• Nincs pénz az azbesztmentesítésre

    Szerző:
    WEBBeteg

    Több mint 60 ezer ember él az országban olyan lakásokban, amelyet azbeszttel szigeteltek - írja a Kisalföld. A lap információ szerint Győrben 76 ezer, Sopronban több mint 11 ezer Mosonmagyaróváron pedig csaknem 9 ezer négyzetméternyi épület vár mentesítésre. A munkák elvégzésére azonban nincs pénz.

    A Magyar Azbesztmentesítő Szövetség egyik tagja a Kisalföldnek nyilatkozva elmondta Győr-Moson-Sopron megyében eddig csak Győrben történt meg 59 épület azbesztmentesítése, három évvel ezelőtt támogatásból. A program azonban azóta leállt.

    Hirdetések

    Zellei János hozzátette, a kormány és az önkormányzatok nem támogatják a mentesítését, uniós forrásokból pedig nem lehet finanszírozni magántulajdonú épületek környezetvédelmi problémáinak megoldását.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A regionális alapok jelenték a megoldást, de a nyugat-magyarországi régióban nem írtak ki ilyen célra pályázatot - írja a Kisalföld. A lakóközösségek pedig támogatás híján nem tudják kifizetni a mentesítés költségeit, amely négyzetméterenként átlagosan 40 ezer forint.

    Az azbeszt, amelyet tömítésre, tetőfedéshez és csövek szigeteléséhez használtak tüdőirritációt és tüdőrákot is okozhat.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Tüdőnk egészsége: a tbc már ritka, de van több olyan betegség, amit komolyan kell venni

    Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

    Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?

    A tüdőrákos megbetegedés közel 90 százalékáért a dohányzás felelős, ráadásul a tüdőrák kialakulásának a kockázata egyenes arányban áll az elszívott cigaretták számával és a dohányzás időtartamával. Tehát fokozottan hangsúlyozni kell a dohányzásról való leszokás szerepét a tüdőrák kialakulásának a csökkentésében.

    A tüdőrák típusai

    A világszerte legtöbb áldozatot követelő daganattípus a tüdődaganat. A tüdőt érintő rákos megbetegedés tüneteket már csak előrehaladott stádiumban okoz, ezért kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Milyen típusai lehetnek a tüdődaganatnak?

    A leggyakoribb daganatok első tünetei

    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb és a legpusztítóbb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata- és a fej-nyak rákos betegségei, míg nőknél a vastagbélrák, a tüdőrák, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést.

    Az eddig ismertnél is súlyosabb következményei vannak egy kismama dohányzásának

    A legújabb kutatási eredmények szerint az eddig feltételezettnél is súlyosabb következményei vannak annak, ha egy kismama dohányzik vagy a környezetében cigarettáznak, mivel a magzat génjei úgy módosulnak, hogy annak nyoma az unokákban is felfedezhető - közölte a Magyar Tüdőgyógyász Társaság a rákellenes világnap alkalmából szombaton az MTI-vel.

    Szakmai szövetség szorgalmazza panelházak mentesítését az azbesztszennyezéstől

    A magyarországi lakóépületekben, főleg panelházakban még mindig 150-200 ezer négyzetméternyi szórt azbeszt található, a mentesítés mintegy 20-25 milliárd forintba kerülne és 30 ezer ember veszélyeztetését szüntetné meg. Ezt mihamarabb el kellene végezni - közölte a Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége az MTI-vel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.