• Franciaország mindenkit be akar oltani új influenza ellen

    Szerző:
    WEBBeteg

    A 64 milliós Franciaország 94 millió adag sertésinfluenza-oltást rendelt meg, plusz 36 milliót lefoglalt, jelentette be az egészségügyi miniszter, Roselyne Bachelot. A rendelés értéke 1 milliárd euró (274 milliárd forint).

    A vakcinát október és január között fogják a gyártók leszállítani. A 94 millió adagból 28 milliót gyárt a francia székhelyű Sanofi-Pasteur, 50 milliót a brit GlaxoSmithKleine, 16 milliót a svájci székhelyű Novartis. Franciaország ezen kívül opciót jelentett be 28 millió adagra a Sanofi-Pasteurnél és 8 millióra a Novartisnál.

    Hirdetések

    Így tehát szükség esetén minden lakót beoltanak. Az oltást kétszer kell beadni néhány hét különbséggel. A költséget az állami és a magán társadalombiztosítók közösen fedezik. Az oltást külön erre a célra kijelölt központokban fogják beadni.

     Hatástalan az új vírus elleni egyik gyógyszer? Az ÁNTSZ cáfol

    Továbbra is hatékony az új influenza ellen ajánlott mindkét antivirális szer - ez derül ki az ÁNTSZ csütörtöki közleményéből. Ezzel cáfolták azokat az állításokat, miszerint az A(H1N1) vírus úgy alakult át, hogy az egyik gyógyszerre már rezisztens lett.

    A francia egészségügyi miniszter közlése szerint szakértők most dolgozzák ki a prioritásokat, hogy kiket oltsanak be elsőkként. Valószínű, hogy az egészségügyi dolgozók, a terhes nők, a gyerekek és a krónikus betegek kapnak elsőséget. De a párizsi kormánynak az a célja, hogy mindenki hozzájuthasson az oltáshoz, akinek szüksége van rá.

    Jövő hét végétől a francia gyógyszertárakban receptre antivirális tablettát és ingyenes orrszájmaszkot is árusítanak.

    Magyarországon a lakosság fele kaphat védőoltást

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Franciaországban eddig 600 bizonyított fertőzést okozott az új H1N1-es influenzavírus, de haláleset nem történt.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az oltóanyagnak szeptemberre kell elkészülnie. A WHO korábban megállíthatatlannak minősítette a világjárványt.

    Magyarországon az egészségügyi vezetők a lakosság 50-60 százalékának beoltását szeretnék, jelentette ki a Független Hírügynökségnek csütörtökön Falus Ferenc országos tisztifőorvos.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme a leggyakoribb tévhitek.

    A nátha és az influenza hatékony megelőzése

    Főként ősszel és télen szenvednek sokan a vírusfertőzés következtében kialakuló nátha, azaz a megfázás tüneteitől. Nem létezik olyan módszer, amivel a megfázás teljes bizonyossággal megelőzhető lenne, ám mégis tehetünk a kockázat csökkentése érdekében. Az influenza ellen azonban van védőoltás, amelynek beadatása az influenza elleni védekezés leghatékonyabb módja.

    Influenza elleni védőoltás: kockázat vagy védelem?

    Vannak, akik feleslegesnek vagy károsnak ítélik, mások a tűtől félnek - számos oka lehet annak, hogy az éves influenza elleni védőoltást a legtöbben a végtelenségig halasztják. Ám az influenza súlyos betegség, ezért javasolják a szakértők a magas kockázatú csoportba tartozók számára a védőoltást.

    Mire kell figyelni influenzajárvány idején?

    Az utóbbi évekhez képest korábban érkezett az influenza Európába, így hazánkba is. Járvány idején a fertőzés megelőzésében az általános személyi higiénés magatartás a döntő, ennek egyik legegyszerűbb módja a rendszeres és alapos kézmosás.

    7 tény az influenzáról

    A minden évben jelentkező influenzajárvány ellen nemcsak lehet, de érdemes is védekezni, és az sem árt, ha eloszlatunk néhány tévhitet.

    Influenza szövődménye is lehet: a tüdőgyulladás

    Tévhit, hogy a tüdőgyulladás ma már veszélytelen, antibiotikumokkal könnyedén gyógyítható betegség. Kevesen tudják, de valójában ez a betegség a 10. leggyakoribb halálok világszerte. A tünetekről és a kezelésről dr. Potecz Györgyit, a Dr.Laslo Tüdőközpont tüdőgyógyászát kérdeztük.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.