• Új szívkatéteres laboratórium Szegeden

    Szerző:
    WEBBeteg

    Évente közel ezer esetben közvetlen vagy közvetett életmentő beavatkozás szükséges heveny szívinfarktus azonnali ellátása vagy fenyegető infarktus miatt a Szegedi Tudományegyetem Kardiológiai Központban.

    Ebben segíti az orvosok munkáját a csütörtökön délelőtt átadott új, modern szívkatéteres laboratórium. Az orvosok így lényegesen több szívbetegnek tudnak magas színvonalú és biztonságos ellátást nyújtani.

    Hirdetések

    Az új szívkatéteres laboratóriumnak kiemelt szerepe lesz a szívbetegségek gyógyítása, különösen a heveny szívinfarktus kezelésében, hiszen a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ felelős a Dél-alföldi régió 1,3 millió lakosának diagnosztikus és terápiás szívkatéterezési ellátásáért.

    Az egyetemi Kardiológiai Központ Invazív Kardiológiai Részlegén évente 5000 beteg szívkatéterezését végzik, melyből 2000 esetben katéteres műtéti beavatkozás is szükséges. Az utóbbinak körülbelül fele heveny szívinfarktus azonnali ellátása vagy fenyegető infarktus miatt sürgősséggel történik közvetlen vagy közvetett életmentő beavatkozásként. Emiatt volt már régóta szükség egy új szívkatéteres laboratórium kialakítására.- mondta a Független Hírügynökségnek Prof. Dr. Forster Tamás tanszékvezető egyetemi tanár.

    A beruházás keretében új digitális képalkotással működő kardio-angiográfiás berendezést és új, sok ezer beteg felvételeit tárolni, valamint gyorsan visszajátszani képes képtároló szervert telepítettek. A magas színvonalú és biztonságos betegellátás érdekében a labort több új korszerű műszerrel, így például szívműködést segítő ballonpumpával, intravaszkuláris ultrahang-készülékkel, őrzőmonitorokkal, és echokardiográfiás készülékkel szerelték fel.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Rosszak a fogai? Irány a kardiológus!

    Az eddig is közismert tény volt, hogy a magas vérnyomás- és koleszterinszint, az elhízás és a dohányzás a szív-érrendszeri betegségek rizikófaktorai. Most dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a rossz fogak és a szívbetegségek kapcsolatára hívta fel a figyelmet.

    A szívmegállásnak hetekkel korábban lehetnek tünetei

    Az akár végzetes kimenetellel járó szívmegállásról leginkább azt gondoljuk, semmilyen előjele nincs. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa azonban olyan amerikai kutatási eredményekre hívta fel a figyelmet, amelyek szerint lehetnek előzetes tünetek.

    Hallott már az álcázott magas vérnyomásról?

    Az álcázott hypertonia, azaz az orvosi rendelőben mért normális, de a megszokott napi tevékenység során magas vérnyomás gyakori probléma, amely jelentős szív-érrendszeri kockázati tényező.

    Mennyire veszélyezteti Önt a szívinfarktus?

    Ha biztosan tudnánk, hogy a következő öt évben nagy eséllyel szív- és érrendszeri megbetegedés, esetleg infarktus lép fel nálunk, valószínűleg kezeltetnénk magunkat, változtatnánk az életmódunkon. Miért várnánk a legrosszabbra? Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont specialistája arról beszélt, kinek szükséges feltétlenül a kardiológiai kivizsgálás.

    Elképesztő kardiológiai siker Debrecenben

    Húsz év alatt csaknem harmadára csökkent a szívinfarktusban elhunyt betegek száma - hangzott el a XXIII. Debreceni Kardiológiai Napok sajtótájékoztatóján. A Debreceni Egyetem katéteres laboratóriumában évente 6-700 akut infarktusos betegek látnak el.

    A szívelégtelenség és tünetei

    Számos szívbetegség vezethet szívelégtelenséghez. Idővel a koszorúér-betegség és a magas vérnyomás fokozatosan felemészti a szív erejét, és túl gyenge vagy túl merev lesz ahhoz, hogy kellőképpen megteljen és pumpáljon.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.