• Hiány az egészségbiztosításban, adóból segítene a miniszter

    Szerző:
    WEBBeteg

    Meghaladja a 16 milliárd forintot az Egészségbiztosítási Alap első negyedéves hiánya, ami nem tesz szükségessé újabb megszorítást, de az egészségügyi miniszter adóbevételek átcsoportosításáért lobbizik a kormányfőnél - értesült a Népszava.

    A lap szombati számában azt írta, hogy Egészségbiztosítási Alap hiánya a február végi kilenc­milliárd forintról márciusban ugrásszerűen, 7 milliárddal nőtt. Emellett alig három hónap alatt kilenc kórház - a HospInvest Zrt. négy intézménye és öt másik kis kórház - kért finanszírozási előleget kritikus gazdasági helyzete miatt.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke a lapnak azt mondta, egyelőre fenntartható a finanszírozás. Szerinte a 30 milliárd forintos kiadáscsökkentés és a negyedévente nyolc­milliárd forintos deficit mellett nincs szükség újabb megszorításra.

    Míg más országokban drasztikus megszorítások kellettek, idehaza a 30 milliárd forintos kiadáscsökkentés alig több mint kétszázalékos elvonást jelent a kórházaknak, s csupán ugyanennyivel drágultak a gyógyszerek is - tette hozzá kökény Mihály.

    A Népszava úgy tudja, a leköszönő Gyurcsány-kormány is tervezte, hogy az adóbevételekből csoportosít át az egészségügyre, és Székely Tamás egészségügyi miniszter az új kormányfőnél is lobbizik, hogy a jövedéki és a forgalmi adóbevételekből kapjon az egészségügy.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Tényleg tovább élnek a nők, mint a férfiak?

    A nő a család egészségőre. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a nők jobban odafigyelnek saját maguk és családjuk életmódjára, egészségére, a rendszeres szűrővizsgálatok meglétére. Többek között ez is közrejátszhat abban, hogy jóval hosszabb életre számíthatnak, mint a férfiak. (x)

    Mikor aktuálisak a legfontosabb szűrések?

    Az évek múlásával egyre több szűrővizsgálat válik aktuálissá. Ennek ellenére sokan már csak akkor kapnak észbe, amikor baj van, pedig az időben kiszűrt betegségek nagy része gyógyítható lenne. Magunktól csak nagyon ritkán megyünk el ilyen céllal az orvoshoz, ami különösen igaz a férfiakra, a nők ilyen szempontból tudatosabbak. Összegyűjtöttük, milyen életkorban melyek a legfontosabb vizsgálatok.

    Egy egészséges megoldás az Ön nyugalmáért: mire jó az egészségpénztár?

    Az egészségpénztár egy olyan megtakarítási lehetőség, melynek segítségével idejében felkészülhet a nem várt egészségügyi kiadásokra, valamint olyan szolgáltatásokat is igénybe vehet, melyek extra költsége az egészségpénztári megtakarítások nélkül túl nagy terhet róna a családi kasszára.

    Az egészségbiztosítás nem luxus: összegyűjtöttük az előnyeit

    Annak ellenére, hogy a legtöbben félünk a betegségek esetleges szövődményeitől, mégis az emberek többsége sokszor csak akkor keresi fel orvosát, mikor már komoly panaszai vannak. A helyzetet súlyosbíthatja az egyes vizsgálatok, műtétek hosszú várólistája. Az egészségbiztosítást érdemes már akkor megkötni, amikor egészségesek vagyunk, hiszen egy hirtelen betegség vagy baleset esetén is azonnal segítséghez jutunk, és orvosilag indokolt esetben a fix havidíjért a legtöbb esetben korlátlan számú szolgáltatást vehetünk igénybe. (x)

    TAJ-kártya - Érdemes ezekkel tisztában lenni

    Szeretné tudni, milyen procedúra előzi meg a TAJ-kártya kiváltását? Mi történik, ha elveszíti vagy ellopják? Mikor kell fizetni érte? Most minden kérdésére választ adunk.

    Külföldön él, de itthon jár orvoshoz? - Bírságot kaphat

    Sokan elfelejtkeznek róla, pedig 10 000-től 100 000 Ft-ig terjedő bírságot is kaphat, aki külföldön él, dolgozik, mégsem jelentkezik ki a magyar egészségbiztosítási rendszerből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.