• Sertésinfluenza: Ferihegyen hőkamerás szűrésre készülnek

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ferihegyen kihelyezték azokat a figyelemfelhívó plakátokat, amelyek arról tájékoztatják az érkezőket, hogy ha rosszul érzik magukat, jelentkezzenek a reptér egészségügyi szolgálatánál; hamarosan hőkamerás kapukat is felállítanak.

    Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati kapcsolatok igazgatója a repülőtéri sajtótájékoztatón elmondta: a plakátok mellett információs pultokat is kihelyeztek, ahol az önként jelentkezőket kikérdezik egészségi állapotukról.

    Hirdetések

    A plakátok három - német, angol és magyar - nyelvűek és a következő olvasható rajtuk: "Mexikóban jártak figyelmébe! Kérjük, saját és a közösség érdekében jelentkezzen a repülőtéri járványügyi szolgálatnál! Útlevélvizsgálatra vagy csomagjáért csak az egészségügyi kontroll után menjen."

     Pánikkeltés vagy jogos félelem?

    Mostanában sokat cikkeztek egy világméretű mutáns influenzajárvány kitöréséről. Vajon nem csak pánikkeltésről van szó? A WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül. >>A pandémia esélyeiről
    Falus Ferenc országos tiszti főorvos hozzátette: akiknél a válaszadás után felmerül a gyanú a fertőzésre, a Szent László Kórházba viszik további kivizsgálásra. A szakember elmondta azt is, a héten valószínűleg felállítják a hőkamerás kapukat is, amelyek a lázas utasokat szűrhetik ki. 

    Hardy Mihály közölte azt is, hogy az utasbiztonsági ellenőröknek maszkokat, kesztyűket és higiénés törlőkendőket adnak, ezek használata azonban szintén nem kötelező.

    Ma nem érkezett Budapestre az Egyesült Államokból járat - tette hozzá. Nehezebb kérdést jelent az átszálló utasok kiszűrése, őket csak azok a légi társaságok tudják ellenőrizni, amelyeknek közvetlen járataik vannak Mexikóból vagy az Egyesült Államokból repülnek Európába.

    Az elmúlt hónapban nagyjából ötezer ember érkezett az Egyesült Államokból Magyarországra, Mexikóból pedig ennek töredéke - mondta kérdés kapcsán Hardy Mihály.

    Számokban a sertésinfluenzáról

    Eddig világszerte összesen 1757 embert regisztráltak, akiknél felvetődött, hogy az új influenzavírust hordozzák.

    Hétfőn 1384 gyanús eset volt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján ez a szám 1757-re emelkedett kedden. Kanadában négyről hatra, Mexikóban 26-ról 33-ra, az Egyesült Államokban 22-ről 40-re nőtt az igazolt megbetegedések száma hétfőhöz képest. Spanyolországban eddig egy, az Egyesült Királyságban két esetről bizonyosodott be, hogy valóban az A/H1N1 típusú influenza okozza a fertőzést.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO éjfélkor egy fokozattal megemelte az influenza pandémia riasztási szintet. A négyes fokozat azt jelenti: immár bizonyított tény, hogy emberről emberre terjed a vírus, azonban a megbetegedések még csupán kis gócokban jelentkeznek, a terjedés szűk területekre korlátozódik. Ez arra utal, hogy a vírus még nem adaptálódott az emberi szervezethez.

    A WHO továbbra sem javasolja a határlezárásokat és a nemzetközi utazások korlátozását, arra azonban felhívták a figyelmet, hogy csak a legszükségesebb esetben utazzanak az érintett térségekbe. Amennyiben valaki nemzetközi utazásról tér haza és a vírus tüneteit észleli magán, keresse fel orvosát. 
    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A hatvan felettiek védettebbek a H1N1 ellen

    A H1N1 vírusban megtalálhatók korábbi vírustörzsek darabjai, amelyekkel a hatvan év felettiek találkozhattak évtizedekkel ezelőtt, így "alvó" immunsejtekkel rendelkeznek, amelyek védik őket.

    H1N1 vakcina: hol a szavatossági idő?

    Keszthelyi Gyula háziorvos szerint a szavatossági idő feltüntetésének hiánya törvénybe ütközik, az ugyanis alapkövetelmény egy gyógyszer esetében.

    Újabb három ember halt meg az új influenzában Vietnámban

    Az új influenza hivatalosan megerősített halálos áldozatainak száma 23-ra emelkedett Vietnamban.

    Kiderült, hol halt meg a harmadik H1N1-fertőzött beteg

    Meghalt a harmadik újinfluenzás beteg Magyarországon. A 33 éves nő október 2-án halt meg, a beteg nemrég szült.

    H1N1: A területi járvány a közép-magyarországi régióban

    Területi H1N1 járvány van a Közép-magyarországi régióban az Országos Epidemiológiai Központ jelentése szerint. Az elmúlt héten a laboratóriumi vizsgálattal megerősített megbetegedések háromnegyede ebből az országrészből származott. Országszerte nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma, de országos járvány egyelőre nincs.

    Új influenza: Whiskyvel védekezhetnek az orosz futballszurkolók

    Az orosz labdarúgó-válogatott szurkolóinak szövetsége hétfőn felszólította a szeptember 9-i, Wales elleni világbajnoki selejtező-mérkőzésre utazó drukkereket, hogy fogyasszanak minél több whiskyt, ha nem akarnak megfertőződni a H1N1 vírussal.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.