Sertésinfluenza: újabb megbetegedések és "névváltozás"

Független Hírügynökség
megjelent:

Három újabb megerősített sertésinfluenzás esetről tudnak Nagy-Britanniában - ezt maga a miniszterelnök, Gordon Brown jelentette be szerdán.

Az Egészségügyi Világszervezet kedd esti hivatalos összesítésében még csak 2 brit bizonyított megbetegedés szerepelt. Az egyik új beteg egy 12-éves kislány a délkelet-angliai Torbayben, a másik kettő felnőtt Birminghamben, illetve Londonban.

A sertéshús nem fertőz

A sertéshús nem fertőz, sőt, semmiféle élelmiszerrel nem terjed az influenzavírus, csak cseppfertőzéssel - fogalmaz a magyar Agrárkamara közleménye.

Mindhárom páciens a közelmúltban Mexikóban járt, ahol az új sertésinfluenza-vírus először felbukkant. Mindannyiuknak csak enyhébbek a tüneteik, és jól reagálnak a kezelésre, mondta a brit kormányfő. A beteg kislány iskoláját átmenetileg bezárták, a tanulónak antivirális gyógyszert adnak.

Brown közölte, hogy Nagy-Britannia 35 millióról 50 millió adagra akarja felemelni az antivirális gyógyszertartalékát. Az egészségügyi dolgozók számára több millió orrszájmaszkot rendeltek. A brit repülőtereken és más határátkelőhelyeken erősítették az ellenőrzést.

"Új influenzavírus"

Az Európai Bizottság megerősítette szerdán: úgy döntött, hogy ezentúl nem a sertésinfluenza vírusának, hanem "új influenzavírusnak" nevezi azt a vírust, amely a Mexikóból kiinduló járványt okozza. Andrulla Vasziliu egészségügyi biztos szóvivője azzal indokolta a döntést, hogy így elkerülhető a zűrzavar az állatbetegség és az emberi megbetegedés megnevezésében, illetve mérsékelhető a sertéstenyésztő ágazatnak okozott kár. Azt nem tudta megmondani, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) helyesli-e ezt a döntést. (MTI)

Spanyolországban négy, Ausztriában egy beteget tartanak nyilván

Spanyolországban 2-ről 4-re emelkedett a bizonyított sertésinfluenzás megbetegedések száma, jelentette be szerdán az egészségügyi minisztérium. A feltételezett esetek száma pedig 32-ről 59-re nőtt.

"A betegek állapota nem súlyos, jól reagálnak a kezelésre" - tette hozzá a közlemény.

Spanyolországban hétfőn jelentették be az első bizonyított megbetegedést, ezzel Spanyolország volt az első európai állam, ahol a sertésinfluenza felbukkant.

Az osztrák egészségügyi minisztérium szerdán bejelentette az első bizonyított ausztriai sertésinfluenzás esetet. A beteg egy 28 éves nő, akinek pozitív a tesztje.

A nő nemrég Guatemalában járt, és útközben megállt Mexikóban.

Négy másik sertésinfluenza-gyanús páciens lelete negatív lett. Három bécsi volt, egy felső-ausztriai.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.