• Enyhül, de még nincs vége a járványnak

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az új influenzavírus világméretű terjedése lassul ugyan de a szakemberek szerint fel kell készülni a második hullámra, amely a tapasztalatok szerint sokkal erősebb lehet.

    A 20. század mindhárom nagy pándémiája az északi féltekén indult el egy tavasz végi enyhe járvánnyal. Ez igaz az 1918-19-es spanyol náthára is, amely legalább 40 millió (más becslések szerint 100 millió) embert vitt el. Csak annyi volt az eltérés, hogy a spanyol nátha nyáron tört ki.

    Hirdetések

    A világjárványok, a pándémiák általában egy enyhe előhírnökhullámmal kezdődnek, hívja fel a figyelmet John Oxford vezető brit virológus.

    A 20. században 1918-ban, 1957-ben, 1968-ban és 1989-ben is tavasz végén, nyár elején kezdett terjedni az új influenzavírus, amikor éppen véget ért az északi féltekén a szezonális influenzajárvány - húzza alá George Gehner, a sertésinfluenza szakértője.

    Nagy a valószínűsége egy második járványhullámnak

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mind Oxford, mind Gehner szerint nagy a valószínűsége, hogy a mostani új influenzavírus második hullámban is járványt fog okozni. A halálos esetek száma magasabb is lehet, mint most, de ezt előre nem lehet megmondani.

    A tudósok abban is egyetértenek, hogy még ha a második hullámban a kórokozó virulensebb lesz is (könnyebben fog betegíteni), a világ ma már sokkal felkészültebb, mint 1918-ban volt.

    Ma már sokat tudunk a fertőzés terjedéséről, rendelkezésre állnak antivirális gyógyszerek, és valószínűleg hamarosan lesz védőoltás is az új vírus ellen.

    Sok millió emberéletet menthetnek meg az antibiotikumok is, amelyek 1918-ban még nem léteztek. A spanyol nátha idején sokan a másodlagos bakteriális fertőzés által okozott tüdőgyulladásba haltak bele.

      Új influenza - WHO: 1124 megerősített megbetegedés

    A WHO előző napi mérlegében még 1085 megerősített fertőzés szerepelt, ami 39 új megbetegedést jelent. A betegség továbbra is 21 országban van jelen, a halálos áldozatokat és a legtöbb bizonyított fertőzést Mexikóból és az Egyesült Államokból jelentették. Mexikóban 590 megbetegedést és ebből 25 halálos esetet tartottak nyilván, míg az Egyesült Államokban 286 fertőzésről és ebből egy halálos kimenetelű megbetegedésről számoltak be.
    A WHO mérlege szerint a járványhelyzet az utóbbi 24 órában nem változott a két országban. Az elmúlt egy napban Kanadában észlelték a betegség számottevő terjedését. Az észak-amerikai országban jelenleg 140 bizonyított fertőzést tartanak nyilván.
    Európában a legtöbb megbetegedést Spanyolországból, Nagy-Britanniából és Németországból jelentették. Spanyolországban 54, Nagy-Britanniában 18, Németországban 8 bizonyított fertőzést regisztráltak. Franciaországban 4, Olaszországban 2, míg Írországban, Dániában, Hollandiában, Portugáliában, Svájcban és Ausztriában egy-egy megbetegedésről tudnak. Európán kívül Új-Zélandon 6, Izraelben 4, Salvadorban 2 ember kapta el az A típusú H1N1 vírust. Kínában (Hongkongban), Dél-Koreában, Costa Ricában és Kolumbiában egy-egy beteget regisztráltak. 
    Németországban a WHO adatainak közzététele után jelentették be, hogy Szász-Anhaltban új beteget vettek nyilvántartásba. Egy férfi kapta el a vírust, aki a hét közepén tért vissza Mexikóból. A magdeburgi egészségügyi minisztérium szerint állapota aggodalomra nem ad okot, kórházi kezelésre nincs szüksége. A korábbi nyolc megbetegedés Bajorországban, Brandenburgban és Hamburgban fordult elő, de a Robert Koch Intézet tájékoztatása szerint mindegyik enyhe lefolyásúnak tűnik. Dél-Korea is újabb megbetegedésről számolt be.
    A szöuli egészségügyi minisztérium szerint egy 44 éves apáca kapta el a vírust valószínűleg egy Mexikóban járt másik rendtársától, az első dél-koreai fertőzöttől, akit kedden már gyógyultan kiengedtek a kórházból.
    Kínában négy amerikai állampolgárt helyeztek vesztegzár alá az új influenza gyanújával Pekingben, illetve a déli Kuangtung (Goangdong) tartományban - jelentette be kedden a pekingi amerikai nagykövetség. Susan Stevenson követségi szóvivő szerint közülük két személyt már kiengedtek a karanténból. Részleteket személyiségi jogokra hivatkozva nem hozott nyilvánosságra. (MTI)

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Vélhetően megfejtették a spanyolnátha rejtélyét amerikai tudósok

    Megfejtették az 1918-ban több tízmillió emberéletet követelő influenzajárvány pusztító erejének rejtélyét amerikai kutatók, akik a vírus eredetére, valamint arra keresték a választ, hogy miért volt olyan gyilkos a kór, amelynek főként fiatalok estek áldozatául.

    H1N1 - A fiatal, egészséges embereket veszélyeztet

    Az ENSZ szakosított szervezete, a WHO adatai szerint a H1N1-pandémia halálos áldozatainak száma eddig hivatalosan 17.700, ám legalább további egy-két évre van szükség a valós adatok megállapításához.

    H1N1 - Világjárvány vagy mégsem az?

    A 45 éves Bagonyai Attila január elején, 18 napos kezelés után hunyt el a nagykanizsai kórház intenzív osztályán, egyelőre nem igazoltan a H1N1 vírus fertőzésének következményeként.

    Hogyan terjed és fertőz a H1N1?

    A főként 50 év alattiakat megbetegítő új influenza az esetek jelentős részében magától, egyéb influenzás megbetegedéshez hasonlóan 5-7 nap alatt gyógyul.

    "Megjósolták" a világjárványt

    Már jóval az ezredforduló előtt megjósolták egy esetleges világjárvány kialakulásának lehetőségét. A WHO szinte havonta figyelmeztette az embereket egy világméretű járvány veszélyének lehetőségéről.

    A spanyolnátha titkai

    Máig fennmaradt az a vírusdinasztia, mely az 1918-as spanyolnátha-világjárványt okozó influenzavírustól származik - közölték amerikai virológusok a New England Journal of Medicine című szaklap kedden megjelent számában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.