• Közel kétszáz településen védőnők végzik a méhnyakszűrést

    Szerző:
    WEBBeteg

    Felkészített védőnők végzik a méhnyakrák szűrést több mint 160 településen június és szeptember között az ÁNTSZ és az Országos Onkológiai Intézet közös programjában.

    Olyan helyekre jutnak el így a szakemberek, ahol a tapasztalatok szerint nem járnak a nők rendszeresen nőgyógyászati ellenőrzésre. 110 védőnő vett részt képzésben, legtöbben Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyéből jelentkeztek a programra.

    Hirdetések

    Méhnyakrák; Forrás:www.humanillnesses.com
    Méhnyakrák
    Forrás
    Magyarországon körülbelül 500-an halnak meg évente a korai szakaszában gyógyítható betegségben.

    Odor Andrea, országos vezető védőnő a mintaprogramról szóló szerdai sajtótájékoztatón elmondta: lezárult a Védőnői Méhnyakszűrő Programra jelentkező 110 védőnő képzése.

    Június és szeptember között 168 településen végeznek majd szűrővizsgálatot a programban résztvevők.

    A tapasztalatok szerint a kistelepüléseken élők csak ritkán mennek el nőgyógyászati vizsgálatra, így közöttük a leggyakoribb a halállal végződő méhnyakrák.

    Ezért fontos, hogy ezeken a helyeken is megszólítsák a nőket, illetve, hogy lehetőségük legyen helyben elvégeztetni a vizsgálatot - emelte ki Odor Andrea. Hozzátette: 30 ezer meghívót küldtek ki 25-65 év közötti nőknek, és összesen 22 ezer mintavételt tudnak elvégezni.

    Legtöbben Szabolcsból, Zalából és Vas megyéből jelentkeztek

    Legtöbb védőnő egyébként Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyéből jelentkezett, de Vas megye kivételével mindenhonnan volt érdeklődő. A tervek szerint folytatódik a program, csaknem száz újabb védőnő szeretne részt venni a képzésben.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik

    Az országos vezető védőnő arról is beszélt, hogy a védőnők feladata a kenet levétele, és a visszaérkező citológiai lelet eredményét is ők közölik a vizsgált nővel. Ha valamilyen betegség gyanúja felmerül, akkor nőgyógyászati szakrendelésre utalják a beteget, és később is figyelemmel kísérik ellátását.

    Falus Ferenc országos tiszti főorvos megjegyezte, hogy Európa számos országában már bevett gyakorlat, hogy ezeket a szűrővizsgálatokat a védőnők végzik, így csökken az orvosok leterheltsége.

    Annak a veszélye pedig nem áll fenn, hogy "elveszik az orvosok kenyerét", hiszen pont olyan nőkhöz próbálnak eljutni a programmal, akik nem látogatják a nőgyógyászati rendeléseket - fogalmazott.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A HPV-oltás biztonságos és hatékony

    A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás biztonságos és hatékony védelmet nyújt a fiatal lányok és nők számára a méhnyakrák kórokozója ellen - derült ki egy új, független tanulmányból, amely megerősítette az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi megállapításait.

    A HPV elleni védőoltás

    A HPV (humán papillomavírus) okozta fertőzés sajnos egyre gyakoribb. A HPV a méhnyakrák kórokozója, mely ellen létezik védőoltás. A HPV elleni védőoltás széles körben javasolt, legideálisabb esetben a szexuális élet megkezdése előtt, hiszen a HPV elleni oltás szempontjából azok a legalkalmasabbak, akik még nem élnek szexuális életet. De a HPV elleni oltás beadatása minden szexuálisan aktív nőnek ajánlott.

    Aggódjak, ha P3 lett a rákszűrésem eredménye?

    Az évenkénti méhnyakrák szűrése minden nő esetén igen nagy jelentőséggel bír, hiszen a korai stádiumban végzett kezelés a kulcs a teljes gyógyuláshoz. Ehhez viszont rendszeres ellenőrzés javasolt, hogy mihamarabb fény derülhessen az esetleges problémákra. Azonban sokaknál nagy kérdőjeleket jelent, ha P3 eredmény áll a papírjukon. Hogy ez pontosan mit is jelent, és hogy van-e ok aggodalomra, arról dr. Hernádi Balázs nőgyógyászati onkológus beszélt.

    A koraszülött gyerekekről

    A koraszülött babák éretlenségükből adódóan a külvilághoz nehezebben alkalmazkodnak, amely aztán több betegség kialakulásának a veszélyével járhat. Figyelem! A megelőzésnek már a terhesség előtt el kell kezdődnie!

    Átadták a Védőnők a gyermekáldásért díjat

    Páratlan önzetlenségük és maximális hivatástudatuk miatt kaptak kitüntetést azok a védőnők, akik sokat tettek nemcsak a várandósok és szoptatós kismamák, valamint az újszülöttek érdekében, hanem eredményesen foglalkoztak olyan párokkal is, akiknél nem volt fogamzás és szerettek volna kisbabát. A kitüntetést Ács Rozália és Terényiné Bicsák Ágnes vehették át Novák Katalintól, az EMMI Család és Ifjúsági ügyekért felelős államtitkárától.

    Idén is kérhető hetedikes lányoknak a méhnyakrák elleni ingyenoltás

    Idén is kérhető iskolás lányoknak a méhnyakrák elleni védőoltás - mondta az egészségügyért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.