• Érrendszeri rehabilitációs központ létesül Kapuváron

    Szerző:
    WEBBeteg

    Érrendszeri megbetegedésben szenvedők rehabilitációs központját alakítják ki a kapuvári kórházban; az egészségügyi létesítmény alapkövét pénteken tették le a rábaközi kisvárosban.

    A beruházáshoz 750 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert európai uniós forrásból, kormányzati társfinanszírozással a kapuvári önkormányzat a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében. 

    Hirdetések

    Az eseményhez kapcsolódva Hámori György (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI érdeklődésére elmondta: a projekthez a város 134 millió forint önrésszel járul hozzá. A rehabilitációs központ országosan egyedülálló szolgáltatásait a tervek szerint jövő év első felében már igénybe vehetik a rászorulók. A szénsavgázra alapozott komplex terápiát Magyarországon jelenleg egyedül Kapuváron végzik több mint negyven éve, sikerét hazai és nemzetközi szakmai körökben is elismerik.

    Szénsavgáz kúra

    A kapuvári Lumniczer Sándor Kórházban 1967 óta kezelik sajátos eljárással, úgynevezett szénsavgáz-fürdőkúrával az érszűkületben, végtagkeringési zavarban szenvedő betegeket. A fürdőhöz szükséges alapanyagot, a mínusz 79 Celsius-fokos szilárd szén-dioxidot - köznyelven szénsav-hónak is nevezik - a közeli Répcelakról szállítják naponta a kórházba. A szénsav-hó forró víz hozzáadására gyorsan párolog és sűrű szénsavgázt termel. A felszívódó gáz hatására a bőrerek kitágulnak és javul a keringés. 

    A rekonstrukciós program keretében új épületet emelnek. Földszintjén rendezik be a kezelőhelyiségeket, első és második emeletén pedig a fekvőbetegek részére kétágyas szobák, továbbá társalgó és kiszolgáló helyiségek kapnak helyet. A centrum egyszerre 130 fekvőbeteget fogadhat. A program keretében a három meglévő épület rekonstrukciójára is sor kerül.

    Amputációtól megmentett végtagok

    A kórházban 2007  tavaszán megszűnt az aktív ellátás, az egészségügyi tárca által is támogatott mostani fejlesztés azonban biztosítja az intézmény fennmaradását és további szakmai fejlődését. Hámori György polgármester úgy vélekedett: a gyógyászat és a gyógyturizmus ügyét szolgáló fejlesztés kedvezően befolyásolja Kapuvár jövőjét. A város első embere szólt arról is, hogy az egészségügyi létesítményt eddig is sokan keresték fel és a sajátos kezelés eredményeként sok beteg ember amputálásra ítélt végtagját sikerült megmenteni. A kezelést a társadalombiztosítás finanszírozza.

    Az alapkő-letételi ünnepségen részt vett egyebek között Kránitz László, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács tagja, MSZP-s országgyűlési képviselő és Ivanics Ferenc, a város fideszes országgyűlési képviselője.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága!

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    Megrendezik a világ első online Nemzetközi Diagnosztikai Bajnokságát

    A verseny során az orvostanhallgatók lehetőséget kapnak arra, hogy összehasonlítsák klinikai tudásukat és diagnosztikus képességeiket - ugyanazokat a virtuális betegeket kell legpontosabban, szakmailag megfelelő, de költség- és időhatékony módon diagnosztizálniuk.

    Robotok a sebészetben, bionyomtatás, NETpatika

    Milyen mértékben veszik át a feladatainkat a robotok? Mire lesz képes a 3D? Ki kell-e mozdulnunk, ha tablettákra lesz szükségünk? A következő 50 évben várható fejlődésekről, lehetőségekről tartott jövőkonferenciát a Pécsi Tudományegyetem.

    Érzékszervi hibás palackozott üdítőitalt kellett kivonni a forgalomból

    Közérdekű fogyasztói bejelentések alapján indított vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Fonyódi Ásványvíz Kft. által forgalmazott Jana eper és guava ízű üdítőitallal kapcsolatban. Az 1,5 literes kiszerelésű termékek egy részénél - a vásárlói jelzések szerint - vegyszerre emlékeztető, idegen szagot lehetett érezni, emellett opálos, úszó, lebegő pelyheket tartalmaztak. A problémát a hatóság akkreditált laboratóriumi vizsgálatai is megerősítették.

    Új, akadálymentes épületbe költözik jövőre a Győr-Moson-Sopron megyei rehabilitációs hatóság

    Megkezdődött és a jövő év nyarán be is fejeződik a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv szakértői bizottságainak, valamint a másodfokon eljáró hatóságnak otthont adó, új létesítmény építése.

    Egészségvárost építenek Csongrádon

    Hétmilliárd forintos beruházással egészségvárost építenek Csongrádon. A projektben rehabilitációs központot, idősek otthonát és szállodát építene a csongrádi önkormányzat és az Első Magyar Projektház Kft. (EMP)

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.