• MSZP: Az áfaemelés nem érinti a gyógyszerek árát

    Szerző:
    WEBBeteg

    A gyógyszerek áfáját nem érinti a júliustól hatályos áfaemelés, a patikaszerek maradnak a kedvezményezett, ötszázalékos áfakörben - mondta Schvarcz Tibor, az MSZP egészségpolitikai munkacsoportjának vezetője csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatóján.

    "Az áfaemelés abszolút semmilyen hatással nem lesz a gyógyszerek árának emelkedésére" - fogalmazott a politikus. Kijelentette: az Országgyűlés egészségügyi bizottsága kezdeményezi és támogatni fogja azt, hogy a nemzeti gyógyszerkészlet mennyisége ne legyen államtitok.

    Hirdetések

    Feloldják a gyógyszerkészlet titkosítását

    A Fidesz hetek óta azon az állásponton van, hogy a gyógyszerkészletek mennyiségére vonatkozó adatok ne képezzenek államtitkot. Mikola István, a párt szakpolitikusa szerdán úgy nyilatkozott, a titkosítás feloldását fogja kezdeményezni.

    Schvarcz Tibor egy kérdésre válaszolva közölte: Magyarország rendelkezik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott gyógyszerkészlettel. "Nem azért titkolózunk, mert van mit titkolni, hanem azért, mert törvényi előírás, és nem zárkózunk el attól, hogy ezt a részt feloldják" - tette hozzá.

    Gyógyszergazdaságossági törvénymódosítás?

    A szocialista politikus beszélt az Európai Bíróság gyógyszerellátással kapcsolatos, múlt héten született határozatáról. Mint mondta, a luxemburgi határozat - amely kimondja, hogy nem ellentétes a szabad letelepedés és a tőke szabad áramlásának jogával az, ha az állam kizárja a patikaalapítási jogból a nem gyógyszerész végzettségűeket - Magyarországra nézve nem mond ki jogalkotási kényszert, de a kérdéssel mindenképpen foglalkozni kell. Ezért - tette hozzá - a jövő héten egyeztetnek a gyógyszerészi kamarával és a minisztérium képviselőivel.

    Elképzelhető, hogy a tárgyalások után a gyógyszergazdaságossági törvényt egy-két ponton módosítani kell - fejtette ki.

    Minőségi ellátást a kórházakban!

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kórháztörvényről szólva a politikus beszámolt arról, hogy az európai átlaghoz képest sok a kórházi ágyak száma, azon belül pedig az aktív ágyak száma is.

    Nyomatékosította: senki, sem a szakma, sem a kormány nem akar kórházat bezárni, és kórházi ágyakat megszüntetni. Örömét fejezte ki Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség leendő elnökének minapi nyilatkozatával kapcsolatban, mert ezzel a szakma is elismerte, hogy a minőségi ellátás felé kell mozdulni.

    Schvarcz Tibor ismertetése szerint ennek megfelelően a minisztérium hamarosan kidolgozza az ellátásra vonatkozó minimumfeltételeket, amihez a kórházak működését és finanszírozását kötni lehet.Példaként hozta, hogy a kalocsai kórház gyermekosztályának működését azért függesztette fel az ÁNTSZ, mert nem volt megfelelő számú gyermekorvos. 

    A nemdohányzók védelméről szóló törvény kapcsán a szocialista képviselő elmondta, a törvényjavaslat elfogadásához kellő politikai támogatottságra van szükség.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Csökkentek a kórházi ellátással összefüggő járványok Magyarországon

    Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tájékoztatása szerint Magyarországon a 2015-ös adatokhoz képest negyedével csökkentek az egészségügyi ellátással közvetlen összefüggésben kialakuló járványok száma.

    40 milliárdos fejlesztéssel indul az Egészséges Budapest Program

    Már ebben az évben 40 milliárd forintot fordítanak a közép-magyarországi régió egészségügyi hálózatának rekonstrukciójára, ami a következő években a kormány további döntései nyomán 700 milliárdra is bővülhet - mondta Cserháti Pétert, az Egészséges Budapest Program miniszteri biztosa az MTI-nek pénteken.

    Kórházi nagyvizit - egy önkéntes ápoló tapasztalatai

    Mezős Balázs ötven hetet töltött az egészségügyben. Egy felmérés keretében kórházakban interjúztatott, majd önkéntes ápolói munkát vállalt. Az egy év során szerzett tapasztalatait gyűjtötte össze és publikálta. A projekt célja, hogy rávilágítson a kommunikáció fontosságára, és feltárja az egészségügyi rendszer szereplőinek egyéni felelősségét. Mi okozza az orvosok és betegek, orvosok és ápolók, ápolók és betegek közötti feszültségeket, melyek a leggyakoribb konfliktusforrások?

    Csaknem ötszáz gyógyszernek változik az ára

    Október elsejével csaknem ötszáz gyógyszernek változik az ára: 178 készítmény drágább, több mint 300 viszont olcsóbb lett.

    Mintegy hétszáz gyógyszer ára csökken októberben

    Csaknem hétszáz gyógyszer ára csökken átlagosan 13,5 százalékkal október 1-jével a legújabb gyártói vaklicit eredményeként - közölte az OrszágosEgészségbiztosítási Pénztár (OEP) csütörtökön az MTI megkeresésére.

    Kórházból kikerültem, ki segít otthon?

    Hétről-hétre megjelenő írásainkkal segíteni szeretnénk az egészségügy útvesztőiben eltévedt ápolásra szoruló emberek és szeretteik helyzetén, hogy a lehető legjobb megoldást megtalálják, melyre szükségük lehet az otthoni ellátás során.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.