségbiztosítási törvényt ellenző népszavazáshoz. Az eredmény a szervezőket is meglepte.

    Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke a Független Hírügynökségnek azt mondta: ez az eredmény bizonyítja, hogy a társadalom támogatja a népszavazási kezdeményezést, és bízik abban, hogy a törvény hétfői szavazása előtt a kormánypárti képviselők átgondolják, hogy ha igennel voksolnak, akkor nem a választókat képviselik.

    Hirdetések

      Az íveken szereplő kérdés

    Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több biztosítós egészségbiztosítást?

    A szakszervezeti vezető úgy véli: ha a kormány annyira biztos saját álláspontjában, akkor magának kellene kezdeményeznie a törvényt megerősítő népszavazást. Gaskó István szerint ezzel egyrészt visszajelzést kapnának a közvéleménytől, másrészt pedig megspórolnának 5 milliárd forintot, hiszen ebben az esetben a voksolást össze lehetne vonni a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló, március 9-i népszavazással.

    A gyűjtésben a Liga Szakszervezetek mellett az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ), a TB Mentők (Humanista Mozgalom, Védegylet, Nagycsaládosok Országos Egyesülete), a Magyar Kommunista Munkáspárt, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, az Élőlánc Magyarországért, valamint egyéb civil szervezetek és magánszemélyek vettek részt.

    A referendumot még tavaly kezdeményezte két magánszemély, Albert Zsolt és felesége. Kérdésüket jóváhagyta az Országos Választási Bizottság és az Alkotmánybíróság is.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Rászoruló gyerekeknek gyűjt az Ökumenikus Segélyszervezet

    Rászoruló, nélkülöző gyerekeknek gyűjt az Ökumenikus Segélyszervezet az idén negyedik alkalommal elindított Felhőtlen gyermekkor kampánya során - közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

    Gyermekintenzív osztály javára gyűjtenek az orvostanhallgatók

    Évente több száz (negyedmillió gyereklakosra jutó súlyos betegről van szó) súlyosan beteg gyermek gyógyulását segítheti az a betegőrző monitorrendszer, melyet a főként orvostanhallgatókból álló Medikus Zenekar március 19-i, zeneakadémiai jótékonysági koncertjének bevételéből vásárolnak a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának Intenzív Terápiás Osztályára

    Kell egy ház! - Országos vándorkiállítás indult a Démétér Házért

    Koszticsák Szilárd, az MTVA/MTI fotóriporterének a csontvelő-átültetésen átesett, orvosi felügyeletet igénylő gyerekek részére fenntartott Démétér Ház életét és működését bemutató fotóiból rendezett kiállítássorozat indult útjára szerdán Szegeden. A kezdeményezéssel a budapesti Szent László Kórházban működő intézmény új szárnyának felújítására gyűjtenek.

    Gyűjtést indított a Magyar Vöröskereszt Haiti támogatására

    Gyűjtést indított a Magyar Vöröskereszt, hogy segítse a Matthew hurrikán okozta katasztrófa áldozatait, a karibi térségben.

    Kortárs művészeti aukcióval gyűjtenek transzplantált gyerekek táborozására

    Kortárs festő, szobrász és fotóművészek alkotásaiból rendez árverést a Transzplantációs Alapítvány a Megújult Életekért szervezet, amely a keddi aukció bevételét szervátültetett gyerekek élményterápiás-rehabilitációs táborozására fordítja.

    Április 10-én benyújthatják az aláírásokat

    Csak akkor állnak el a "TB-mentő" népszavazástól a kezdeményezők, ha a kormány hatálytalanítja a biztosítás privatizációjáról szóló törvényt, és garantálja, hogy öt évig nem kezdeményez hasonló jogszabályt - jelentette be Gaskó István pénteken.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.