Közel kétszáz településen védőnők végzik a méhnyakszűrést

Független Hírügynökség
megjelent:

Felkészített védőnők végzik a méhnyakrák szűrést több mint 160 településen június és szeptember között az ÁNTSZ és az Országos Onkológiai Intézet közös programjában.

Olyan helyekre jutnak el így a szakemberek, ahol a tapasztalatok szerint nem járnak a nők rendszeresen nőgyógyászati ellenőrzésre. 110 védőnő vett részt képzésben, legtöbben Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyéből jelentkeztek a programra.

Magyarországon körülbelül 500-an halnak meg évente a korai szakaszában gyógyítható betegségben.

Odor Andrea, országos vezető védőnő a mintaprogramról szóló szerdai sajtótájékoztatón elmondta: lezárult a Védőnői Méhnyakszűrő Programra jelentkező 110 védőnő képzése.

Június és szeptember között 168 településen végeznek majd szűrővizsgálatot a programban résztvevők.

A tapasztalatok szerint a kistelepüléseken élők csak ritkán mennek el nőgyógyászati vizsgálatra, így közöttük a leggyakoribb a halállal végződő méhnyakrák.

Ezért fontos, hogy ezeken a helyeken is megszólítsák a nőket, illetve, hogy lehetőségük legyen helyben elvégeztetni a vizsgálatot - emelte ki Odor Andrea. Hozzátette: 30 ezer meghívót küldtek ki 25-65 év közötti nőknek, és összesen 22 ezer mintavételt tudnak elvégezni.

Legtöbben Szabolcsból, Zalából és Vas megyéből jelentkeztek

Legtöbb védőnő egyébként Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyéből jelentkezett, de Vas megye kivételével mindenhonnan volt érdeklődő. A tervek szerint folytatódik a program, csaknem száz újabb védőnő szeretne részt venni a képzésben.

Az országos vezető védőnő arról is beszélt, hogy a védőnők feladata a kenet levétele, és a visszaérkező citológiai lelet eredményét is ők közölik a vizsgált nővel. Ha valamilyen betegség gyanúja felmerül, akkor nőgyógyászati szakrendelésre utalják a beteget, és később is figyelemmel kísérik ellátását.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos megjegyezte, hogy Európa számos országában már bevett gyakorlat, hogy ezeket a szűrővizsgálatokat a védőnők végzik, így csökken az orvosok leterheltsége.

Annak a veszélye pedig nem áll fenn, hogy "elveszik az orvosok kenyerét", hiszen pont olyan nőkhöz próbálnak eljutni a programmal, akik nem látogatják a nőgyógyászati rendeléseket - fogalmazott.

(FH)

Cikkajánló

Méhnyakrák - Kis figyelemmel megelőzhető

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Méhnyakrák
A méhnyakrák már korai stádiumban is jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel akár végleges gyógyulás is elérhető. Ennek ellenére a méhnyakrákos megbetegedés napjainkban is kiemelkedő helyet foglal el a halálozási statisztikákban, mivel sok nő nem vesz részt rendszeresen a szűrővizsgálatokon.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Nőgyógyászati Központ - Dr. Hernádi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.