• Külföldön keresnek donort a műszíves kislánynak

    Szerző:
    WEBBeteg

    Már külföldön is keresnek donort a műszívvel élő szentesi kislánynak, korábban ilyen még soha nem fordult elő Magyarországon. Az egészségügyi miniszter ugyanis aláírta az édesanya erre irányuló kérelmét.

    Öt hónapja él elkülönített szobában Lara. Ő kapott az országban második gyerekként műszívet. 100 nap várakozás után súlyos fertőzést kapott, és romlott az állapota. Az idő telik, donorszív azóta sincs, de most újabb esélyt kapott.

    Hirdetések

    A kislány édesanyja levélben kérte az egészségügyi minisztert, hogy engedélyezze, hogy más európai országban is kereshessenek donorszivet. Ilyen engedélyt eddig még senki nem kapott donorszívre. 2006-ban egy kisgyerek kapott beültethető májat külföldről, mert itthon nem találtak a vércsoportjának és a méretének megfelelőt. Külön engedély azért kell, mert Magyarország nem tagja egyetlen nemzetközi transzplantációs szervezetnek sem. Most 28 európai országban tudják, hogy Larának szív kell, de ettől még nem biztos, hogy lesz.

    Mihályi Sándor, szervkoordinációs iroda vezető koordinátora azt mondta, ez általában akkor valósul meg hogyha a felajánló ország területén várakozók között, tehát az ottani várólistán nincs alkalmas recipiens. Vagyis akkor kaphatja meg, ha a másik országban nem tudják beültetni. És ekkor még mindig versenyt kell futni az idővel.

    Mindössze 5-6 óra áll rendelkezésre

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója szerint rendkívül fontos az időfaktor, a szervkivételtől a mellkasba helyezésig nem telhet el hosszabb idő 5-6 óránál.

    Az orvosok még mindig abban bíznak, hogy Magyarországon lesz donor. A legtöbb idő, amíg műszívvel tartottak életben beteget, körülbelül egy év volt.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Először ültettek műszívet gyermekbe

    Olasz orvosok szombaton, műszívet ültettek be egy 15 éves fiúba. Ez volt az első olyan alkalom, hogy az eljárást gyermeken végezték el.

    Először ültettek műszívet gyermekbe

    Olasz orvosok szombaton műszívet ültettek be egy 15 éves fiúba. Ez volt az első olyan alkalom, hogy az eljárást gyermeken végezték el.

    Új alternatíva szívátültetés helyett

    Új-zélandi tudósok kifejlesztettek egy olyan technikát, amellyel vezeték nélkül lehet árammal ellátni beültetett műszivet. A megoldás alternatívát jelenthet a szívátültetéssel szemben.

    Sikeres műszívbeültetés

    Libanonban sikerrel ültettek be mesterséges szívet egy 37 éves férfibe, aki halálán volt súlyos szívelégtelenség miatt. A hatórás műtétet a Beirúti Amerikai Egyetem orvosi karának kórházában végezték el múlt pénteken.

    Lara új szívet kapott!

    Találtak donort, új szívet kaphatott a 184 napja műszívvel élő másfél éves Lara a fővárosi Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben - derül ki Ofner Péter, az intézmény főigazgatójának vasárnapi közleményéből.

    Stabil a 15 hónapos kislány állapota

    Stabil az állapota annak a 15 hónapos kisgyereknek, aki múlt szerdán kapott műszívet - áll a műtétet végző Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet hétfői közleményében. Magyarországon ez volt a második sikeres műszív-beültetés gyermeken.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások