• H1N1 - több mint 1000 megbetegedés világszerte

    Szerző:
    WEBBeteg

    Több mint ezren betegedtek meg eddig világszerte az új típusú influenzában - közölte hétfőn az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC).

    Európában 79, Európán kívül 929, azaz világszerte 1008 megerősített fertőzésről tudnak - jelentette be az Európai Unió ügynökségeként működő ECDC. Az általa közölt adat eltér az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett adataitól. A WHO szerint összesen 985 megerősített fertőzést regisztráltak eddig világszerte. A betegség halálos áldozatainak száma mindkét kimutatás szerint 26.

    Hirdetések

     A sertésinfluenza tünetei és terjedése 

    A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak. Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.
    A 79 európai fertőzött több mint felét (44) Spanyolországból jelentették. Nagy-Britanniában 18, Németországban 8 megerősített fertőzést regisztráltak. A többi érintett országban csak szórványosan fordult elő egy-egy megbetegedés. Húsz gyanús európai esetet még vizsgálnak - tette hozzá a stockholmi székhelyű ECDC.

    Az ECDC beszámolója után jelentette be a francia egészségügyi miniszter, hogy két, Mexikóból hazatért fiatal turista is megfertőződött a vírussal. A két új fertőzéssel együtt négy megerősített megbetegedést regisztráltak eddig Franciaországban.

    Portugáliában hétfőn hivatalosan megerősítették az első új típusú influenzás esetet: a beteg - egy 30 éves nő - mexikói nyaralásából tért vissza nemrég hazájába. Két újabb, új típusú influenzás megbetegedést regisztráltak Olaszországban.

    Az egészségügyi minisztérium hétfői közlése szerint egy 16 éves lányt és egy 11 éves fiút kezelnek vírusellenes szerekkel római kórházakban. Ezzel négyre nőtt az országban az új influenzavírus által okozott ismert megbetegedések száma. Ezek az esetek sem szerepelnek még az ECDC statisztikájában.

    Karantén egy svájci laktanyában

     Állati vírusok

    Zoonózisnak nevezzük azt a jelenséget, amikor egy állati kórokozó emberbe kerülve betegséget idéz elő. A vírusok veszélye abban rejlik, hogy genetikai szerkezetük nagyon változékony, és mérhetetlenül egyszerű a felépítésük. . >>Bővebben a vírusok átalakulásáról és terjedéséről
    Karanténba helyezték egy svájci laktanya mind a 250 katonáját az ország nyugati részén fekvő Fribourgban, mert ketten közülük gyaníthatóan megfertőződtek az új típusú influenzavírussal - közölte a szövetségi védelmi, polgári védelmi és sportminisztérium.

    Az nem derül ki a közleményből, hogy a szóban forgó két katona járt-e a közelmúltban a járványtól leginkább sújtott országok valamelyikében, Mexikóban vagy az Egyesült Államokban. Szórványosan előfordultak olyan esetek is, amikor az európaiak valamely honfitársuktól, nem pedig mexikói utazásuk alatt kapták el a vírust. Németországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában nyolc ember fertőződött meg ilyen módon. Magyarországon még nem okozott megbetegedést az új influenzavírus.

    946 fertőzés Európán kívül

    Az ECDC szerint Európán kívül 946 fertőzésről tudnak az egészségügyi hatóságok, ebből 590-ről Mexikóban, 226-ról az Egyesült Államokban és 101-ről Kanadában. Nem az új influenzában hunyt el az a beteg a törökországi Antalya tartományban, akiről korábban ezt gyanították - mondta hétfőn egy török kórházi szóvivő.

    Különrepülőgépet meneszt a mexikói kormány a latin-amerikai ország állampolgáraiért Kínába. Mexikó pekingi nagykövete szerint honfitársai hátrányos megkülönböztetést szenvednek el az ázsiai országban az új vírus mexikói eredete miatt.

    A kínai hatóságok már a repülőtéren elkülönítik a mexikóiakat. Egyeseket közülük kórházba vittek, másokat egy pekingi külvárosi szállodában helyeztek el - mondta el Jorge Guajardo nagykövet egy vasárnapi interjúban.

    Kinyitnak a vendéglők és kávéházak Mexikóban

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mexikó fővárosában szerdán kinyithatnak az influenzajárvány miatt bezárt vendéglők és kávéházak, de a megszokott hétköznapi rend csak fokozatosan tér vissza a szolgáltatásokban - jelentették be hétfőn az illetékesek.

    Május 6-án felújíthatják munkájukat az éttermek, de továbbra is teljesíteniük kell az egészségügyi hatóságok követelményeit. A múzeumok, könyvtárak és kegyhelyek kapui csütörtökön nyílnak meg, a moziknak, színházaknak és zenés mulatóknak még várniuk kell, az iskolákról pedig később döntenek - tájékoztatta a sajtót José Ávila, a polgármester helyettese.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Rett-szindróma

    Dr. Debreczeni Anikó

    Általában a szokottnak megfelelő a fejlődés 1 éves korig, de ekkor megreked.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A cukorbetegség és a nemi betegségek kapcsolata

    A cukorbetegség a fertőzések kialakulására hajlamosíthat. A fertőző ágensek könnyen megtelepedhetnek a cukorbeteg gazdaszervezetben, a vírusos, bakteriális, gombás és protozoon okozta nemi úton terjedő fertőzések egyaránt nagyobb rizikóval alakulhatnak ki cukorbetegeknél.

    Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról venni

    Fiatalabb korban az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig rengeteg ok van arra, hogy ne csak az idősebbek figyeljenek jobban egészségükre - következzenek azok a tünetek, amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

    A WC-ülőke és a fertőzések - Ezért fontos az elővigyázatosság

    A gyakorlatban többnyire a látványosan piszkos helyeken van esély komolyabb fertőzést kapni, ám vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC-ülőkén nem volt látható látványos kosz vagy folyadék.

    Bárányhimlő felnőttkorban

    A bárányhimlő - bár ritkábban, mint gyermekkorban - felnőttkorban is előfordulhat. A betegséggel szemben csak azok védettek, akik gyermekként már átestek a fertőzésen, illetve jelentősen kisebb a fertőzés esélye azok körében, akik megkapták a bárányhimlő elleni védőoltást.

    A köröm betegségei: Mire utalnak?

    A köröm kültakarónk része, eltérései számos betegség velejárói lehetnek. A köröm hetente körülbelül egy millimétert nő, a kéz középső ujján a leggyorsabban.

    Sertésinfluenza: újabb megbetegedések és "névváltozás"

    Három újabb megerősített sertésinfluenzás esetről tudnak Nagy-Britanniában - ezt maga a miniszterelnök, Gordon Brown jelentette be szerdán.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.