• "Nem igaz, hogy az utcáról toborzunk embereket műtétek elvégzésére"

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az egészségügyi ágazat szakemberhiányát pótolják részben azok a közfoglalkoztatási pályázatok, amelyek keretében regisztrált álláskeresőket részesítenek képzésben, majd foglalkoztatnak a magyarországi kórházakban - számolt be a pályázatok eredményeiről Székely Tamás egészségügyi miniszter.

    A közmunkaprogramra húsz kórház jelentkezett, az intézmények 334 közmunkást állítanak munkába. "Azok a rémhírek (...) nem igazak, hogy mi az utcáról toborzunk embereket műtétek elvégzésére" - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, senki nem kerülhet az egészségügybe, aki nem részesült valamilyen képzésben.

    Hirdetések

    A pályázat előzményeiről a szakminiszter elmondta, a kórházszövetséggel közösen felmérték a kórházak igényét, hogy milyen szakképzettségű munkaerőre lenne szükségük. Ötvennyolc kórház küldte vissza a kérdőívet összesen 960 szakdolgozói igényt jelezve. A 334 jelentkező munkabérére és járulékaira 380 millió forint áll rendelkezésre, amelyet a Munkaerő-piaci Alapból finanszíroznak.

    Bálint Attila, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) szakmai főtanácsadója a közfoglalkoztatási pályázatok kapcsán kifejtette: a programba bevontak kiválasztása nagy körültekintéssel történt. Hiszen - mint mondta - a jelentkezőknek kötelező volt ellátogatni leendő munkahelyükre, volt, akivel tesztet írattak, így csak valós igények alapján születettek pályázatok.
    Megjegyezte, reményei szerint az év második felében kiterjeszthetik a pályázatot a szakrendelőkre is.

    Bercsényi Lajos, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház főigazgatója a sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy intézményében 47-en kezdhetik meg a munkát áprilistól. Megjegyezte: örül a közfoglalkoztatási pályázatnak. A programban részt vevők úgynevezett ápolási csoportokban dolgoznak majd, így a főigazgató nem tart attól, hogy hozzá nem értés miatt probléma lenne a betegápolásban.

    A közmunkaprogram az orvosok ágazatban tartását célozza

    A pályázat lebonyolításában, az Egészségügyi, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium mellett, aktív szerepet vállalt az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a Magyar Ápolási Igazgatók Egyesülete, az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet, valamint az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Székely Tamás beszámolt még két pályázatról, amely szintén az ágazat munkaerőhiányát hivatottak csökkenteni. Az egyik a társadalmi megújulás operatív program keretében elnyerhető 3,04 milliárd forint. A pályázatokat június végéig lehet benyújtani, az elnyerhető támogatás összege 4-50 millió forint között lehet.

    Elsődlegesen a szakdolgozók, orvosok ágazatban tartását célozza a pályázat. A másik - április közepén megjelenő projekt - a hiányszakmákra fókuszál, ennek keretösszege 3,5 milliárd forint.
    Székely Tamás úgy véli, e három pályázat enyhíteni fog az ágazat akut létszámhiányán.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Egészségügyi szobát adtak át az Elméleti Orvostudományi Központban

    Az Elméleti Orvostudományi Központban (EOK) az őszi szemeszter elejétől elérhető az új egészségügyi szoba, melynek működtetését a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete (BOE) vállalta.

    A biológiai alapkutatást és a személyre szabott daganatterápiát is segíti szegedi kutatók „beszélgető szoftvere”

    A képelemző program intelligens kérdésfeltevéssel kommunikál a biológussal/patológussal, és a szakember válaszai alapján folyamatosan tanul.

    220 milliárd forinttal több jut egészségügyre 2018-ban

    Jövőre 221,7 milliárd forinttal több jut egészségügyre, mint ebben az évben - mondta az egészségügyért felelős államtitkár az Országgyűlés által a múlt héten elfogadott 2018-as költségvetésről szóló törvénnyel kapcsolatban.

    A páciensek és az ágazat érdekében összefognak a magán egészségügyi szektor szereplői

    Megalakult a Primus Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesülete.

    Dr. Tímár József: A digitális patológia már rövid távon megoldást jelenthetne a súlyos szakemberhiányra

    Idén lesz negyven éve, hogy végzett a Semmelweis Egyetem medikus képzésén, majd patológus szakvizsgát tett. Ez az utolsó éve az igazgatói székében, mint egyetemi tanár és kutató azonban folytatja, illetve elnöke az Egészségügyi Szakmai Kollégium Patológiai Tagozatának. Ismeri a megoldás kulcsát a patológushiányra? Eléri a digitális patológia kiépítését hazánkban? Szélmalomharc, hiábavaló küzdelem az övé?

    Önkéntes orvosok végeznek vizsgálatokat Erdélyben

    Október 4. és 9. között ismét Erdélyben végez vizsgálatokat a Nemzetközi Gyerekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvos csapata - tájékoztatta az MTI-t a szervezet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.