• Sertésinfluenza: újabb megbetegedések és "névváltozás"

    Szerző:
    WEBBeteg

    Három újabb megerősített sertésinfluenzás esetről tudnak Nagy-Britanniában - ezt maga a miniszterelnök, Gordon Brown jelentette be szerdán.

    Az Egészségügyi Világszervezet kedd esti hivatalos összesítésében még csak 2 brit bizonyított megbetegedés szerepelt. Az egyik új beteg egy 12-éves kislány a délkelet-angliai Torbayben, a másik kettő felnőtt Birminghamben, illetve Londonban.

    Hirdetések

     A sertéshús nem fertőz

    A sertéshús nem fertőz, sőt, semmiféle élelmiszerrel nem terjed az influenzavírus, csak cseppfertőzéssel - fogalmaz a magyar Agrárkamara közleménye.

    Mindhárom páciens a közelmúltban Mexikóban járt, ahol az új sertésinfluenza-vírus először felbukkant. Mindannyiuknak csak enyhébbek a tüneteik, és jól reagálnak a kezelésre, mondta a brit kormányfő. A beteg kislány iskoláját átmenetileg bezárták, a tanulónak antivirális gyógyszert adnak.

    Brown közölte, hogy Nagy-Britannia 35 millióról 50 millió adagra akarja felemelni az antivirális gyógyszertartalékát. Az egészségügyi dolgozók számára több millió orrszájmaszkot rendeltek. A brit repülőtereken és más határátkelőhelyeken erősítették az ellenőrzést.

     "Új influenzavírus"

    Az Európai Bizottság megerősítette szerdán: úgy döntött, hogy ezentúl nem a sertésinfluenza vírusának, hanem "új influenzavírusnak" nevezi azt a vírust, amely a Mexikóból kiinduló járványt okozza. Andrulla Vasziliu egészségügyi biztos szóvivője azzal indokolta a döntést, hogy így elkerülhető a zűrzavar az állatbetegség és az emberi megbetegedés megnevezésében, illetve mérsékelhető a sertéstenyésztő ágazatnak okozott kár. Azt nem tudta megmondani, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) helyesli-e ezt a döntést. (MTI)

    Spanyolországban négy, Ausztriában egy beteget tartanak nyilván

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Spanyolországban 2-ről 4-re emelkedett a bizonyított sertésinfluenzás megbetegedések száma, jelentette be szerdán az egészségügyi minisztérium. A feltételezett esetek száma pedig 32-ről 59-re nőtt.

    "A betegek állapota nem súlyos, jól reagálnak a kezelésre" - tette hozzá a közlemény.

    Spanyolországban hétfőn jelentették be az első bizonyított megbetegedést, ezzel Spanyolország volt az első európai állam, ahol a sertésinfluenza felbukkant.

    Az osztrák egészségügyi minisztérium szerdán bejelentette az első bizonyított ausztriai sertésinfluenzás esetet. A beteg egy 28 éves nő, akinek pozitív a tesztje.

    A nő nemrég Guatemalában járt, és útközben megállt Mexikóban.

    Négy másik sertésinfluenza-gyanús páciens lelete negatív lett. Három bécsi volt, egy felső-ausztriai.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Elváltozások a férfi nemi szervén - Minden, amit szégyell megkérdezni

    Csomó, duzzanat, piros foltok, váladék, gyulladás, kivörösödés a péniszen. Sok férfi találkozik élete során hasonló tünetekkel, ám sajnos csak kevesen fordulnak szakértőhöz. Válogatás az Orvos válaszol rovat kérdései közül.

    A gyakori fertőzések immunhiányos betegséget jelezhetnek

    Immunhiányos betegség esetén az immunrendszer egy része nem látja el tökéletesen feladatát. Ha a hiányzó működés, vagy a nem megfelelő funkció oka öröklött - a születéskor már meglevő - elsődleges vagy veleszületett immunhiányról beszélünk. A tünetek már csecsemőkorban jelentkezhetnek, de olyan is előfordul, hogy akár évtizedekig lappanganak.

    Influenza elleni védőoltás: kockázat vagy védelem?

    Vannak, akik feleslegesnek vagy károsnak ítélik, mások a tűtől félnek - számos oka lehet annak, hogy az éves influenza elleni védőoltást a legtöbben a végtelenségig halasztják. Ám az influenza súlyos betegség, ezért javasolják a szakértők a magas kockázatú csoportba tartozók számára a védőoltást.

    A megfázás is lehet fertőző betegség?

    Szeretném megtudni, hogy a megfázást is vírus okozza? Sokszor hallom a barátaimtól, hogy csak megfáztak és az nem is fertőző. Én mégis úgy gondolom, hogy azt is el lehet kapni. Igaz ez? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A torokfájás és kezelése gyermekeknél

    A torokfájást a torok vagy más néven garat gyulladása okozza, amit általában vírus- vagy baktériumfertőzések, ritkábban sérülések váltanak ki.

    Utazók hasmenése

    Az utazáshoz kapcsolódó hasmenéses megbetegedéseknek nagy részét el lehet kerülni néhány egyszerű szabály szem előtt tartásával, még akkor is, ha olyan helyre utazunk, ahol kérdéses a köztisztaság.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.